Przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką mieszanych” które po upieczeniu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na większe foremki)
Ciasto:
- 500 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 ml oleju
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie:
- Rabarbar pokrój na kawałki o grubości pół centymetra
- Zasyp 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na później
- Jajka wymieszaj trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
- Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj
- Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj
- Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę i wyrównaj
- Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar
- Piecz ok. 40 min w temp. 180°C (do suchego patyczka, grzałka góra-dół)
- Lukier: cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek
- Polej wystudzone ciasto