Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Przepis na efektowne wiosenne ciasto pełne rabarbaru. W nadzieniu użyłam również prażonych jabłek, które znakomicie równoważą kwaśny smak rabarbaru.

Czas przygotowania: 50 min

Czas pieczenia 50 min + 20 min spód

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • 60 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • ew. łyżeczka kwaśnej śmietany

Nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • słoik gęstego dżemu jabłkowego/prażonych jabłek (ok. 300-400 g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu

Beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche

  1. Sypkie składniki przesiej do miski i posiekaj z zimnym masłem do otrzymania okruchów ciasta. Żółtka rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj do kruszonki i krótko zagnieć kruche ciasto. Gdyby składniki nie chciały się zlepić dodaj niewielką ilość kwaśnej śmietany. 
  2. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż do foremki, ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażalnika, w międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Podpiecz spód do zrumienienia przez ok. 20 min

Nadzienie

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  2. Połącz z jabłkami, skrobią i cynamonem.

Beza

  1. Białka ubijaj ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru łyżka po łyżce. Ubijaj 7-10 min aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cały cukier się rozpuści. Dodaj skrobię i ocet, krótko zmiksuj.

Ciasto z rabarbarem i musem jabłkowym

  1. Na podpieczony spód rozsmaruj nadzienie, przykryj bezą tworząc ozdobne wzory. Spód może być gorący, prosto z piekarnika.
  2. Piecz 50 min w temp. 160°C (grzałka góra-dół).

ciasto z rabarbarem i bezą

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments