Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży.

Czas przygotowania: 20 min

Czas oczekiwania: 55 min

Czas smażenia: 20 min

 

Składniki: (na 10 sporych racuchów)

  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (25 g)
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 1-2 średnie jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Mąkę przesyp do miski, na środku zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże
  • Posyp 1 łyżką cukru i zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka, przysyp całość lekko mąką
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 min)
  • Po tym czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość)
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm)
  • Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką (ciasto w tym momencie upadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia)
  • Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć
  • Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony

* Racuchy smaż na średnio-małym ogniu, żeby miały szansę dobrze się usmażyć w środku

  • Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem

racuchy drożdżowe

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.