Przepis na prosty i pyszny domowy chleb orkiszowy. Chleb wyrasta pięknie, ma bardzo ładną strukturę po upieczeniu, jest chrupiący i dość długo zachowuje świeżość. Do środka chleba można wsypać ulubione ziarna lub posypać nimi wierzch chleba.
Czas przygotowania: 25 min
Czas wyrastania: 120 min
Czas pieczenia: 40 min
SKŁADNIKI
(na keksówkę 22×8 cm)
- 500 g mąki orkiszowej (użyłam razowej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka miodu
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 350 ml ciepłej wody (z kranu)
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- ew. ok. 50 g ziaren (użyłam słonecznika)
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozkrusz do szklanki, dodaj miód i ok. 50 ml wody odlanej z całości. Rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do zaktywowania drożdży w ciepłe miejsce (15 min).
- Wszystkie składniki przełóż do misy robota i wyrabiaj hakiem do ciasta przez ok. 10 min. Ciasto powinno być lepiące ale zacząć nieco odchodzić od brzegów misy. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce (ok. 90 min).
- Po wyrośnięciu wymieszaj ciasto łyżką, uwalniając pęcherzyki powietrza. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryj foliową reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
- Piekarnik ustaw na 220°C, grzanie góra-dół. Wstaw do środka naczynie z wrzącą wodą, po to aby w trakcie pieczenia w piekarniku unosiła się cały czas para wodna.
- Po wyrośnięciu ciasta możesz je posypać wybranymi nasionami. W tym celu najpierw spryskaj wierzch chleba wodą, dzięki czemu nasiona przykleją się do ciasta.
- Piecz przez 20 min w temp. 220°C, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 20 min.
- Wyciągnij chleb z piekarnika i po 10 min wyjmij go z foremki na kratkę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.