Przepis na efektowne wiosenne ciasto pełne rabarbaru. W nadzieniu użyłam również prażonych jabłek, które znakomicie równoważą kwaśny smak rabarbaru.
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia 50 min + 20 min spód

SKŁADNIKI
(na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 60 g mąki krupczatki
- 70 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- ew. łyżeczka kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 500 g rabarbaru
- słoik gęstego dżemu jabłkowego/prażonych jabłek (ok. 300-400 g)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
Beza
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche
- Sypkie składniki przesiej do miski i posiekaj z zimnym masłem do otrzymania okruchów ciasta. Żółtka rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj do kruszonki i krótko zagnieć kruche ciasto. Gdyby składniki nie chciały się zlepić dodaj niewielką ilość kwaśnej śmietany.
- Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż do foremki, ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażalnika, w międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Podpiecz spód do zrumienienia przez ok. 20 min
Nadzienie
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
- Połącz z jabłkami, skrobią i cynamonem.
Beza
- Białka ubijaj ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru łyżka po łyżce. Ubijaj 7-10 min aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cały cukier się rozpuści. Dodaj skrobię i ocet, krótko zmiksuj.
Ciasto z rabarbarem i musem jabłkowym
- Na podpieczony spód rozsmaruj nadzienie, przykryj bezą tworząc ozdobne wzory. Spód może być gorący, prosto z piekarnika.
- Piecz 50 min w temp. 160°C (grzałka góra-dół).