Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, maślane, pełne rabarbaru i chrupiącej kruszonki.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
- 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 130 g mąki (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła (1/4 kostki)
- 40 g cukru (3,5 łyżki)
- 80 g mąki (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na 1 cm kawałki
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na biały puch
- Dodaj po kolei jajka, po każdym dokładnie miksując
* Masło może się zwarzyć po dodaniu jajka, nie przejmuj się tym, po dodaniu mąki wróci do jednorodnej konsystencji.
- Wsypuj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na jednolitą masę
- Ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
- Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów
- Posyp ciasto kruszonką
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki)