Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia

Połączenie kawy, kakao, waniliowego kremu i biszkoptów to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu. Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Natomiast rezultat oszałamiający, ciasto jest bardzo eleganckie, wygląda pięknie i smakuje wybornie. Polecam, dla każdego miłośnika kawy, deser obowiązkowy!

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 22×22)

  • 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)
  • 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ew. likier Amaretto do smaku

* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek.

Przygotowanie:

  • Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę.
  • Zimną kawę przelej do naczynia dużego na tyle żeby swobodnie moczyć w nim biszkopty.
  • Możesz dodać do kawy likier Amaretto do smaku.
  • Biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie z dwóch stron.

* Uwaga: biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie ponieważ błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy.

  • Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki.

* Polecam użycie regulowanej formy, którą można idealnie dopasować do wielkości biszkoptów. Jeśli często przygotowujesz ciasta na biszkoptach lub herbatników taka forma będzie dla Ciebie idealna, bo dzięki niej nie trzeba docinać ciastek.

  • Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
  • Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
  • Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy.
  • Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem wierzch ciasta posyp obficie kakao, smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia!

tiramisu błyskawiczne bez jajek

tiramisu

36 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments