Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na to ciasto jest niezastąpiony w sezonie śliwkowym. Tradycyjne ciasto ucierane na oleju, które zrobisz w dosłownie kilka chwil.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: ok. 40 min

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto:

  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 80 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki:

  • 300-400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

  • Śliwki umyj wypestkuj i połącz z cukrem i cynamonem
  • Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli na jasną masę (ok. 5 min)
  • Wlej cienką strużką olej i zmiksuj
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj krótko
  • Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min (grzałka góra-dół)
  • Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem

placek-ze-sliwkami-mikser

12 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju”

  1. Witam,jakie są proporcje na tortownicę 25 cm. W większości przepisów nie podają blogerki wielkości blach ,dla nich jest to oczywiste a dla mnie kłopot.Poproszę o podpowiedź.Bozena

    Odpowiedz
    • Jeśli ciasto będzie mieć podobną wysokość, czas pieczenia będzie podobny. Sprawdzaj patyczkiem

  2. Bardzo szybkie i pyszne ciasto które zawsze się udaje.Piekłam ze śliwkami ale też z borówkami i myślę że każdy owoc będzie tu pasował.Dziękuję bardzo za przepis idealny. Pozdrawiam cieplutko ☺️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here