Domowy chleb żytni na zakwasie

Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto.

Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie:

 

Składniki: (na jeden chleb)

  • 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
  • 7 g soli
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 450 ml letniej wody (może być z kranu)
  • Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
  • Prostokątna foremka o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm

Wykonanie:

Najpierw przygotuj foremkę

Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę.

* Dzięki pędzelkowi łatwo nałożysz cienką warstwę tłuszczu, polecam silikonowy bo wydaje mi się najbardziej higieniczny.

Przygotowanie ciasta na chleb

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki, dla ułatwienia posłuż się plastikowymi i silikonowymi narzędziami. Ciasto wygładź najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowaną foremką przykryj foliową reklamówką (zobacz wideo) i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.

* Silikonowe łopatki i szpatułki bardzo ułatwiają pracę z tym ciastem, ponieważ jest bardzo lepkie, odradzam dotykanie go dłońmi. 

Dokarmienie pozostałego zakwasu

Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie mieszamy. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, do czasu pieczenia następnego chleba.

Wyrośnięty chleb

Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Jeśli tak nie jest możesz poczekać jeszcze godzinę, ale nie polecam przedłużania tego procesu, bo chleb będzie zbyt kwaśny. Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.

Upieczony chleb

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę. Ponownie spryskujemy go wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

chleb na zakwasie żytnim przepis

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Do zakwasu używaj innej łyżki niż do mieszania ciasta na chleb, po to żeby nie zanieczyścić zakwasu solą.
  • Jeśli chleb nie urośnie po wyznaczonym czasie, to oznacza że zakwas był za słaby. To się często zdarza w przypadku pieczenia pierwszego chleba na nowo zrobionym zakwasie. Jeśli nie wyrósł, upiecz go mimo wszystko, nie będzie idealny ale trochę podrośnie w piekarniku. Prawdopodobnie popęka i będzie ciężki, ale to normalne w przypadku bardzo młodego zakwasu. Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już pięknie wyrosnąć.
  • Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb upadnie trochę w trakcie pieczenia. Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku.
[Głosów: 45   Average: 4.3/5]

182 komentarze do wpisu „Domowy chleb żytni na zakwasie”

  1. Ja zawsze piekę w foremce wyłożonej brązowym papierem do pieczenia. Smaruję olejem, silikonowy pędzelkiem tylko dno foremki. Po upieczeniu chleba, papier bez problemu odchodzi.

    Odpowiedz
  2. Fajny przepis! Chlebek robiłam pół na pół z mąki żytniej 2000 i 750 oraz przerobionego zakwasu, który początkowo był z mąki 750 (służył od listopada 2019) i wyszedł super (mimo, że zapomniałam o soli), dodałabym tylko gdzieś informację, że przy wyższych typach mąki w takiej foremce się nie mieści. Dzisiaj robię po raz kolejny, tym razem w całości z 2000 i objętościowo jest go więcej (730/750 nie idzie dostać w Krakowie). Ja swój pierwszy z tego przepisu przeniosłam do naczynia żaroodpornego, ale było za duże i chlebek był niski. Dzisiaj kupiłam ciut mniejsze, zobaczymy jak wyjdzie. Troszkę przywiera, ale ja piekę chleby w szklanych formach i pewnie dałam za mało masła (piekąc w szklanych nie posypuję ich niczym).

    Odpowiedz
  3. Cudowny, prosty i szybki przepis na chleb 🙂 Dziękuję! Upiekłam już trzy mieszając mąkę orkiszową pełnoziarnistą i żytnią 720. Polecam dodatek suszonej żurawiny 🙂

    Odpowiedz
  4. Witam,
    mam pytanie o pieczenie w papierze. w moim przypadku papier tak przywarł do chleba, ze nie sposób go oderwać. Co może być przyczyną?

    Odpowiedz
    • Nie wiem, nigdy nie piekłam w papierze. Polecam posmarować blaszkę olejem i oprószyć mąką, wtedy nic nie przywiera.

      Odpowiedz
  5. hej, robię różne chlebki od początku kwarantanny, tu użyłam mąki typ 720 ale wyszedł mocno mokry, klejący, zbity. Wyrósł ładnie, nie opadł przy pieczeniu. Zastanawiam się czy nie dodałam za dużo wody czy to wina mąki że tak się klei?

    Odpowiedz
  6. Nigdzie nie moge znalezc informacji dot. Ustawienia piekarnika. Czy gora dol, czy termoobieg, czy jeszcze cos innego. Prosze o odpowiedz:)
    Jutro chyba chlebek wyprobuje ale na mace zytniej 2000

    Odpowiedz
  7. Witam, moja przygoda z pieczeniem chleba trwa krótko ale zaraziłem się tą chęcią upieczenia go ze cały czas próbuje i uczę się . Zakwas wyprodukowała od początku według twojego przepisu -pracuje bąbelkuje , chleb robię tez według twojego przepisu , wyrasta ładnie , przed pieczeniem nacinam go , w trakcie pieczenia jeszcze trochę wyrasta , problem w tym ze pęka dookoła tam gdzie wystaje ponad foremkę i taką „ czapeczkę” po upieczeniu można z mojego chleba zdjąć. Ukrojone kromki są bez wierzchu . Co robię nie tak ze tak mi się z tym chlebem dzieje – już trzeci raz ?prosze o pomoc

    Odpowiedz
  8. Hej! spróbowałam przepisu i niestety w środku wyszedł straszny zakalec. Z góry wyglądało wszystko idealnie (nawet skórka troszkę się spiekła), a po wyciągnięciu z piekarnika chlebek nie chciał wyjść z foremki i okazał się zakalcem. To już drugi raz, kiedy próbuję podobnego przepisu na chleb żytni i zawsze klapa… Dodam, że użyłam mąki typ 720 – czy to tutaj może leżeć problem? Zakwas wczoraj wyciągnięty z lodówki, ogrzany i dokarmiony, pracuje, bąbelkuje. Nie wiem, gdzie szukać powodów 🙁

    Odpowiedz
  9. Zmien sloik na nowy, wyrzuc trochę zakwasu i dokarm go. Trzymaj w ciepłym miesjcu i powinno sie udać uratować.

    Odpowiedz
  10. Mam problem z moim chlebkiem. Zrobiłam zakwas już jakiś czas temu. Pierwszy chleb wyszedł nawet nieźle. Rósł tak, że aż wyszedł z formy. Drugi też nieźle, ale już bez szału. Potem nie robiłam jakiś czas i zakwas lezakowal w lodówce. Potem robiłam trzeci i to była masakra. Nie dość, że nie wyrósł to i się nie dopiekł. Niedawno robiłam czwarty. Prze zcztery godziny nie wyrósł. Mimo to go upieklam i wyszedł zakalec. Już nie wiem co mam robić. Może nastawić nowy?

    Odpowiedz
  11. Pyszny chlebek!
    Nie wiem czy wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny użyłam tylko trochę innej mąki niż w przepisie-mąka żytnia razowa typ 2000 oraz pszenna razowa pół na pół bo takie miałam

    Odpowiedz
  12. dzień dobry, mój zakwas przestał bąbelkować (kilka niewielkich bąbelków po każdorazowym dokarmieniu) i rosnąć. Całość pachnie oprzyjemnie octowo-jabłkowo, ale ciasto na tym nie chce wyrosnąć. Co moze być przyczyną? Przypadkowe zanieczyszczenie? Zachwianie proporcji? Jeszcze coś innego? I czy jest sens próbować go reanimować czy zrobić nowy od początku?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.