Proste i pyszne babeczki z sezonowymi owocami idealne do kawy.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml oleju (niecałe 1/2 szklanki)
- 180 g śmietany kwaśnej
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki.
2. Dodaj śmietanę, olej i dokładnie wymieszaj.
3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do połączenia składników.
4. Blaszkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij do 2/3 wysokości. Na wierzchu poukładaj owoce.
5. Kruszonka: rozetrzyj wszystkie składniki do uzyskania okruchów ciasta. Posyp kruszonką owoce.
6. Piecz w 180ºC przez ok. 17-20 min (grzałka góra-dół)