Ciasto z malinami i bezową pianką

Przepis na przepyszne letnie ciasto pełne świeżych malin. Jest to ciasto kruche i dodatkowo maliny przykryte są lekką bezową pianką.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 22 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto kruche:

  • 230 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 60 g cukru pudru (niecałe 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 3 żółtka

Bezowa pianka:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 90 g cukru drobnego (7 łyżek)

Dodatkowo:

  • 300-350 g malin
  • ok. 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
  • Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
  • Dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto
  • Podziel na dwie połowy, jedną wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika, podobnie drugą część ciasta owiniętą folią spożywczą

Bezowa pianka:

  • Do białek wsyp cukier i sól a następnie ubijaj do rozpuszczenia cukru i powstania lśniącej piany przez ok. 10 min

* Ubijaj pianę na średnich obrotach miksera, dzięki temu będzie bardziej wytrzymała i nie opadnie po upieczeniu.

Złożenie ciasta:

  • Wyciągnij tortownicę z zamrażalnika i wysyp na ciasto cieniutką warstwę kaszy manny

* Jest to bardzo ważny krok ponieważ maliny mają dużo wody i w przeciwnym razie spowodują przemoczenie spodu

  • Następnie ułóż warstwę malin
  • Maliny przykryj bezową pianką
  • Na górę zetrzyj na tarce o grubych otworach drugą część ciasta
  • Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra dół)

* Gdyby ciasto za bardzo rumieniło się z wierzchu przykryj je arkuszem folii aluminiowej.

  • Po upieczeniu pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku przez 30 min, potem lekko uchyl drzwiczki

ciasto kruche z malinami i pianką (1)

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments