Ciasto łaciate z owocami (również mrożonymi)

Proste ciasto dwukolorowe z owocami, świetne ze świeżymi owocami ale sprawdzi się też doskonale z mrożonymi.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 35-40 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g oleju
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao (15 g)
  • ewentualnie 2 łyżki letniej wody
  • ok. 300 g owoców świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

  • Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na sicie
  • Podziel wymieszane sypkie składniki na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, dokładnie wymieszaj
  • Jajka ubij na jasną i puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym (5-7 min)
  • Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia
  • Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników
  • Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody
  • Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto
  • Owoce podziel na mniejsze części, w przypadku mrożonych oprósz je pół łyżki mąki pszennej
  • Wyłóż owoce na wierzch ciasta wciskając je nieco
  • Gotowe ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 35-40 min (grzałka góra-dół)

ciasto łaciate z owocami

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.