Przepis na tą szarlotkę pojawił się kiedy znalazłam niedaleko mojego mieszkania jabłoń rodzącą piękne, choć malutkie papierówki. Żal byłoby nie skorzystać! I tak powstało pyszne kruche ciasto wypełnione mnóstwem jabłkowego nadzienia.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto kruche:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 170 g zimnego masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek papierówek
- 50 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1-1,5 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Sypkie składniki przesiej do miski
- Masło zetrzyj na tarce o grubych otworach podsypując sypką mieszaniną
- Rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki
- Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do reszty składników
- Wyrób krótko na gładkie ciasto
- Podziel na pół, jedną połową wylep dno blaszki, drugą włóż do lodówki
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 min
- Pozostaw do przestygnięcia
Nadzienie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon, wymieszaj
Szarlotka:
- Na podpieczony spód wysyp równą warstwę kaszy manny
- Następnie wyłóż doprawione jabłka i wyrównaj
- Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj ją na grubych oczkach
- Rozłóż ciasto równomiernie na jabłkach
- Piecz w 180°C przez 40 min