Łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

Kolejne łatwe ciasto z truskawkami, które jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Wszystko za sprawą dodatku w postaci maślanki i oleju.

Zobacz wideo jak wykonać ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 ml maślanki
  • 70 ml oleju
  • 215 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek

Kruszonka:

  • 100 cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g mąki

Wykonanie:

Kruszonka:

Składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę umieść w zamrażalniku. Ilość kruszonki jest większa niż potrzebujesz na to ciasto, resztę możesz przechowywać w zamrażalniku i używać w miarę potrzeby.

Ciasto:

Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.

Jajka z cukrami i szczyptą soli ubij na białą, puszystą masę przez 5-7 min. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej strużką maślankę, a potem olej. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj szpatułką szybko i tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Gotowe ciasto wylej na tortownicę o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj truskawki (nie wciskaj ich w ciasto). Posyp kruszonką. Upiecz w temp. 180° C przez 30 min, do suchego patyczka.

Zobacz więcej

Dodaj komentarz