Przepis na jagodzianki jest wręcz niezastąpiony w sezonie letnim. Co najmniej raz każdego roku trzeba zrobić domowe jagodzianki. A te z tego przepisu mogę Was zapewnić, że są doskonałe i lepsze niż z niejednej cukierni!
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 90-120 min
Czas pieczenia: 20 min
Składniki: (na 8 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 50 g cukru (4 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 g drożdży suszonych (pół opakowania lub 12 g świeżych)
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 130-150 ml mleka ciepłego
- 40 g masła miękkiego
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 150 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Lukier:
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce
- Dodaj żółtka i mleko i wyrabiaj przez ok. 10 min
* Jeśli używasz drożdży świeżych, zrób najpierw zaczyn.
* Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już na początku wyrabiania, to dolej nieco mleka. Ciasto na początku powinno lepić się do dłoni i do miski.
- Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, dodaj masło i olej
* Ciasto nadal będzie się lepić, ale jego struktura będzie gładka i jednolita.
- Wyrabiaj do jednolitego ciasta, które tylko lekko będzie się kleić do rąk
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min
- Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut
- Następnie podziel na porcje o wadze ok. 60 g (będzie ich osiem)
- Porcję ciasta rozpłaszcz dłonią i na środek nałóż solidną łyżkę jagód
- Sklej brzegi ciasta podobnie jak w przypadku pierogów
- Formuj bułeczki na kształt podłużnego owalu
- Odkładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów
- Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min do zrumienienia
- Lukier: rozetrzyj cukier puder z gorącą wodą
- Wystudzone jagodzianki posmaruj lukrem za pomocą pędzelka