Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasto z jagodami i kruszonką. Do jego zrobienia nie potrzeba miksera.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na keksówkę 22×8 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
- 2 jajka
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 ml maślanki (ok. 1/2 szklanki)
- 50 ml oleju (3-4 łyżki)
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jagód
Kruszonka:
- 20 g masła (1 i 1/2 łyżki)
- 30 g mąki (3 łyżki)
- 15 g cukru (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Jajka wymieszaj z cukrami i szczyptą soli
- Dodaj olej i maślankę, połącz
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj (mogą zostać grudki)
- Jagody podziel na pół, do jednej części wsyp łyżeczkę mąki i wymieszaj
- Jagody z mąką dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzch wysyp drugą część jagód
- Kruszonka: wszystkie składnik rozetrzyj ze sobą do uzyskania okruchów
- Ciasto posyp kruszonką
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min (do suchego patyczka)