Przepis na biszkopt – najlepszy

Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na tortownicę 18 cm)

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

biszkopt tortownice proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:

biszkopt blaszki proporcje ok

*  Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
  4. Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
  5. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  6. Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
  7. Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
  9. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.

Wskazówki:

  1. Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
  2. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
  3. Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.

biszkopt tort

[Głosów:16    Średnia:4.2/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.