Muffinki z owocami i kruszonką

Proste i pyszne babeczki z sezonowymi owocami idealne do kawy.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju (niecałe 1/2 szklanki)
  • 180 g śmietany kwaśnej
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE

1. Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki.

2. Dodaj śmietanę, olej i dokładnie wymieszaj.

3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do połączenia składników.

4. Blaszkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij do 2/3 wysokości. Na wierzchu poukładaj owoce.

Muffiny z owocami

5. Kruszonka: rozetrzyj wszystkie składniki do uzyskania okruchów ciasta. Posyp kruszonką owoce.

6. Piecz w 180ºC przez ok. 17-20 min (grzałka góra-dół)

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments