Przepis na przepyszne letnie ciasto pełne świeżych malin. Jest to ciasto kruche i dodatkowo maliny przykryte są lekką bezową pianką.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę 22 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto kruche:
- 230 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 60 g cukru pudru (niecałe 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 3 żółtka
Bezowa pianka:
- 3 białka
- szczypta soli
- 90 g cukru drobnego (7 łyżek)
Dodatkowo:
- 300-350 g malin
- ok. 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiej z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
- Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
- Dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto
- Podziel na dwie połowy, jedną wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika, podobnie drugą część ciasta owiniętą folią spożywczą
Bezowa pianka:
- Do białek wsyp cukier i sól a następnie ubijaj do rozpuszczenia cukru i powstania lśniącej piany przez ok. 10 min
* Ubijaj pianę na średnich obrotach miksera, dzięki temu będzie bardziej wytrzymała i nie opadnie po upieczeniu.
Złożenie ciasta:
- Wyciągnij tortownicę z zamrażalnika i wysyp na ciasto cieniutką warstwę kaszy manny
* Jest to bardzo ważny krok ponieważ maliny mają dużo wody i w przeciwnym razie spowodują przemoczenie spodu
- Następnie ułóż warstwę malin
- Maliny przykryj bezową pianką
- Na górę zetrzyj na tarce o grubych otworach drugą część ciasta
- Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra dół)
* Gdyby ciasto za bardzo rumieniło się z wierzchu przykryj je arkuszem folii aluminiowej.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku przez 30 min, potem lekko uchyl drzwiczki