kanał słodki blog

Ciasto bez pieczenia Afrodyta

Przepis na przepyszne ciasto Afrodyta, ciasto jest bez pieczenia, zrobione na biszkoptach. Główną część ciasta stanowi masa o cytrynowym aromacie, lekka i orzeźwiająca, idealna na lato.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: najlepiej całą noc

 

Składniki: (na blaszkę 20×20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • ok. 200-250 g biszkoptów lady fingers (ok. 20 szt.)

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Posypka:

  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 3 duże łyżki konfitury brzoskwiniowej (w temp. pokojowej)
  • poncz do biszkoptów – woda z cukrem i sokiem z cytryny

Przygotowanie:

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do całkowitego wystygnięcia
  • Przygotuj foremkę, której dno wyłożone jest folią aluminiową

* Polecam użycie regulowanego kwadratowego rantu, można go dopasować idealnie do wielkości biszkoptów.

  • Biszkopty delikatnie maczaj w ponczu i układaj na dnie blaszki
  • Mascarpone utrzyj z łyżką cukru na puszystą masę
  • Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz
  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru
  • Połącz delikatnie obie masy
  • Gotową masę wylej na warstwę biszkoptów i wyrównaj
  • Na masie ułóż drugą warstwę biszkoptów maczając je uprzednio lekko w ponczu
  • Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki do stężenia
  • W tym czasie przygotuj posypkę
  • Wszystkie składniki smaż na patelni aż wiórki uzyskają złoty kolor, pozostaw do ostudzenia
  • Ciasto wyjmij z lodówki i posmaruj wierzch konfiturą brzoskwiniową

* Polecam użycie silikonowego pędzelka do rozprowadzenia konfitury.

  • Na konfiturę wysyp ostudzoną posypkę i rozłóż równomiernie
  • Ponownie przykryj ciasto i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc

afrodyta bez pieczenia

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here