Przepis na biszkopt – najlepszy

Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na tortownicę 18 cm)

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

biszkopt tortownice proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:

biszkopt blaszki proporcje ok

*  Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Przygotowanie:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.

* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
  • Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
  • Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  • Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.

Wskazówki:

  1. Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
  2. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
  3. Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.

Zobacz też przepis na biszkopt czekoladowy/kakaowy!

biszkopt tort

107 komentarzy do “Przepis na biszkopt – najlepszy”

  1. Dzień dobry. Nie jestem zadowolona z tych biszkoptów. Zrobiłam dwa i dwa opadły. Pieczone w 170 stopniach przez 50 minut. W środku ładny miękki, ale kurde szkoda, że opadł i nie wyrósł wysoki. Piekłam w rancie. Średnica 26 cm. Jeden był wyciągnięty od razu, a drugi był w piekarniku do końca po wyłączeniu i tez opadł. Szkoda

    Odpowiedz
    • Myślę że można, tylko trzeba poeksperymentować o ile mniej dodać, żeby nie stracić na efekcie.

  2. Czy w rancie cukierniczym można piec biszkopt ucierany, tzn.z margaryną? Czy trzeba go dodatkowo zabezpieczać na ściankach wewnętrznych papierem do pieczenia?

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie czy z tego przepisu można zrobić biszkopt dla cukrzyka? Chodzi mi o to czy da radę zamienić mąkę tortowa na no owsianą i zamiast cukru to np.jakis zamiennik typu ksylitol lub erytrol….lub coś innego….?

    Odpowiedz
  4. Czy po upieczeniu zostawić go w gorącym piekarniku? (Otworzyć piekarnik)Czy od razu wyciągnąć z piekarniak? Nie chce żeby opadł.

    Odpowiedz
  5. Fiasko 🙁 mam tortownicę 18 cm wszystko wg przepisu a biszkopt wyciekł poza tortownicę za dużo tych składników

    Odpowiedz
    • Brzegi tortownicy nie są wyłożone papierem do pieczenia. Jest to konieczny zabieg ponieważ biszkopt wychodzi wysoki.

    • A to dlatego, że w przepisie jest zbyt dużo proszku do pieczenia. Kochani, do biszkoptu proszek nie jest potrzebny. Bez niego jest pachnący jak prawdziwy biszkopt, a nie to coś ze sklepu, po czym zęby są tępe i …. Język szczypie. Wystarczy tylko cierpliwie ubijać, a po każdym dodanym żółtku odliczyć ok. 3 minutki ubijania. Polecam i pozdrawiam!
      P.S. Nie trujcie się tym durnym proszkiem bez potrzeby!

    • Zgadza się, biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia. Ja używam tego przepisu ponieważ moim zdaniem biszkopt jest bardziej stabilny, co ma duże znaczenie w robieniu tortów.
      I oczywiście proszek do pieczenia nie jest trucizną..

  6. Kiedyś robiłam ten biszkopt i faktycznie wyszedł doskonaly. Teraz chciałabym zrobić ten sam biszkopt ale kakowy. Jak to uczynić by nie stracić proporcji skladników?

    Odpowiedz
  7. Na tyle biszkoptów co juz upiekłam to z tego przepisu wyszedł mi idealny bez górki a takiego przepisu właśnie szukałam i zostanę już przy tej tabeli. Dziękuję

    Odpowiedz
    • Myślę że na cztery blaty z 6 jajek będzie najlepszy. Jak upieczesz, to daj znać czy takie proporcje były odpowiednie 🙂

  8. Przepis to mistrzostwo świata. Wychodzi za każdym razem. Ostatnio z tego przepisu zrobiłem Polano bożonarodzeniowe. Zrobiłem ciasto na dużą blache i wyszło idealne. Gorąco polecam i pamiętajcie żeby dokładnie odmierzać składniki. Do biszkopta można używać cukru pudru, szybciej sie rozpuszcza.

    Odpowiedz
  9. Idealny przepis, ja dodałam do żółtek łyżkę oleju, pięknie wyrósł
    W tortownicy średnica 24 cm czas pieczenia to godzina

    Odpowiedz
  10. Dzień dobry 🙂
    Mam pytanie, chciałabym upiec biszkopt w tortownicy bądź rancie, ale trochę się boje tego rantu że ciasto mi wypłynie spodem :/ jak temu zaradzić? Albo co zrobić żeby tak się nie stało?
    Moja tortownica ma dziwna średnice 27,5 cm a biszkopt chciałbym przekroić na 4 blaty. Z których proporcji w tym wypadku skorzystać?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Witaj 🙂
      Nie obawiaj się, biszkopt nie wypłynie 😉 Wystarczy od spodu przyłożyć papier do pieczenia.
      Skorzystaj z proporcji na tortownicę 28 cm
      Pozdrawiam

    • Może być taki syrop, możesz też do niego dodać odrobinę alkoholu
      Jeśli syrop jest bardzo słodki to możesz go rozcieńczyć z wodą

  11. Dzień dobry Pani przepisy są świetne. Super są te rozpiski z proporcjami do wszystkiego. A czy ma Pani rozpiskę w jakiej temperaturze i jak długo piec biszkopty przy danej liczbie jajek? Ile wydłuża się czas pieczenia przy zwiększaniu wielkości biszkoptu?

    Odpowiedz
  12. Dziękuję za świetny przepis.Super że podałaś tą tabele z przelicznikiami na różne formy. Biszkopt idealny,tylko czas pieczenia wydłużyłam o 10 minut.

    Odpowiedz
  13. Zastanawia mnie, dlaczego moje biszkopty nie sa takie rowne jak te na zdjeciach, tylko zawsze wychodza z taka gorka na srodku, ktora musze scinac?

    Odpowiedz
    • Zeby biszkopt byl rowny nie smaruje sie bokow tortownicy tylko spod wylozony poprzednio pergaminem. Dowiedzialam sie tego stosunkowo niedawno a przedtem tez mi wychodzil biszkopt z gorka na srodku.

  14. Witam. Czym nasączyć biszkopt jak wystygnie po upieczeniu? Chce zrobić tort dla syna. Herbatą? Dużo nasączać? I w jaki sposób? Np:łyżeczką czy wrzucić go do kąpieli w herbacie? Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • Może być herbata lub sok. Ilość nasączenia zależy od wilgotności biszkoptu, najlepiej zrobić to łyżeczką lub butelką z wąskim dzióbkiem

    • Ja nasaczam syropem z brzoskwin z puszki do ktorego dodaje troszke przegotowanej wody. Przekladam ubita smietana i daje bita smietane na wierzch a na nia brzoskwinie z puszki a na gore galaretke (poziomkowa lub malinowa) gdy troszke juz stezeje w zamrazalniku.

  15. Witam. Szkoda, że moich poprzednich komentarzy nie ma, nawet nie wiem czemu :/
    Biszkopt w środku był lekko surowy, ale włożyłam go z powrotem do piekarnika na 10 minut. Być może dlatego, że w rancie nie dałam papieru na boki i rzuciłam gorącym ciastem o podłogę. Teraz jest za suchy, ewentualnie upiekę jeszcze jeden, żeby był perfekt do tortu… dziękuję za przepis, niby łatwizna, a patyczek nie był suchy po próbie 😉

    Odpowiedz
  16. Acha, być może dlatego, że nie pokryłam papierem boków rantów, ale myślałam, że nie trzeba :/
    Zdjęcie wrzucę, jak już wyjmę z piekarnika 😉

    Odpowiedz
  17. Witam. Robiłam w rancie z tego przepisu biszkopt, piekł się w piekarniku góra-dół na 160 stopni przez 30 minut i wyszedł w środku z lekka surowy. Wkładam go ponownie do piekarnika na jakieś 10 minut, być może to coś da, bardzo ładnie wyrósł, ale w środku tragedia 😛

    Odpowiedz
  18. Prosze jeszcze o porade połączenia smakow w toecie. Krem kukulkowy czy będzie współgeal z kremem oreo. I czy krem kukulkowy zrobuc na budyniach i masle tradycyjnie czy moze na smietance z mascarpone.

    Odpowiedz
  19. Witam, czy czas pieczenia przy tortowicy 26 cm jest taki sam, czyli 30 minut? Po wyjęciu z piekarnika można też nim rzucić o blat, nic się nie stanie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here