Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba

Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Na moim wideo zobaczysz krok po kroku jak zrobić zakwas żytni do pieczenia chleba:

 

Dzień pierwszy 

Przygotuj litrowy słoik z nakrętką. Wsyp do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlej 30 g letniej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszaj i odstaw w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.

Dzień drugi

Zakwas już pierwszego dnia zaczyna pracować, świadczą o tym pęcherzyki powietrza. Do słoika dosyp jak poprzednio 30 g mąki żytniej razowej i dolej 30 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw.

Dzień trzeci

Trzeciego dnia pęcherzyki powietrza są już wyraźnie widoczne. Jak poprzednio dosyp 30 g mąki i dolej 30 g wody.

Dzień czwarty

Tego dnia zakwas nie ma pęcherzyków powietrza – jest to normalne trzeciego dnia zakwas po prostu nie rośnie. Nie zrażaj się tym faktem, dodaj 30 g mąki i 30 g wody do słoika.

Dzień piąty

Tego dnia zakwas znów wyrósł i jest gotowy do upieczenia chleba. Przepis na chleb znajdziesz tutaj.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Zakwas po upieczeniu chleba należy dokarmić mąką i wodą (20 g mąki i 20 g wody) i wstawić do lodówki. Taki zakwas może być do tygodnia przechowywany w lodówce.
  • Przy następnym pieczeniu chleba zakwas wyjmujemy z lodówki dzień wcześniej i dokarmiamy taką ilością mąki i wody żeby uzyskać ilość zakwasu niezbędną do upieczenia chleba. Następnego dnia zakwas jest gotowy.
  • Konsystencja zakwasu powinna być gęsta, jeśli jest lejący należy dodać do niego więcej mąki.
  • Pierwszy zakwas przeważnie nie jest silny i chleb na nim zrobiony nie jest bardzo wyrośnięty. Jest to całkowicie normalne, zakwas nabiera siły z czasem i każdy kolejny chleb jest już lepszy.
  • Ilość zakwasu z tego przepisu wystarczy na jeden chleb, jeśli chcesz od razu zrobić dwa, zamiast 30 g mąki i 30 g wody dodaj 40 g mąki i 40 g wody.
[Głosów: 2   Average: 5/5]

15 komentarzy do wpisu „Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba”

  1. Właśnie upiekłam swój pierwszy chlebek na zakwasie chciałam się jednak zapytać o kwestie kolejnego pieczenia i zakwasu. Gdy wyjmę zakwas z lodówki jaką ilość mąki i wody dodać aby móc upiec jedną porcje chleba kolejnego dnia. Będę wdzięczna za info Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Na jeden chlebek potrzebujesz 150 g zakwasu czyli dodajesz 75 g mąki i 75 g wody żeby uzyskać taką ilość. To co masz w lodówce to będzie ilość zakwasu jaka pozostanie Ci na kolejny chleb. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

      Odpowiedz
  2. Kiedy wybieramy zakwas dzień przed pieczeniem chleba z lodówki aby go dokarmić to czy po dokarmieniu wstawiamy go ponownie do lodówki czy juz nie wstawiamy i czeka do następnego dnia w temp pokojowej?:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.