Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży.
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 55 min
Czas smażenia: 20 min
Składniki: (na 10 sporych racuchów)
- 250 g mąki (1,5 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru (25 g)
- 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła
- 1-2 średnie jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesyp do miski, na środku zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże
- Posyp 1 łyżką cukru i zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka, przysyp całość lekko mąką
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 min)
- Po tym czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość)
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm)
- Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką (ciasto w tym momencie upadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia)
- Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć
- Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony
* Racuchy smaż na średnio-małym ogniu, żeby miały szansę dobrze się usmażyć w środku
- Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem