Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Pyszne klasyczne ciasto ucierane z lekko kwaskowym rabarbarem i słodką chrupiącą kruszonką. Przepis bardzo prosty w stylu tych z babcinego zeszytu. Ciasto jest przepyszne, idealnie zrównoważone, nie za kwaśne ale też nie przesłodzone, a do tego bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Moim zdaniem posiada wszystkie cechy idealnego ciasta z sezonowymi owocami, polecam!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru

* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.

Przygotowanie:

  • Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o grubości ok. 0,5 cm.
  • Kruszonka: Wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania kruszonki, wstaw do lodówki.
  • Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę (ok. 10 min na wysokich obrotach).
  • Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  • Mąkę dodaj do ciasta w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników, ok. 15 sekund.
  • Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż rabarbar i posyp kruszonką.
  • Ciasto piecz w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem i kruszonką

15 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments