Proste ciasto dwukolorowe z owocami, świetne ze świeżymi owocami ale sprawdzi się też doskonale z mrożonymi.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 35-40 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g oleju
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1,5 łyżki kakao (15 g)
- ewentualnie 2 łyżki letniej wody
- ok. 300 g owoców świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na sicie
- Podziel wymieszane sypkie składniki na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, dokładnie wymieszaj
- Jajka ubij na jasną i puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym (5-7 min)
- Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia
- Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników
- Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto
- Owoce podziel na mniejsze części, w przypadku mrożonych oprósz je pół łyżki mąki pszennej
- Wyłóż owoce na wierzch ciasta wciskając je nieco
- Gotowe ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 35-40 min (grzałka góra-dół)