Kolejne łatwe ciasto z truskawkami, które jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Wszystko za sprawą dodatku w postaci maślanki i oleju.
Zobacz wideo jak wykonać ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance
Składniki:
- 2 jajka
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 150 ml maślanki
- 70 ml oleju
- 215 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
Kruszonka:
- 100 cukru
- 100 g miękkiego masła
- 200 g mąki
Wykonanie:
Kruszonka:
Składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę umieść w zamrażalniku. Ilość kruszonki jest większa niż potrzebujesz na to ciasto, resztę możesz przechowywać w zamrażalniku i używać w miarę potrzeby.
Ciasto:
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
Jajka z cukrami i szczyptą soli ubij na białą, puszystą masę przez 5-7 min. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej strużką maślankę, a potem olej. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj szpatułką szybko i tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Gotowe ciasto wylej na tortownicę o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj truskawki (nie wciskaj ich w ciasto). Posyp kruszonką. Upiecz w temp. 180° C przez 30 min, do suchego patyczka.