Domowy chleb żytni na zakwasie

Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto.

Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie:

 

Składniki: (na jeden chleb)

  • 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
  • 7 g soli
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 450 ml letniej wody (może być z kranu)
  • Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
  • Prostokątna foremka o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm

Wykonanie:

Najpierw przygotuj foremkę

Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę.

Przygotowanie ciasta na chleb

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki, dla ułatwienia posłuż się plastikowymi i silikonowymi narzędziami. Ciasto wygładź najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowaną foremką przykryj foliową reklamówką (zobacz wideo) i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.

Dokarmienie pozostałego zakwasu

Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie mieszamy. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, do czasu pieczenia następnego chleba.

Wyrośnięty chleb

Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Jeśli tak nie jest możesz poczekać jeszcze godzinę, ale nie polecam przedłużania tego procesu, bo chleb będzie zbyt kwaśny. Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.

Upieczony chleb

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę. Ponownie spryskujemy go wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

chleb na zakwasie żytnim przepis

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Do zakwasu używaj innej łyżki niż do mieszania ciasta na chleb, po to żeby nie zanieczyścić zakwasu solą.
  • Jeśli chleb nie urośnie po wyznaczonym czasie, to oznacza że zakwas był za słaby. To się często zdarza w przypadku pieczenia pierwszego chleba na nowo zrobionym zakwasie. Jeśli nie wyrósł, upiecz go mimo wszystko, nie będzie idealny ale trochę podrośnie w piekarniku. Prawdopodobnie popęka i będzie ciężki, ale to normalne w przypadku bardzo młodego zakwasu. Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już pięknie wyrosnąć.
  • Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb upadnie trochę w trakcie pieczenia. Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku.
[Głosów:4    Średnia:5/5]

29 komentarzy do wpisu „Domowy chleb żytni na zakwasie”

      • Tam w temp 210 stopni. Dałem jeszcze folie po 15 min na górę zeby sie nie przypalił i przed koncem 20 min ściągnąłem . Mysle że poprostu to za duza foremka na taki chleb żytni i jednak chyba trzeba poprostu dwie mniejsze foremki. Ale wyrósł z młodego zakwasu bardzo ładny wysoki.

        Odpowiedz
  1. Hej, robiłam dziś chlebek z twojego przepisu, właśnie poszłam go sprawdzić i po prawie 4h chlebek prawie wogole nie urósł:( jaki może być powód:( zakwas nie był swieży.dokarmiany poprzedniego dnia.

    Odpowiedz
      • Szkoda, że się nie da dodawać zdjęć. 😉 Tak. Zakwas był aktywny widoczne bąbelki i zapach również odpowiedni.
        Zaryzykowałam jednak i piekłam go godzinę , tyle, że w keksówce 36x8x8 i spod był niedopieczony, widoczne fragmenty surowego ciasta. Musiałam dopiekac. W smaku dla mnie za mało słony i taki dość zbity. Będę próbować jeszcze bo ogólnie nie był zły.

        Odpowiedz
        • Kiedyś ususzyłam zakwas z podanego przepisu a później upiekłam na nim chleb. Aktywacja zakwasu zajęła dosyć dużo czasu i chleb nie wyrósł tak ładnie jak na świeżym zakwasie. Więc ja mam raczej słabe doświadczenia z suchym zakwasem, ale myślę że z dodatkiem drożdży chleb mógłby ładnie się udać.

          Odpowiedz
  2. Dzień dobry, upiekłam na bardzo młodym zakwasie; pięknie wyrósł ale mocno upadł po wyjęciu z piekarnika – po przeczytaniu powyżej wiem, że tak może się zdarzyć. Jednak chodzi o to, że po około 35 min skórka z wierzchu była mocno zrumieniona i musiałam foremkę przykryć folią aluminiową. Piekłam w piekarniku elektrycznym z grzaniem góra-dół na drugim od dołu poziomie piekarnika. Czy może powinnam zmniejszyć temperaturę? Albo piec krócej?

    Odpowiedz
    • Nie zmniejszaj temperatury ani nie skracaj czasu pieczenia bo chleb się może nie dopiec. Ja też w trakcie pieczenia przykrywam chlebek żeby się za mocno nie zrumienił

      Odpowiedz
  3. Witam,
    robię wszystko jak w przepisie i wychodzi zakalec.
    Jak piec chleb w piekarniku?
    próbowałem już dolną i górną grzałkę jednocześnie oraz dolną, górną grzałkę+ termo obieg i nic to nie dało

    Odpowiedz
  4. Witam
    Czy tego nowego zakwasu wystarczy na nowy chlebek ? bo w przepisie jest 150g,a dodane jest 30g mąki i 30g wody.
    Czy przed pieczeniem nowego chleba trzeba coś zrobić z tym zakwasem wyjętym z lodówki ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.