Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy czereśni.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 )
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki maślanki (125 ml)
- 1/3 szklanki oleju (80 ml)
- 1,5 szklanki mąki (240 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców np. jagód, truskawek, malin, czereśni
Kruszonka:
- 1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
- 1/2 szklanki mąki (80 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
Przygotowanie:
- Owoce umyj i osusz, w razie potrzeby podziel na mniejsze części lub wydryluj.
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach, do momentu powstania okruchów.
- Jajka oraz cukier i cukier waniliowy ubij na jasną i puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera).
- Zmniejsz obroty na średnie i wlej maślankę i olej, zmiksuj przez chwilę.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną i zmiksuj całość do powstania jednolitej konsystencji.
- Przelej gotowe ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj owoce i posyp je kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min, do suchego patyczka.