Bardzo prosty przepis na biszkopt bez oddzielania żółtek od białek i bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki swoim proporcjom biszkopt jest bardzo stabilny, nie kruszy się i jest idealny do przygotowania tortu.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 40 min
SKŁADNIKI (na biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości ok. 7 cm)
- 4 jajka L (ok. 220 g)
- 130 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 160 g mąki
* Jajka powinny mieć temp. pokojową
PRZYGOTOWANIE
- Jajka wbij do misy, dodaj cukier, szczyptę soli i ubijaj na jasną i gęstą masę
* Ubijaj na średnio wysokich obrotach miksera (u mnie poziom 5/7). Nie używaj maksymalnych obrotów ponieważ masa jajeczna zostanie bardzo napowietrzona ale nie będzie stabilna i po upieczeniu biszkopt może nieładnie opaść.
* Ubijanie potrwa nawet do 20 min, w zależności od mocy robota.
- Odstaw mikser i wsyp w dwóch partiach przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie mieszadłem od miksera, do całkowitego rozmieszania mąki
- Przelej masę do rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno), delikatnie wyrównaj
* Jeśli chcesz użyć tortownicy, konieczne może być wyłożenie również boków papierem do pieczenia. Biszkopt będzie wysoki w trakcie pieczenia może osiągnąć około 8 cm.
- Piecz przez ok. 40 min w temp. 160°C – grzałka góra/dół lub 150 °C – termoobieg
* Piecz do suchego patyczka i nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
- Po upieczeniu pozostaw na blacie do ostudzenia
* Nie jest konieczne rzucanie biszkoptem po upieczeniu. Z mojego doświadczenia (oraz wielu innych osób piekących często biszkopty), ta czynność nic nie zmienia w końcowym efekcie. Upieczony biszkopt powinien nieznacznie opaść zachowując płaską powierzchnię.
Dzięki swojej prostocie i uniwersalności, biszkopt jest niezbędnym elementem w kuchni każdego miłośnika słodkości.
Ciasto biszkoptowe można upiec w różnych formach i kształtach, co czyni je niezwykle uniwersalnym produktem. Świetnie sprawdza się jako baza do tortów urodzinowych, ciast owocowych i innych słodkich deserów.
Biszkopt można również wykorzystać do przygotowania rolad biszkoptowych, deserów lodowych i innych kreatywnych wypieków.
Powyższy przepis jest wypiekiem doskonale nadającym się jako podstawa tortu. Dzięki ubijaniu całych jajek, biszkopt nie jest nadmiernie napowietrzony i będzie stanowił stabilną podstawę tortu.
Jeśli szukasz bardzo puszystego i lekkiego biszkoptu, zerknij na ten przepis, dzięki osobnym ubijaniu białek oraz stosunkowo niewielkiej ilości mąki, biszkopt jest lekki i puszysty jak chmurka.