Maślane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis na idealne ciasto ze śliwkami, z cienką warstwą maślanego ciasta, dużą ilością nadzienia śliwkowego i chrupiącą cynamonową kruszonką.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 50 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, poniżej proporcje na dużą blachę)

Ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (ok. 50 g)
  • 130 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700 g śliwek węgierek lub podobnych

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

Kruszonka

  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Składniki na dużą blachę o wymiarach ok. 35×25 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Kruszonka

  1. Masło roztop i dodaj do pozostałych składników.
  2. Wymieszaj do uzyskania okruchów. Wstaw do lodówki.

Ciasto

  1. Śliwki umyj, osusz, a następnie usuń pestki i podziel na ćwiartki.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i szczyptą soli na biały puch (ok. 7 min).
  3. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując około minutę.
  4. Dodaj śmietanę i zmiksuj.
  5. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta w dwóch turach. Zmiksuj krótko tylko do połączenia.
  6. Ciasto rozsmaruj na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu.
  7. Śliwki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 min (grzałka góra-dół).

ciasto ze śliwkami i kruszonką

ciasto ze śliwkami środek

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments