Ciasto czekoladowe z masą śmietanową i owocami

Połączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie dni. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, po upieczeniu jest ono wilgotne i smakuje trochę pomiędzy murzynkiem a brownie. Polecam ten przepis, mnie i mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu.

Czas przygotowania: 70 min

Czas pieczenia: 25 min

* Dodatkowo, czas potrzebny na studzenie ciasta

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

Ciasto:

  • pół szklanki mleka (100 ml)
  • pół kostki masła (100 g)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • szklanka mąki (160 g)
  • 1 łyżka kakao (8 g)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru drobnego (110 g)

Masa:

  • 400 g śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

  • owoce (ok. 500 g)

* Proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mleko wlej do garnka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.
  • Wyłącz palnik i wsyp czekoladę połamaną na małe kawałki, odstaw na kilka minut.
  • Następnie wymieszaj aż cała czekolada się rozpuści i powstanie jednolita mieszanina.
  • Odstaw aż całość nieco przestygnie.
  • W tym czasie połącz w misce sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną masę, następnie dodaj nieco przestygniętą mieszaninę z czekoladą. Wlej ją cienkim strumieniem, cały czas miksując.

* Polecam użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które bardzo ułatwią pracę.

  • Następnie wsyp stopniowo sypkie składniki i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
  • Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  • Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  • Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.

* Wierzch ciasta będzie nieco wypukły, przed położeniem kremu możesz go odkroić lub pozostawić w takiej formie.

Masa:

  • Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj zimne mascarpone, cukier i cukier waniliowy.
  • Zmiksuj do otrzymania sztywnej masy (w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru). 
  • Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj z grubsza szpatułką.
  • Na samą górę połóż owoce.

ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments