Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia

Połączenie kawy, kakao, waniliowego kremu i biszkoptów to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu. Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Natomiast rezultat oszałamiający, ciasto jest bardzo eleganckie, wygląda pięknie i smakuje wybornie. Polecam, dla każdego miłośnika kawy, deser obowiązkowy!

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin 

 

Składniki: (na blaszkę 22×22)

  • 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)
  • 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ew. likier Amaretto do smaku

* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek.



Przygotowanie:

  • Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę.
  • Zimną kawę przelej do naczynia dużego na tyle żeby swobodnie moczyć w nim biszkopty.
  • Możesz dodać do kawy likier Amaretto do smaku.
  • Biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie z dwóch stron.

* Uwaga: biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie ponieważ błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy.

  • Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki.

* Polecam użycie regulowanej formy, którą można idealnie dopasować do wielkości biszkoptów. Jeśli często przygotowujesz ciasta na biszkoptach lub herbatników taka forma będzie dla Ciebie idealna, bo dzięki niej nie trzeba docinać ciastek.  

  • Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
  • Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
  • Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy.
  • Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem wierzch ciasta posyp obficie kakao, smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia!

tiramisu błyskawiczne bez jajek

tiramisu

36 komentarzy do “Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia”

  1. Robiłam tiramisu z tego przepisu już kilka razy. Za każdym razem się udaje. Do tego jest pyszne i delikatne. Do kawy dodaję Amaretto..

    Odpowiedz
  2. Witam. Robiłam wczoraj tiramisu z Pani przepisu i wyszło pyszne.
    Tylko zamiast namoczyć biszkopty w kawie, namoczyłam w cappuccinie o smaku amaretto.. Polecam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Możesz ale w przypadku tiramisu raczej nie ma takiej potrzeby. Chyba że chcesz żeby ciasto stało przez dłuższy czas na stole lub chcesz je dłużej przewozić.

      Odpowiedz
    • To bardzo dziwne jeżeli mascarpone jest jak woda, bo to na prawdę gęsty ser. Proponuję zmienić rodzaj sera i śmietanki i dodatkowo wszystko bardzo dobrze schłodzić przed ubijaniem łącznie z miską i ubijaczkami do miksera

      Odpowiedz
    • Powodem może byc to,że może wkładasz do miski śmietanę i ser i prubujesz ubic wszystko razem, a trzeba najpierw ubic schłodzoną śmietanę, a potem dodac ser,uwazac tez, aby nie zrobiło się masło.Przepis jest mało precyzyjny,a jeslu się jest początkująca osobą, to można pewnych podstaw nie znac.

      Odpowiedz
    • Też miałam ten problem, że nie umiały mi się ubić składniki. Ale byłam uparta, stwierdziłam, że będę cierpliwa i ubijalam dość długo. W końcu się udało 🙂 ale i tak profilaktycznie zrobiłam deser nie do jednej firmy, tylko do osobnych szklaneczek i wtedy nie będzie stresu, jakby mi się to jednak rozlało 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here