Szarlotka z papierówek

Przepis na tą szarlotkę pojawił się kiedy znalazłam niedaleko mojego mieszkania jabłoń rodzącą piękne, choć malutkie papierówki. Żal byłoby nie skorzystać! I tak powstało pyszne kruche ciasto wypełnione mnóstwem jabłkowego nadzienia.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 170 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek papierówek
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki przesiej do miski
  • Masło zetrzyj na tarce o grubych otworach podsypując sypką mieszaniną
  • Rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki
  • Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do reszty składników
  • Wyrób krótko na gładkie ciasto
  • Podziel na pół, jedną połową wylep dno blaszki, drugą włóż do lodówki
  • Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 min
  • Pozostaw do przestygnięcia

Nadzienie:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon, wymieszaj

Szarlotka:

  • Na podpieczony spód wysyp równą warstwę kaszy manny
  • Następnie wyłóż doprawione jabłka i wyrównaj
  • Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj ją na grubych oczkach
  • Rozłóż ciasto równomiernie na jabłkach
  • Piecz w 180°C przez 40 min

szarlotka

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments