Przepis na to ciasto jest niezastąpiony w sezonie śliwkowym. Tradycyjne ciasto ucierane na oleju, które zrobisz w dosłownie kilka chwil.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto:
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 80 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki:
- 300-400 g śliwek
- 1 łyżeczka cukru
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Śliwki umyj wypestkuj i połącz z cukrem i cynamonem
- Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli na jasną masę (ok. 5 min)
- Wlej cienką strużką olej i zmiksuj
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj krótko
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min (grzałka góra-dół)
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem
Spróbuj także moich pozostałych przepisów na wypieki ze śliwkami 🙂