Przepis na to ciasto jest niezastąpiony w sezonie śliwkowym. Tradycyjne ciasto ucierane na oleju, które zrobisz w dosłownie kilka chwil.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto:
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 80 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki:
- 300-400 g śliwek
- 1 łyżeczka cukru
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Śliwki umyj wypestkuj i połącz z cukrem i cynamonem
- Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli na jasną masę (ok. 5 min)
- Wlej cienką strużką olej i zmiksuj
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj krótko
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min (grzałka góra-dół)
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem
Witam,jakie są proporcje na tortownicę 25 cm. W większości przepisów nie podają blogerki wielkości blach ,dla nich jest to oczywiste a dla mnie kłopot.Poproszę o podpowiedź.Bozena
Skorzystaj z przelicznika foremek
Dobry przepis i smaczny placek wg receptury podanej . Również daję inne owoce i placek pyszny wychodzi .Pozdrawiam Maria
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
Jak się robi z podwojnej porcji jaki czas pieczenia ?
Jeśli ciasto będzie mieć podobną wysokość, czas pieczenia będzie podobny. Sprawdzaj patyczkiem
A to mają być całe jajka czy tylko żółtka??
Cale jajka, jak w przepisie
Bardzo szybkie i pyszne ciasto które zawsze się udaje.Piekłam ze śliwkami ale też z borówkami i myślę że każdy owoc będzie tu pasował.Dziękuję bardzo za przepis idealny. Pozdrawiam cieplutko ☺️
Bardzo się cieszę 🙂
A mąki ile ?
Przecież jest napisane w przepisie.