Przepis na idealne ciasto ze śliwkami, z cienką warstwą maślanego ciasta, dużą ilością nadzienia śliwkowego i chrupiącą cynamonową kruszonką.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, poniżej proporcje na dużą blachę)
Ciasto
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka M
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (ok. 50 g)
- 130 g mąki (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g śliwek węgierek lub podobnych
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
Kruszonka
- 80 g masła
- 150 g mąki
- 70 g cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka
- Masło roztop i dodaj do pozostałych składników.
- Wymieszaj do uzyskania okruchów. Wstaw do lodówki.
Ciasto
- Śliwki umyj, osusz, a następnie usuń pestki i podziel na ćwiartki.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i szczyptą soli na biały puch (ok. 7 min).
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując około minutę.
- Dodaj śmietanę i zmiksuj.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta w dwóch turach. Zmiksuj krótko tylko do połączenia.
- Ciasto rozsmaruj na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu.
- Śliwki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 min (grzałka góra-dół).