Drożdżówki z jabłkami

Przepis na najlepsze drożdżówki z jabłkami jakie w życiu jadłam! Ciasto drożdżowe jest trochę nietypowe, bo z dodatkiem dużej ilości masła, dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo maślane. Jabłka jakie należy użyć do tego przepisu to antonówki lub szara reneta, czyli takie które dobrze się rozpiekają. Inny rodzaj jabłek należy najpierw uprażyć na patelni.

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 90-120 min

Czas pieczenia: 15-17 min

YouTube player

 

Składniki: (na 10 drożdżówek)

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych)
  • 2 żółtka
  • 100 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 120-150 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

* Ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn.

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka lub 5 brzoskwiń
  • cynamon do smaku
  • 1-2 łyżki cukru do jabłek

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Wszystkie składniki poza masłem wyrób na jednolite ciasto (ok. 10 min)
  • Dodaj masło i ponownie wyrób do powstania gładkiego ciasta
  • Ciasto włóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą
  • Odstaw do podwojenia objętości (ok. 60-90 min)

Nadzienie:

  • Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dosyć cienkie plasterki
  • Plasterki podziel na pół tworząc półplasterki
  • Wymieszaj dokładnie z cynamonem i cukrem

* Brzoskwinie wystarczy umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki

Drożdżówki:

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2-3 mm
  • Podziel na 10 prostokątów
  • Wzdłuż krótszego boku każdego prostokąta układaj rząd plasterków jabłka lub brzoskwiń zostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi
  • Drugą część ciasta natnij tworząc pasy, pamiętaj żeby nie nacinać do końca zostawiając ok. 0,5 cm
  • Następnie naciętą częścią ciasta przykryj jabłka/brzoskwinie sklejając dokładnie boki ciasta
  • Gotowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do napuszenia na 30 min
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół)
  • Piecz drożdżówki przez ok. 15-17 min
  • Po ostudzeniu polej lukrem

drożdżówki z jabłkami brzoskwiniami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments