Przepis na szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które można powiedzieć jest wprost błyskawiczne, a wychodzi piękne puszyste, dobrze wyrośnięte, słowem doskonałe. To jest przepis z rodzaju tych które są na prawdę szybkie, łatwe i przyjemne i nawet nie będzie potrzebny mikser.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 2 jajka
- 50 g miodu (2-3 łyżki)
- 250 g jogurtu greckiego
- 150 ml oleju
- ok. 800 g śliwek
Przygotowanie:
- Śliwki umyj wypestkuj i pokrój na pół (lub na ćwiartki jeśli śliwki są duże)
- Jajka, cukier, miód i jogurt wymieszaj trzepaczką aż wszystko dobrze się połączy, a cukier rozpuści
- Wlej olej i wymieszaj
- Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko aż składniki się połączą
- Ciasto wyłóż na blaszkę, której dno pokryte jest papierem do pieczenia
- Poukładaj owoce blisko siebie rozcięciem do góry
- Piecz w 180°C przez 40 min do suchego patyczka
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem