Przepis na puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami, u mnie z truskawkami ale dobre będą właściwie wszystkie owoce, także mrożone.
Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog:
Składniki: (na tortownicę 22-24 cm)
- 4 jajka
- 3/4 szkl drobnego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 600 g truskawek
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.
Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.