Łatwe ciasto z truskawkami

Przepis na puszyste, lekkie i bardzo łatwe ciasto z sezonowymi owocami, u mnie z truskawkami ale dobre będą właściwie wszystkie owoce, także mrożone.

Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog:

Łatwe ciasto z truskawkami

 

Składniki: (na tortownicę 22-24 cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl drobnego cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 600 g truskawek

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, kiedy masa zacznie robić się sztywna rozpocznij dodawanie partiami cukru. Nie dodaj następnej partii dopóki poprzednia się nie rozpuści. Podaną ilość cukru można podzielić na 3-4 części. Dodaj żółtka i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlej olej, całość na raz ale dosyć wąską strużką żeby piana nie opadła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do ubitej masy, mieszając szpatułką. Nie za długo bo piana opadnie i ciasto będzie ciężkie.

Przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 175°C i piecz przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.

80 komentarzy do “Łatwe ciasto z truskawkami”

  1. Czy to ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć kremem?
    Pytam bo miałam piec biszkopt, ale jak z biszkoptem różnie bywa. To ciasto wydaje się pewniejsze. A zakupiłam już mascarpone i śmietanę. Wypadałoby to zużyć.
    Pozdrawiam Bożena

    Odpowiedz
    • Myślę, że można, tylko może być to kłopotliwe ze względu na truskawki w środku. Ale sam pomysł uważam przedni 🙂

      Odpowiedz
  2. A co zrobić żeby owoce – np borówki – nie opadły na dół ciasta tylko zostały na górze? Oprószyć mąką czy inny sposób?

    Odpowiedz
    • Możesz oprószyć mąką, ale w przypadku tego ciasta owoce i tak nieco opadną. Żeby pozostały na wierzchu spróbuj użyć przepisu na gęstsze ciasto np. maślane.

      Odpowiedz
  3. Robię już trzeci raz, naprawdę łatwy przepis,a ciasto pyszne. Teraz już robię proporcje razy dwa bo z jednej za mało. Naprawdę polecam ten przepis

    Odpowiedz
  4. Nigdy nie piszę komentarzy, ale tym razem zrobię to z miłą chęcią. Ciasto przepyszne. Odpowiednio słodkie i bardzo puszyste. Idealnie wilgotne. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  5. Mniam. Robie co tydzień ten placuszek. Robiłam ze śliwkami, potem robiłam z malinami, następnym razem robiłam z morelami. Dziś z truskawkami. Pycha!

    Odpowiedz
  6. Gapa że mnie i wylałam połowę masy jajecznej z cukrem na podłogę. Mimo to do pozostałej masy dodałam mąkę olej i proszek z proporcji z przepisu. Wyszło smakowite i bez zakalca. A wiec z dwóch jajek i połowy cukru też wychodzi:)

    Odpowiedz
  7. Witam dziś będę piec pierwszy raz coś innego niż babkę piaskową jaki olej? Słonecznikowy, rzepakowy czy bez różnicy? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Olá sou do Brasil,fiz sua receita e ficou maravilhoso.parabens e obrigado por compartilhar. Um abraço Antônio Alves

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here