Przepis na uniwersalne ciasto z owocami powstał z potrzeby wykorzystania słodkiej śmietanki, której termin ważności zbliżał się wielkimi krokami. Brak czasu i ochoty na skomplikowane ciasta spowodował wybór uniwersalnego przepisu na prosty placek z owocami. Do tego ciasta najbardziej pasują lekko kwaśne owoce, których nie należy żałować bo to ciasto kocha owoce.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru / 100 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 % / 250 g
- 2 szklanki mąki / 320 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Proporcje składników na inne blaszki:
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (5-7 min)
- Na średnich obrotach miksera wlej cienką strużką śmietankę.
- Do ubitej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je mocno w ciasto.
- Piecz w 180°C przez ok. 30 min do suchego patyczka.
Wskazówki:
- Do tego ciasta najlepiej sprawdzą się lekko kwaśne owoce np.: jabłka, truskawki, maliny itp. Mogą być też owoce mrożone.
- Owoce należy mocno wcisnąć w ciasto, ponieważ jest ono gęste i owoce w trakcie pieczenia w nim nie utoną.
- Moim zdaniem do ciasta idealnie sprawdzi się bita śmietana, jeśli chcesz z niego zrobić bardziej wykwintny wypiek.