Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy czereśni.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 )

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki maślanki (125 ml)
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml)
  • 1,5 szklanki mąki (240 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców np. jagód, truskawek, malin, czereśni

Kruszonka:

  • 1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
  • 1/2 szklanki mąki (80 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (40 g)

Przygotowanie:

  • Owoce umyj i osusz, w razie potrzeby podziel na mniejsze części lub wydryluj.
  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach, do momentu powstania okruchów.
  • Jajka oraz cukier i cukier waniliowy ubij na jasną i puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera).
  • Zmniejsz obroty na średnie i  wlej maślankę i olej, zmiksuj przez chwilę.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną i zmiksuj całość do powstania jednolitej konsystencji.
  • Przelej gotowe ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj owoce i posyp je kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min, do suchego patyczka.

ciasto z owocami na maślance

[Głosów: 1   Średnia: 5/5]

1 komentarz do wpisu “Ciasto na maślance z owocami i kruszonką”

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.