Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę 18 cm)
- 4 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Proporcje składników na różne wielkości tortownic:
* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:
* Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.
* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
- Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
- Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
- Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.
Wskazówki:
- Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
- Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
- Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.
Zobacz też przepis na biszkopt czekoladowy/kakaowy!
Dzień dobry. Nie jestem zadowolona z tych biszkoptów. Zrobiłam dwa i dwa opadły. Pieczone w 170 stopniach przez 50 minut. W środku ładny miękki, ale kurde szkoda, że opadł i nie wyrósł wysoki. Piekłam w rancie. Średnica 26 cm. Jeden był wyciągnięty od razu, a drugi był w piekarniku do końca po wyłączeniu i tez opadł. Szkoda
Na zdjęciu wygląda ładnie, może opadł minimalnie?
Witam. Przy rancie 26 cm jaki czas pieczenia i temperatura?
Super wyszło. Dzięki za przepis.
Wow ale pięknie wyrósł 🙂
Jaka rozmiar jajek M czy L?
Raczej M
Czy można dodać troszkę mniej cukru? proporcja 1:1 to dla mnie troszkę za dużo.
Myślę że można, tylko trzeba poeksperymentować o ile mniej dodać, żeby nie stracić na efekcie.
Czy w rancie cukierniczym można piec biszkopt ucierany, tzn.z margaryną? Czy trzeba go dodatkowo zabezpieczać na ściankach wewnętrznych papierem do pieczenia?
Można i nie trzeba używać papieru do pieczenia
Mam pytanie czy z tego przepisu można zrobić biszkopt dla cukrzyka? Chodzi mi o to czy da radę zamienić mąkę tortowa na no owsianą i zamiast cukru to np.jakis zamiennik typu ksylitol lub erytrol….lub coś innego….?
Nie próbowałam ale może się uda 🙂
Pani Malwina przesłała zdjęcia biszkoptu zrobionego z mąki owsianej. Udał się wybornie!
Biszkopt jest najlepszy! A jaka mogłaby być proporcja na biszkopt o wymiarach ok 40×40 cm?
Skorzystaj z przelicznika na stronie 🙂
Czy po upieczeniu zostawić go w gorącym piekarniku? (Otworzyć piekarnik)Czy od razu wyciągnąć z piekarniak? Nie chce żeby opadł.
Od razu wyciągnij, w piekarniku się zeschnie
Fiasko 🙁 mam tortownicę 18 cm wszystko wg przepisu a biszkopt wyciekł poza tortownicę za dużo tych składników
O nigdy mi się to nie zdarzyło, a akurat często piekę w tortownicy 18
Brzegi tortownicy nie są wyłożone papierem do pieczenia. Jest to konieczny zabieg ponieważ biszkopt wychodzi wysoki.
A to dlatego, że w przepisie jest zbyt dużo proszku do pieczenia. Kochani, do biszkoptu proszek nie jest potrzebny. Bez niego jest pachnący jak prawdziwy biszkopt, a nie to coś ze sklepu, po czym zęby są tępe i …. Język szczypie. Wystarczy tylko cierpliwie ubijać, a po każdym dodanym żółtku odliczyć ok. 3 minutki ubijania. Polecam i pozdrawiam!
P.S. Nie trujcie się tym durnym proszkiem bez potrzeby!
Zgadza się, biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia. Ja używam tego przepisu ponieważ moim zdaniem biszkopt jest bardziej stabilny, co ma duże znaczenie w robieniu tortów.
I oczywiście proszek do pieczenia nie jest trucizną..
Kiedyś robiłam ten biszkopt i faktycznie wyszedł doskonaly. Teraz chciałabym zrobić ten sam biszkopt ale kakowy. Jak to uczynić by nie stracić proporcji skladników?
Na blogu jest przepis na biszkopt kakaowy, zrobiony na bazie proporcji z biszkoptu klasycznego
Na tyle biszkoptów co juz upiekłam to z tego przepisu wyszedł mi idealny bez górki a takiego przepisu właśnie szukałam i zostanę już przy tej tabeli. Dziękuję
Piękny 🙂
Witam jaki czas pieczenia jeżeli robie biszkopt w prostokątnej blaszce 25×36?
Do suchego patyczka, jak zacznie się rumienić to sprawdź czy jest dobry
Chciałabym upiec tan biszkopt w rancie 20 cm i przekroić go na 4 blaty, z której tabelki skorzystać??
Myślę że na cztery blaty z 6 jajek będzie najlepszy. Jak upieczesz, to daj znać czy takie proporcje były odpowiednie 🙂
Jakiego typu mąka będzie najlepsza do biszkoptu?
Polecam tortową
Przepis to mistrzostwo świata. Wychodzi za każdym razem. Ostatnio z tego przepisu zrobiłem Polano bożonarodzeniowe. Zrobiłem ciasto na dużą blache i wyszło idealne. Gorąco polecam i pamiętajcie żeby dokładnie odmierzać składniki. Do biszkopta można używać cukru pudru, szybciej sie rozpuszcza.
Świetnie 🙂 Cukier puder to ciekawe rozwiązanie, muszę spróbować!
Przepis super! Piekłam w formie 22 cm i wyszło super!
Piękny!
Jak piec ten biszkopt Góra- dół czy termoobieg
Góra dół
Świetny przepis ….biszkopt wyszedl bardzo puszysty
Piękny, wysoki 🙂
Super przepis, wyszedł idealnie. Wielkie dzięki za proporcje na różne foremki ! 🙂
Wspaniale 🙂
Witam. Chcę upiec biszkopt w misce aby mial kształt piłki. Średnica 28cm. Czy jakies może dodatkowe wskazówki?
Jaki wtedy czas pieczenia?
Fajny pomysł 🙂 Nigdy tak nie robiłam więc niewiele Ci poradzę, czas pieczenia pewnie będzie dłuższy, w zależności od wysokości biszkopta
Idealny przepis, ja dodałam do żółtek łyżkę oleju, pięknie wyrósł
W tortownicy średnica 24 cm czas pieczenia to godzina
Super 🙂
A po co olej ?
Żeby biszkopt był bardziej wilgotny
A czy z tego przepisu można upiec biszkopt w formie na tartę 20cm, ile wtedy jajek?
Dzień dobry 🙂
Mam pytanie, chciałabym upiec biszkopt w tortownicy bądź rancie, ale trochę się boje tego rantu że ciasto mi wypłynie spodem :/ jak temu zaradzić? Albo co zrobić żeby tak się nie stało?
Moja tortownica ma dziwna średnice 27,5 cm a biszkopt chciałbym przekroić na 4 blaty. Z których proporcji w tym wypadku skorzystać?
Pozdrawiam
Witaj 🙂
Nie obawiaj się, biszkopt nie wypłynie 😉 Wystarczy od spodu przyłożyć papier do pieczenia.
Skorzystaj z proporcji na tortownicę 28 cm
Pozdrawiam
Świetny przepis. Robię już któryś raz zawsze wychodzi idealny. Piekę w rancie. Polecam przepis.
Piękny 🙂
Dzien dobry, mam pytanie. Czy mozna taki biszkopt upiec bez dodawania cukru ?
Chcesz zupełnie go nie słodzić czy dodać jakiś zamiennik?
A ja mam pytanie czym najlepiej nasaczyc biszkopt? Czy moze byc to syrop z puszki z ananasem? Pozdrawiam
Może być taki syrop, możesz też do niego dodać odrobinę alkoholu
Jeśli syrop jest bardzo słodki to możesz go rozcieńczyć z wodą
Dzień dobry Pani przepisy są świetne. Super są te rozpiski z proporcjami do wszystkiego. A czy ma Pani rozpiskę w jakiej temperaturze i jak długo piec biszkopty przy danej liczbie jajek? Ile wydłuża się czas pieczenia przy zwiększaniu wielkości biszkoptu?
Na pewno trzeba wydłużyć ale nie mam rozpiski, robię to „na oko”
Dziękuję za świetny przepis.Super że podałaś tą tabele z przelicznikiami na różne formy. Biszkopt idealny,tylko czas pieczenia wydłużyłam o 10 minut.
Super 🙂
Wyszedł idealny! Mój ma 8 cm najlepszy jak dotąd, dziękuję za przepis
Piękny 🙂
Siostra tak chwaliła przepis więc zrobiłam.
Niestety oklap mi po wyjęciu z piekarnika
Szkoda
kozacki
🙂
Witam serdecznie znalazłam tę stronę i sprubowalam upiec biszkopt wyszedł super.
Wspaniale 🙂
Zastanawia mnie, dlaczego moje biszkopty nie sa takie rowne jak te na zdjeciach, tylko zawsze wychodza z taka gorka na srodku, ktora musze scinac?
Spróbuj upiec w rancie, powinien wyjść bardzo równy
Zeby biszkopt byl rowny nie smaruje sie bokow tortownicy tylko spod wylozony poprzednio pergaminem. Dowiedzialam sie tego stosunkowo niedawno a przedtem tez mi wychodzil biszkopt z gorka na srodku.
Czy można zmniejszyć ilość cukru?
Można
Witam. Czym nasączyć biszkopt jak wystygnie po upieczeniu? Chce zrobić tort dla syna. Herbatą? Dużo nasączać? I w jaki sposób? Np:łyżeczką czy wrzucić go do kąpieli w herbacie? Dziękuję za odpowiedź.
Może być herbata lub sok. Ilość nasączenia zależy od wilgotności biszkoptu, najlepiej zrobić to łyżeczką lub butelką z wąskim dzióbkiem
Ja nasaczam syropem z brzoskwin z puszki do ktorego dodaje troszke przegotowanej wody. Przekladam ubita smietana i daje bita smietane na wierzch a na nia brzoskwinie z puszki a na gore galaretke (poziomkowa lub malinowa) gdy troszke juz stezeje w zamrazalniku.
Świetny pomysł 🙂
Mój wyszedł pięknie
Tylko trzeba dłużej piec około 45 min.
Przepiękny 🙂
Witam. Szkoda, że moich poprzednich komentarzy nie ma, nawet nie wiem czemu :/
Biszkopt w środku był lekko surowy, ale włożyłam go z powrotem do piekarnika na 10 minut. Być może dlatego, że w rancie nie dałam papieru na boki i rzuciłam gorącym ciastem o podłogę. Teraz jest za suchy, ewentualnie upiekę jeszcze jeden, żeby był perfekt do tortu… dziękuję za przepis, niby łatwizna, a patyczek nie był suchy po próbie 😉
Jeszcze nie zdążyłam zatwierdzić komentarzy 😉
Powodzenia następnym razem 🙂
Acha, być może dlatego, że nie pokryłam papierem boków rantów, ale myślałam, że nie trzeba :/
Zdjęcie wrzucę, jak już wyjmę z piekarnika 😉
Boków nie trzeba wykładać papierem, w rancie wręcz jest to niezalecane
Witam. Robiłam w rancie z tego przepisu biszkopt, piekł się w piekarniku góra-dół na 160 stopni przez 30 minut i wyszedł w środku z lekka surowy. Wkładam go ponownie do piekarnika na jakieś 10 minut, być może to coś da, bardzo ładnie wyrósł, ale w środku tragedia 😛
Czas pieczenia zależy od średnicy i wysokości ciasta
Wyszedł super 🙂
Cieszę się 🙂
Witam jaki krem proponujesz do tortu urodzinowego
Zrobiłabym na bazie śmietanki mascarpone trochę białej czekolady i trochę gorzkiej
Dziękuję czyli czekoladę najlepiej zetrzeć i posypać po wierzchu
Polecam ją rozpuścić i wmiksować do kremu
Moja mama do ubijania białek dodaje jeszcze szczyptę soli i odrobinę wody gazowanej 🙂
O to ciekawy pomysł, wody gazowanej? I białka dobrze się ubijają wtedy?
Prosze jeszcze o porade połączenia smakow w toecie. Krem kukulkowy czy będzie współgeal z kremem oreo. I czy krem kukulkowy zrobuc na budyniach i masle tradycyjnie czy moze na smietance z mascarpone.
Nie wiem, nie próbowałam takiego połączenia
Jaki proponuje Pani biszkopt do kremów michalkowych i oreo oraz kukulkowy. Tradycyjny czy genueński, czekoladowy czy jasny?
Ja zrobiłabym czekoladowy, polecam ten: https://slodkiblog.pl/jak-zrobic-idealny-biszkopt-kakaowy/
Witam, czy czas pieczenia przy tortowicy 26 cm jest taki sam, czyli 30 minut? Po wyjęciu z piekarnika można też nim rzucić o blat, nic się nie stanie?
Czas pieczenia raczej będzie dłuższy nawet do godziny, musisz sprawdzać patyczkiem. Upieczony biszkopt możesz rzucić, nic mu się nie stanie.
Dziękuję 🙂 Jak mi wyjdzie, wrzucę zdjęcie. Pozdrawiam.
Koniecznie 🙂