Pyszne klasyczne ciasto ucierane z lekko kwaskowym rabarbarem i słodką chrupiącą kruszonką. Przepis bardzo prosty w stylu tych z babcinego zeszytu. Ciasto jest przepyszne, idealnie zrównoważone, nie za kwaśne ale też nie przesłodzone, a do tego bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Moim zdaniem posiada wszystkie cechy idealnego ciasta z sezonowymi owocami, polecam!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (180 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (100 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 80 g mąki
- 40 g cukru
* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o grubości ok. 0,5 cm.
- Kruszonka: Wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania kruszonki, wstaw do lodówki.
- Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę (ok. 10 min na wysokich obrotach).
- Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej.
- Mąkę dodaj do ciasta w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników, ok. 15 sekund.
- Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż rabarbar i posyp kruszonką.
- Ciasto piecz w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).