Przepis na biszkopt – najlepszy

Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na tortownicę 18 cm)

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

biszkopt tortownice proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:

biszkopt blaszki proporcje ok

*  Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Przygotowanie:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.

* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
  • Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
  • Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  • Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.

Wskazówki:

  1. Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
  2. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
  3. Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.

biszkopt tort

[Głosów: 18   Average: 4.1/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.