Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania to najprostszy pomysł na pachnący wypiek bez wysiłku. Ciasto jest mięciutkie, pulchne i bardzo ładnie wyrośnięte. Dodatek owoców i kruszonki sprawia że staje się jeszcze pyszniejsze.
Czas przygotowania: 15 min
Czas rośnięcia ciasta: 8 godzin
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 2 szklanki mąki
- 35 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 300-400 g owoców
* Użyłam składników prosto z lodówki, nie ogrzewałam ich wcześniej
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 40 g cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
* Polecam przygotować ciasto tuż przed pójściem spać, a rano tylko je upiec
- Połowę mąki wysyp na dno miski, dodaj roztrzepane jajka, pokruszone drożdże, cukry, mleko i olej
- Wszystko zasyp resztą mąki
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 8 godzin
- Po tym czasie ciasto dokładnie wymieszaj
* Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do powstania okruchów
- Wyłóż ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
- Na górze poukładaj owoce wciskając je nieco w ciasto
- Posyp kruszonką
- Włóż ciasto do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 180°C, piecz przez 40 min