Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami i kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania to najprostszy pomysł na pachnący wypiek bez wysiłku. Ciasto jest mięciutkie, pulchne i bardzo ładnie wyrośnięte. Dodatek owoców i kruszonki sprawia że staje się jeszcze pyszniejsze.

Czas przygotowania: 15 min

Czas rośnięcia ciasta: 8 godzin

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 2 szklanki mąki
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300-400 g owoców

* Użyłam składników prosto z lodówki, nie ogrzewałam ich wcześniej

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

* Polecam przygotować ciasto tuż przed pójściem spać, a rano tylko je upiec

  • Połowę mąki wysyp na dno miski, dodaj roztrzepane jajka, pokruszone drożdże, cukry, mleko i olej
  • Wszystko zasyp resztą mąki
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 8 godzin
  • Po tym czasie ciasto dokładnie wymieszaj

* Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki

  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów
  • Wyłóż ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
  • Na górze poukładaj owoce wciskając je nieco w ciasto
  • Posyp kruszonką
  • Włóż ciasto do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 180°C, piecz przez 40 min

mikser ciasto drożdżowe

15 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments