Przepis na pyszne ciasto ucierane z sezonowymi owocami oraz warstwą sera. Dzięki temu, jest to ciasto dwa w jednym, połączenie klasycznego ciasta z owocami i sernika.
Czas przygotowania: 30 min
czas pieczenia: 55 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 lub nieco mniejszą 21×21 cm)
Ciasto:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
- 140 g mąki
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 25 g miękkiego masła
- 50 cukru
- 1 żółtko
- 200 g sera zmielonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 40 cukru
- 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 400-500 g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Wlej roztopione, przestudzone masło, zmiksuj na wolnych obrotach
- Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta w dwóch turach i krótko zmiksuj do połączenia składników
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Masa serowa:
- Miękkie masło rozetrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtko
- Dodaj ser i śmietanę, wymieszaj do dokładnego połączenia
- Masę serową wyłóż na ciasto i dokładnie rozprowadź
- Na masę serową poukładaj oszypułkowane truskawki pokrojone na małe kawałki
Kruszonka:
- Wszystkie składniki rozetrzyj w palcach do uzyskania okruchów ciasta
- Posyp truskawki kruszonką
- Piecz w 180°C przez ok. 55 min