Połączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie dni. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, po upieczeniu jest ono wilgotne i smakuje trochę pomiędzy murzynkiem a brownie. Polecam ten przepis, mnie i mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu.
Czas przygotowania: 70 min
Czas pieczenia: 25 min
* Dodatkowo, czas potrzebny na studzenie ciasta
Składniki: (na blaszkę 21×21)
Ciasto:
- pół szklanki mleka (100 ml)
- pół kostki masła (100 g)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- szklanka mąki (160 g)
- 1 łyżka kakao (8 g)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki cukru drobnego (110 g)
Masa:
- 400 g śmietanki 36 %
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Dodatkowo:
- owoce (ok. 500 g)
* Proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mleko wlej do garnka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.
- Wyłącz palnik i wsyp czekoladę połamaną na małe kawałki, odstaw na kilka minut.
- Następnie wymieszaj aż cała czekolada się rozpuści i powstanie jednolita mieszanina.
- Odstaw aż całość nieco przestygnie.
- W tym czasie połącz w misce sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Jajka ubij z cukrem na jasną masę, następnie dodaj nieco przestygniętą mieszaninę z czekoladą. Wlej ją cienkim strumieniem, cały czas miksując.
* Polecam użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które bardzo ułatwią pracę.
- Następnie wsyp stopniowo sypkie składniki i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
- Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
- Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
* Wierzch ciasta będzie nieco wypukły, przed położeniem kremu możesz go odkroić lub pozostawić w takiej formie.
Masa:
- Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj zimne mascarpone, cukier i cukier waniliowy.
- Zmiksuj do otrzymania sztywnej masy (w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru).
- Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj z grubsza szpatułką.
- Na samą górę połóż owoce.