Przepis na tradycyjny sernik wiedeński, z rodzaju nieco cięższych i bardziej kremowych serników bez spodu.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 90 min
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
- 500 g sera dobrej jakości z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka skórki kandyzowanej
* Porcję z 1 kg sera polecam upiec w tortownicy o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz na ręczniku papierowym
- Ser połącz z mąkami i roztopionym masłem, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na małych obrotach
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą jasną masę (5-10 min na dużych obrotach miksera)
- Następnie dodaj do sera porcjami ubite jajka i wymieszaj delikatnie szpatułką
- Na koniec dodaj rodzynki i skórkę kandyzowaną wymieszane z pół łyżeczki mąki pszennej
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki tortownicy na wysokość ok. 3 cm, ponieważ sernik bardzo mocno urośnie w piekarniku
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 90 min
- Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na godzinę
- Po całkowitym wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą