Przepis na przepyszne ciasto Afrodyta, ciasto jest bez pieczenia, zrobione na biszkoptach. Główną część ciasta stanowi masa o cytrynowym aromacie, lekka i orzeźwiająca, idealna na lato.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: najlepiej całą noc
Składniki: (na blaszkę 20×20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
- ok. 200-250 g biszkoptów lady fingers (ok. 20 szt.)
Masa:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Posypka:
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1 łyżka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 3 duże łyżki konfitury brzoskwiniowej (w temp. pokojowej)
- poncz do biszkoptów – woda z cukrem i sokiem z cytryny
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do całkowitego wystygnięcia
- Przygotuj foremkę, której dno wyłożone jest folią aluminiową
* Polecam użycie regulowanego kwadratowego rantu, można go dopasować idealnie do wielkości biszkoptów.
- Biszkopty delikatnie maczaj w ponczu i układaj na dnie blaszki
- Mascarpone utrzyj z łyżką cukru na puszystą masę
- Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru
- Połącz delikatnie obie masy
- Gotową masę wylej na warstwę biszkoptów i wyrównaj
- Na masie ułóż drugą warstwę biszkoptów maczając je uprzednio lekko w ponczu
- Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki do stężenia
- W tym czasie przygotuj posypkę
- Wszystkie składniki smaż na patelni aż wiórki uzyskają złoty kolor, pozostaw do ostudzenia
- Ciasto wyjmij z lodówki i posmaruj wierzch konfiturą brzoskwiniową
* Polecam użycie silikonowego pędzelka do rozprowadzenia konfitury.
- Na konfiturę wysyp ostudzoną posypkę i rozłóż równomiernie
- Ponownie przykryj ciasto i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc