Sezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 4 jajka
- pół szklanki cukru (110 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (100 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
Kruszonka:
- 2 łyżki miękkiego masła (30 g)
- 3 łyżki mąki (45 g)
- 1 łyżka cukru pudru (20 g)
* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę.
- Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do ciasta, miksuj krótko tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
- Kruszonka: wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania okruchów.
- Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
- Na wierzchu poukładaj truskawki i posyp kruszonką.
- Ciasto piecz w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).