Przepis na puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami, u mnie z truskawkami ale dobre będą właściwie wszystkie owoce, także mrożone.
Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog:
Składniki: (na tortownicę 22-24 cm)
- 4 jajka
- 3/4 szkl drobnego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 600 g truskawek
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.
Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.
Czy ciasto wyjmujemy z piekarnika tuż po upieczeniu?
Tak
Czy można dodać mrożone owoce?
Można ale jeśli są to większe owoce jak truskawki, to polecałabym najpierw je rozmrozić.
Czy zamiast oleju można dać masło ?
Trzeba wtedy zmienić nieco proporcje, polecam skorzystać z innego przepisu, który jest z masłem.
Cudowny przepis. Próbowałam już z truskawkami jagodami borówkami jest super. Prosty fajny i pyszne ciasto wychodzi!
Cudnie!
Mniam. Robie co tydzień ten placuszek. Robiłam ze śliwkami, potem robiłam z malinami, następnym razem robiłam z morelami. Dziś z truskawkami. Pycha!
Super!
Super ciacho
Ale piękne!
Placek wyszedł przepyszny!Łatwy w wykonaniu!Serdecznie polecam.Wszyscy zachwalali
Super!
Zaraz sie zabieram za to ciacho,no zobaczymy
Daj znać jak wyszło 🙂
Rewelacja,robie go dzisiaj ponownie,tym razem z jagodami!!!
Fantastycznie, z jagódkami musi być pycha 🙂
Super wyszło z porzeczkami
Pycha 🙂
piękny
Gapa że mnie i wylałam połowę masy jajecznej z cukrem na podłogę. Mimo to do pozostałej masy dodałam mąkę olej i proszek z proporcji z przepisu. Wyszło smakowite i bez zakalca. A wiec z dwóch jajek i połowy cukru też wychodzi:)
Ooo super wiedzieć 🙂 dzięki
Mi niestety wyszedł zakalec:(
Uuu szkoda 🙁
Jakie będą proporcje na dużą blaszkę?
Myślę że z podwójnej porcji będzie ok
Witam dziś będę piec pierwszy raz coś innego niż babkę piaskową jaki olej? Słonecznikowy, rzepakowy czy bez różnicy? Pozdrawiam serdecznie
Ja używam rzepakowego
Olá sou do Brasil,fiz sua receita e ficou maravilhoso.parabens e obrigado por compartilhar. Um abraço Antônio Alves
Parece delicioso 🙂 Atenciosamente
Super przepis.. zawsze wychodzi, niezależnie jakie owoce dodam. Dziś zrobilam z agrestem 🙂
Super pomysł z tym agrestem 🙂
podaj proszę ilośc składników na to ciasto na tortownicę 26 cm.Urszula.
5 jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ponad pół szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 700 g truskawek
jaka pojemność szklanki 200 czy 250 ml
250 ml
Czy można Robić na mące pełnoziarnistej?
Tak
Przepyszne
Posypałaś je kruszonką?
Przed pieczeniem tak wyszło.
Piękne 🙂
Witam jak dlugo piec w tortownicy 25cm?
Myślę że podobnie jak w przepisie
Ile może mieć kalorii takie ciacho?
Najlepszy przepis!! Smaczny biszkopcik!! dziekuje.
Proszę bardzo 🙂
Pyszne szybkie ciasto…dodałam jeszcze borówek i naprawdę rozpływa się w ustach…pozdrawiam
Cieszę się że smakowało 🙂
Uwielbiam ten przepis
🙂
Ciasto na prawdę wspaniale wyrosło. U mnie na wierzch rabarbar.Musiałam przekroić, dodałam truskawki, borówki mrożone, zalałam galaretką i złożyłam. W domu była walka o ciasto. Na pewno będę zaglądać,pozdrawiam.
Brzmi smacznie 🙂
Super polecam.
Mniam 🙂
Witam,
pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Bez
Dziękuję 🙂
Przepis jest super. Szybko, łatwo i smacznie. Mój 6-letni syn miał super frajdę w przygotowywaniu tego ciacha 🙂
Wygląda super 🙂
Dziękuję za przepis ,wygląda apetycznie:)
Sama bym się poczęstowała 🙂
Super ciasto. Łatwy przepis. DZIĘKI.
Proszę 🙂
jaka make urzywamy ?
Pszenną, może być tortowa
Bardzo ciekawy blog. Dodałem go do ulubionych
zakładek na pewno tu wroce.
Zapraszam 🙂