Ciasto z jagodami i kruszonką

Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasto z jagodami i kruszonką. Do jego zrobienia nie potrzeba miksera.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na keksówkę 22×8 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • 2 jajka
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 ml maślanki (ok. 1/2 szklanki)
  • 50 ml oleju (3-4 łyżki)
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jagód

Kruszonka:

  • 20 g masła (1 i 1/2 łyżki)
  • 30 g mąki (3 łyżki)
  • 15 g cukru (1 łyżka)

Przygotowanie:

  • Jajka wymieszaj z cukrami i szczyptą soli
  • Dodaj olej i maślankę, połącz
  • Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj (mogą zostać grudki)
  • Jagody podziel na pół, do jednej części wsyp łyżeczkę mąki i wymieszaj
  • Jagody z mąką dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj
  • Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzch wysyp drugą część jagód
  • Kruszonka: wszystkie składnik rozetrzyj ze sobą do uzyskania okruchów
  • Ciasto posyp kruszonką
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min (do suchego patyczka)

ciasto z jagodami i kruszonką

16 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments