Domowy chleb żytni na zakwasie

Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto.

Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie:

 

Składniki: (na jeden chleb)

  • 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
  • 7 g soli
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 450 ml letniej wody (może być z kranu)
  • Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
  • Prostokątna foremka o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm

Wykonanie:

Najpierw przygotuj foremkę

Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę.

* Dzięki pędzelkowi łatwo nałożysz cienką warstwę tłuszczu, polecam silikonowy bo wydaje mi się najbardziej higieniczny.

Przygotowanie ciasta na chleb

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki, dla ułatwienia posłuż się plastikowymi i silikonowymi narzędziami. Ciasto wygładź najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowaną foremką przykryj foliową reklamówką (zobacz wideo) i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.

* Silikonowe łopatki i szpatułki bardzo ułatwiają pracę z tym ciastem, ponieważ jest bardzo lepkie, odradzam dotykanie go dłońmi. 

Dokarmienie pozostałego zakwasu

Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie mieszamy. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, do czasu pieczenia następnego chleba.

Wyrośnięty chleb

Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Jeśli tak nie jest możesz poczekać jeszcze godzinę, ale nie polecam przedłużania tego procesu, bo chleb będzie zbyt kwaśny. Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.

Upieczony chleb

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę. Ponownie spryskujemy go wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

chleb na zakwasie żytnim przepis

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Do zakwasu używaj innej łyżki niż do mieszania ciasta na chleb, po to żeby nie zanieczyścić zakwasu solą.
  • Jeśli chleb nie urośnie po wyznaczonym czasie, to oznacza że zakwas był za słaby. To się często zdarza w przypadku pieczenia pierwszego chleba na nowo zrobionym zakwasie. Jeśli nie wyrósł, upiecz go mimo wszystko, nie będzie idealny ale trochę podrośnie w piekarniku. Prawdopodobnie popęka i będzie ciężki, ale to normalne w przypadku bardzo młodego zakwasu. Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już pięknie wyrosnąć.
  • Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb upadnie trochę w trakcie pieczenia. Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku.
[Głosów: 77   Average: 4.4/5]

213 komentarzy do wpisu „Domowy chleb żytni na zakwasie”

  1. Witaj,jestem początkującym piekarzem,dopiero 1 chlebek,bardzo udany ,upiekłam.W piątek upiekłam chlebek,dzisiaj wyjęłam zakwas z lodówki i dokarmiłam,rośnie.Czy ma rosnąć do rana?I potem wziąć 150g.i resztę składników i znowu 4-5godzin mawyrastać i następnie do pieca?PoDrawiam

    Odpowiedz
    • Musi rosnąć co najmniej kilka godzin, żeby zdecydowanie zaczął pracować i zwiększył swoją objętość. Reszta kroków tak jak za pierwszym razem. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Upieklam kilka chlebow wedlug tego przepisu, eksperymentujac z makami. Raz na razowej z dodatkiem pszennej, Raz z ciemnej z dodatkiem pszennej I slonecznika. Wychodzi pyszny, a pracy przy nim wcale. Bardzo dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
  3. Zastanawiam się, co robię nie tak – mam zakwas, już ponad miesięczny. Chleb piekę z mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 i żytniej 2000 (50%-50%). Chleb za każdym razem jest “mokry” w środku – smaczny, nie zapada się, nie jest surowy – ale jest mokry, jak kroję nożem to zostaje nawet na nożu. Co zmienić?

    Odpowiedz
    • Ten chleb zawsze będzie wilgotny, taki jest ten przepis ale nie powinien być mokry. Może spróbuj pokombinować z ilością wody tak żeby rezultat Ci odpowiadał.

      Odpowiedz
    • Moim zdaniem problem leży w mąkach. Obie mąki są pełnoziarniste, ciężkie. Ja przy pierwszych przygodach z chlebem miałem podobnie, czasem wychodziły gnioty. Teraz stosuję niemal zawsze Mąkę typ 2000 i mąkę typ 720. Chleby na takich mąkach wychodzą znacznie mniej wilgotne, lepiej wyrastają i są smaczniejsze.

      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Piekłam z tego przepisu już ze 4 razy, ale z maki 1850. Chlebek co raz byl lepszy. Ten ostatni jest suuuper 🙂 Dziękuję za bardzo fakny przepis.

    Odpowiedz
  5. U mnie również odstaje skórka jaka jest przyczyna? Zakwas miesięczny, chleb ladnie wyrastał 🙂 Czy powodem moze być to spryskanie chlebka wodą?

    Odpowiedz
    • Raczej nie spryskanie wodą jest przyczyną. U mnie pomogła zmiana mąki, w komentarzach ktoś pisał że przyczyną może też być zbyt długie wyrastanie chleba.

      Odpowiedz
  6. Co zrobiłem źle : zakwas 4 dniowy, mąka żytnia typ 2000, reszta składników zgodnie z przepisem i wyszedł po upieczeniu zakalec oraz skórka górna odstająca od reszty, chleb po 4 godzinach mało co urósł – może jednak trzeba dodać drożdży – pomocy!!

    Odpowiedz
    • Miałem te same objawy… Co prawda z innym przepisem, ale mi się wydaję że w tym przypadku to jest bez znaczenia… Zmieniłem tylko jedno… na początku chlebek wstawiałem do piekarnika na środku, a jak postawiłem na sam dół, to chlebek się upiekł idealnie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.