Jak zrobić tort w stylu drip cake

Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu drip cake, czyli polane czekoladą która ściekając po bokach tworzy coś na kształt czekoladowych sopli. Mnie również porwała ta moda i postanowiłam na urodziny zrobić sobie taki drip cake.

Żeby otrzymać efekt drip cake trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

Czas wykonania: 15 min

Składniki: 

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 – 120 g śmietanki kremówki 30 %

*  Proporcje polewy drip na różne wielkości tortownic:

drip z gorzkiej czekolady



W przypadku dripu z gorzkiej czekolady duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie. Im więcej kakao ma czekolada tym więcej śmietanki będzie potrzebne do dripu. Przykładowo do czekolady która ma 50 % masy kakaowej dodaję 100 g śmietanki, a do takiej, która ma 74 % już 120 g śmietanki.

Zacznij od proporcji 1:1 i obserwuj jak wygląda polewa, najlepiej zrób próbę na torcie i sprawdź jak zastyga. Jeśli jest za gęsta dodaj trochę śmietanki, jeśli za rzadka dodaj kostkę lub kilka czekolady.

Wykonanie:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej, prawie do momentu zawrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa jest za chłodna i czekolada nie chce się rozpuścić, podgrzej ją w kąpieli wodnej.

Pozostaw polewę do ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas.

Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest wiele sposobów żeby zrobić drip cake, ja najpierw wylałam część czekolady na środek tortu, rozprowadziłam ją szpatułką pozwalając aby w niektórych miejscach delikatnie spłynęła na boki. Drip dokończyłam za pomocą specjalnej butelki do dekorowania (takiej jak dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz.

Obejrzyj wideo, w którym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady:

 

A teraz pora na sam tort:)

Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:)

Biszkopt (średnica 18 cm):

  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* Proporcje na biszkopt w różnej wielkości tortownic:

biszkopt kakaowy proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

Wykonanie:

Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy piana zacznie się robić sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj na mniejszych obrotach. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.

Zajrzyj do wpisu: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy, tam znajdziesz więcej wskazówek oraz wideo z instrukcjami.

Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy

Masa śmietanowa do przełożenia tortu:

  • 500g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru / 20 g
  • 1 czekolada biała / 100 g
  • 1 łyżka żelatyny / 8 g

* Proporcje składników na masę śmietanową potrzebnych na różne wielkości tortownic:

proporcje masa śmietanowa 2

Wykonanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę  do czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli całość zacznie się ważyć lub przypominać coś niezbyt apetycznego dolej zimnego mleka lub śmietanki i dalej mieszaj.

Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Tutaj pisałam jak dobrze ubić śmietanę. Następnie dodaj czekoladę i krótko wymieszaj mikserem.

Uwaga: żelatyna jest opcjonalna, szczególnie polecam ją użyć jak są wysokie temperatury lub jak tort będzie długo przewożony. Można zamiast żelatyny użyć fix do bitej śmietany.

Składniki dodatkowe:

  • sok z czarnej porzeczki – nasącz (możesz dodać do niego alkohol np. wódkę, brandy)
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 150g malin



Wykonanie tortu:

Z biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem do pieczenia lub najlepiej sztywną folią plastikową wystającą ponad krawędzie tortownicy. Tort będzie wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem z czarnej porzeczki, do tego celu najlepiej użyć butelki do sosów lub pędzelka albo zwykłej łyżki. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku.

Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego bez końcówki i wyciśnij ją tworząc okrąg przy krawędzi. Powstały w ten sposób środek wysmaruj grubą warstwą konfitury. Całość przykryj kolejną warstwą masy śmietanowej, następnie powciskaj w nią połowę malin.

Przykryj to wszystko drugim blatem biszkoptu (zalecam użycie tutaj pierwszej od góry warstwy i dodatkowo odwrócenie jej do góry nogami aby tort po skończeniu był jak najbardziej poziomy). Przyciśnij mocno biszkopt żeby wszystko dobrze się połączyło. Powtórz poprzednie czynności tworząc drugie piętro tortu. Pozostaw trochę masy żeby posmarować ostatnią warstwę biszkoptu, dzięki temu zbierzesz wszystkie okruszki. Tak przygotowany tort wstaw do zamrażalnika aż masa nieco stężeje.

Masa do tynkowania i dekoracji (cream cheese):

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g serka kremowego (np. Delikate z Biedronki)

* Proporcje składników na masę do tynkowania potrzebnych na różne wielkości tortownic:

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj serek i połącz na wysokich obrotach. Otrzymaną masę przełóż do worka cukierniczego lub za pomocą szpatułki nakładaj na tort. Użyj swojej inwencji w dekorowaniu tortu masą, możesz to zrobić na gładko (jak w moim przypadku) lub wykonać wzory za pomocą szpatułek, łyżek lub innych narzędzi. Jeśli chcesz wykonać jakieś różyczki, gwiazdki czy inne ozdoby na górze tortu zostaw trochę masy na później (lub zrób to teraz jeśli nie robisz dripu). Gotowy tort wstaw do zamrażalnika do ponownego schłodzenia, na ok. godzinę.Resztę dekoracji zrób wg własnego uznania, jeśli chcesz zrobić drip, opis masz na początku wpisu.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Masa śmietanowa z mascarpone z tego przepisu lubi się ważyć, trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze poszczególnych składników. Prostsza wersja to po prostu dobrze ubita śmietanka z mascarpone plus ewentualnie śmietan-fix. Tort z taką masą to na przykład tort szwarcwaldzki z wiśniami.

Zobacz też: Jak zrobić kolorowy drip na tort

Jak zrobić kolorowy drip na tort

337 komentarzy do “Jak zrobić tort w stylu drip cake”

  1. Witam. Jeśli robię biszkopt z Pani przepisu, masę swoją ale drip na górę robię z Pani przepisu to muszę dawać tort do zamrażarnika?

    Odpowiedz
  2. Jak „przykleić” dekorację w drip cake? Czy układa się ja na chwilę wcześniej wylanej czekoladzie czy ułożyć dekorację na torcie i wtedy zalać?

    Odpowiedz
  3. Pierwszy raz w życiu robiłam tort właśnie z tego przepisu 🙂 drip nie wyszedł jak bym chciała ale będę się uczyć w smaku dziś się okaże mam nadzieję że gościom posmakuje, średnica tortownicy 24 cm

    Odpowiedz
  4. Czy próbowała Pani zrobić drip ze śmietanki vege? Taki planuję, aby było bez białka mleka krowiego. Plus ciemna czekolada.

    Odpowiedz
    • Nie próbowałam, ale myślę że się uda, tylko proporcje mogą się trochę różnić. Daj znać czy się udało, pozdrawiam!

      Odpowiedz
  5. chciałabym piec w rancie, aby tort byl wyższy. czy jesli wezmę składniki na bioszopt 23 cm i ustawię srednice rantu 20 cm to musze piec dłużej?

    Odpowiedz
  6. 1 Czy można polać drip tylko na ubitą śmietanę?

    2 Czym mogę zastąpić czekoladę białą (w masie śmietanowej) jeśli za nią nie przepadam?

    Odpowiedz
  7. Tort był przepyszny, nigdy w życiu nie zrobiłam takiego dobrego i ładnego! Pomimo tego, że wiozłam go w samochodzie 2h w upale to wytrzymał 😀

    Odpowiedz
  8. Mam pytanie, czy mogę zamiast białej czekolady dać gorzką i odrobinę czarnego barwnika? 60% kakao. Ponieważ chcę zrobić czarny krem. Krem do tortu z twojego przepisu jest genialny zawsze go robię z mascarpone śmietanki i b. czekolady z żelatyną i zawsze daje go do środka i tynkuje nim też.

    Odpowiedz
    • Jasne, może dodaj wtedy więcej cukru, bo czekolada gorzka jest wytrawna. Możesz też zrobić standardowo z białą czekoladą i na koniec dodać jeszcze gorzką i barwnik

      Odpowiedz
  9. mój pierwszy tort 🙂 wprawdzie bez dripu bo bałam się że na ostatniej prostej popsuję, ale następnym razem spróbuję, dziękuję za przepis i tabelki z proporcjami!!!

    Odpowiedz
  10. Przepis rewelacja, pierwszy raz robiłam tort a wyszedł przepyszny i wizualnie myśle że też całkiem dobrze wypada :)) Okazało się, że pieczenie tortu to nic trudnego 🙂

    Odpowiedz
  11. Mam pytanie, czy taki tort typu drip cake moze wytrzymać przykładowo godzinna podróż autem ? Np trzymany na kolanach ?

    Odpowiedz
  12. Dzień dobry, chcialam się dowiedzieć jak uzyskać czarna masę do tynkowania? Wystarczy, że dodam do przepisu Pani coś takiego jak czarne kakao?
    I drugie pytanie, czy taką mase do tynkowania nałożona na torcie, schłodzoną, mogę pomalować delikatnie barwnikiem w proszku?

    Odpowiedz
    • Ile g kakao trzeba dodać do tortu o średnicy 20cm? Bardzo dziękuję za pomoc 🙂 gdy zrobię tort podeśle zdjęcie 😉

      Odpowiedz
  13. Zawsze robiłam tradycyjny tort z kremem budyniowo-maślanym, jednak mąż mi marudzi że woli z bitą śmietaną. Postanowiłam spróbować, trafiłam tutaj. Okazja się sama nawinęla – dzień babci i dziadka. Coś wyszło, w smaku też ok. Do środka powciskałam brzoskwinie z puszki. Mąż zadowolony, przepis przetestowany więc teraz tylko czekać na okazję

    Odpowiedz
  14. Wspaniały przepis:) tort trochę zmodyfikowałam dodając inny krem i truskawki ale poza tym przepis boomba:) dziękuję za inspirację

    tort z dripem

    Odpowiedz
  15. Tort meega. Mój pierwszy tak zaawansowany. Jedna warstwa zamiast dżemu to żelka z czarnej porzeczki, nad stołem trzeba pracować. Dla nas trochę za słodki, ale będę próbować dalej.

    tort z żelką

    Odpowiedz
  16. Wspaniały przepis, tort smakował wszystkim gościom i nie był przesłodzony. To mój pierwszy tort w życiu i bałam się, że coś nie wyjdzie, ale na szczęście jakoś się udało

    Odpowiedz
  17. Witam, czy na końcowym etapie robienia tortu (cheese cream) jest potrzeba dawania tortu do zamarżalnika?

    Odpowiedz
  18. To mój pierwszy tort z pani blogu, ale napewno nie ostatni. To super przepis i dużo wyjaśnień które są naprawdę pomocne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Witam. Czy można zamrozić tort w całości na kilka dni? /bez owocow/ Jest piękny i smaczny ale niestety przed urodzinami nie będę miała czasu na pieczenie i składanie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. Czy mogłaby pani powiedzieć jakich proporcji użyć na prostszą masę z dodatkiem fix na formę 18 ? I jak ją zrobić?

    Odpowiedz
  21. A to mój tort, drugi w życiu, przepis na drip wzięty z bloga, a w środku biszkopt czekoladowy, banany, bita śmietana z mascarpone i wiórkami czekoladowymi

    Odpowiedz
  22. Dzięki wielkie za ten przepis, tort może nie wygląda idealnie, ale był mega pyszny z tego przepisu ❤️. Chętnie przyjdę tu w grudniu na Urodzinki córki, ale zależałoby mi na kolorowych biszkoptach.

    tort drip cake na urodziny

    Odpowiedz
    • Piękny 🙂
      Z kolorowymi biszkoptami nie mam dużego doświadczenia, ale chyba wystarczy do jasnego biszkoptu dodać barwnik 🙂

      Odpowiedz
  23. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Mam pytanie czy to od razu dodać wszytko do naczynia i ubijać razem czy najpierw ubić śmietanę i dopiero dodać serek i cukier?

    Odpowiedz
  24. Czy krem do tynkowania nada się jako podkład pod masę cukrową? pomocy, tort robię już za tydzień a nie znalazłam odpowiedzi w komentarzach nigdzie

    Odpowiedz
      • Super, dziękuje za odpowiedź. Potrzebuje tylko nieduży element położyć na tym tynku. A mam jeszcze pytanie odnośnie biszkoptu. Jeśli upiekę w czwartek a będę dopiero składać tort w piątek to jak najlepiej przechowywać upieczony biszkopt do momentu składania? ?
        Przepis jest cudowny, robię już któryś tort z kolei z Pani przepisu i zawsze wychodzi pyszny 🙂 podeśle później zdjęcia 🙂

        Odpowiedz
      • Super. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli biszkopt upiekę w czwartek a tort będę przekładać w piątek to jak najlepiej przechować do tego momentu biszkopt?

        Odpowiedz
  25. Mój jeszcze wymaga dopracowania, ale z Pani wskazówkami robi się go wspaniałe. Dziękuję i czekam na kolejne przepisy☺️

    Odpowiedz
  26. Przeczytałam wcześniejszy komentarz, że masa pod borówkami na pierwszym zdjęciu to masa do tynkowania z dodatkiem kakao, ale czy masy wystarczy do tynkowania i ozdabiania? Czy trzeba zrobic większą porcję?

    Odpowiedz
  27. Witam Czy mogę zrobić jako tynk po prostu krem śmietankowy (Mascarpone, śmietanka 30,cukier puder)? Czy tego typu polewa utrzyma się na takiej masie? Pozdrawiam ☺

    Odpowiedz
    • Utrzyma się, ale żeby drip ładnie zastygł masa musi być dobrze schłodzona. Z tego względu ja dodaję do masy rozpuszczoną czekoladę, wtedy masa szybciej zastyga (w zamrażalniku ok. godzinę)

      Odpowiedz
  28. Jeszcze jedno pytanie, impreza jest w sobotę, kiedy najlepiej przygotować tort? Upiec biszkopt we czwartek A przełożyć I udekorować w piątek? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  29. Czy mogę zrobić wcześniej tort, np. w piątek, a dopiero wieczorem w niedzielę podać? Czy do tego czasu się nie zepsuje?

    Odpowiedz
    • Wydaje mi się że to trochę długo, sama staram się składać tort dzień przed podaniem. Jeśli musisz zrobić go tak wcześnie to rozważ rezygnację z malin

      Odpowiedz
  30. Tort przepyszny i piękny. Chodź nie dałam do kremu białej czekolady nadal był ekstra. Bałam że się zważy. Goście pytali się gdzie kupiłam tort

    Odpowiedz
    • Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Mój pierwszy drip wcale nie wyglądał lepiej, to tylko kwestia wprawy 😉 A czym wygładziłaś tynk?

      Odpowiedz
      • Lepiej wygląda po przekrojeniu drip wyszedłby lepiej gdyby ścianki były równe i czekolada mniej gęsta. I faktycznie zacznę łyżka robić sople bo myślałam,że sam ładnie spłynie ale czekoladą była za gęsta i taki był finał. Tynk „wygładziłam” zwykła szpatułka do kremu. Za drugim razem wiele rzeczy już wiem jak zrobić żeby było lepiej, a kolejna okazja do zrobienia tortu już w piątek

        Odpowiedz
  31. Hej, mam pytanie. Piszesz żeby wstawić tort do zamrażarki na kilka godzin. Moje pytanie czy wstawić go przed dripowaniem i czy przez te parę godzin to on się nie zamrozi? Wydaje mi się że to za długo ale pytam eksperta

    Odpowiedz
    • Hej, na pewno częściowo się zmrozi i jest to pożądane przed wykonaniem dripu. Ale masz rację godzina w zamrażalniku wystarczy, schłodzenie można kontrolować dotykając tortu palcem, jeśli masa przestanie się kleić, można wylewać drip

      Odpowiedz
          • o ile będzie się czym chwalić 😀 a uprzedzam ze to mój 1 tort w życiu ( tak wiem porywam się z motyką na księżyc :D) na razie mam spory problem, żeby kupić narzędzia chodzi mi tu o ten tzw skrobak,nigdzie nie mogę tego znaleźć ;(

            Odpowiedz
            • Zawsze musi być ten pierwszy raz 😉 Skrobak napewno możesz kupić przez internet, spróbuj w sklepie CakeLand. A jak nic Ci się nie uda znaleźć, zawsze możesz użyć zwykłej linijki lub ekierki. Pozdrawiam 🙂

              Odpowiedz
  32. Robiłam tort z przepisu. Wyszedł pyszny i piękny! Super że jest podpowiedź z wielkością tortownicy, tego mi zawsze brakowało.

    Odpowiedz
  33. Bardzo logicznie i łatwo rozpisane. Smak bede testować jutro ale podczas oblozywania palców było pysznie choć troche mniej cukru dałam

    Odpowiedz
    • Jak Pani zrobiła tak ładną i równą polewę czekoladową na torcie? Dzis moja próba skończyła się klapą, czekolada nie chciała się rozlewać, mazała się i efekt obrzydliwy

      Odpowiedz
      • Obejrzyj ten filmik:

        Jeśli czekolada się mazała to może była zbyt zimna? Polecam zawsze zrobić próbę przed wylaniem dripu na tort

        Odpowiedz
  34. W Pani przepisie są podane porcje na tort o srednicy 18cm a ja chciałabym upiec 28cm jakie muszą być ilosci skladników?

    Odpowiedz
  35. Witam. Czy może mi Pani podać przepis na drip z białej czekolady na tort o średnicy 30 cm i 20cm? Chcę zrobić córeczcę na roczek i mimo iż robię torty z masy cukrowej to trochę mnie przeraża ten drip a nie chciałabym pierwszego z nim tortu na taka uroczystość zrobić źle. Czy może mi Pani podpowiedzieć też gdzie zakupiła Pani szpatulke do wygładzania kremu? Chodzi o tą plastikowa co jest na filmie,bo nigdzie nie mogę jej dostać. Dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  36. Niestety 120g śmietanki na 100g czekolady to rzeczywiście stanowczo za dużo, nawet przy 200g czekolady wszystko spływa. Całkowicie zimna czekolada wciąż jest płynna. Stanowczo odradzam korzystanie z tego przepisu.

    Odpowiedz
    • Sprawdź czy czekolada jest dobrej jakości, jeśli dałaś 200 g czekolady i ganache nadal było płynne, to znaczy że z czekoladą jest coś nie tak

      Odpowiedz
    • Dokładnie, czekolada… pracuje w zawodzie ponad 30-ci lat.. proporcje są prawidłowe sam stosuje przelicznik 6:5 ( śmietanka- czekolada) także 120g i 100g to odpowiednie proporcje, czekolada deserowa która może być użyta do takiej polewy musi zawierać minimum 55% miazgi kakaowej ( 50% to absolutne minimum) dla porównania czekolada mleczna to jedynie 25-35%

      Odpowiedz
    • Hmm.. ciekawe robiłam ten torcik w sobotę i wszystko wyszło jak należy. Może twoja czekolada była gorąca albo nie schłodziłaś tortu?

      Odpowiedz
  37. Mój biszkopt uciekł z tortownicyczy tylko mi się tak stało czy ktoś jeszcze miał taki problem? Biszkopt pewnie super, ale nie na 18 cm tortownice tylko normalnie 24.

    Odpowiedz
    • Ostatnio piekłam biszkopt z podanych proporcji w tortownicy 16 cm i nic mi nie wypłynęło. Obejrzyj filmik jak zrobić idealny biszkopt kakaowy:

      Ten biszkopt jest wysoki więc wymaga aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, może tego nie zrobiłaś?

      Odpowiedz
  38. Nigdy nie rozumiałam i nadal nie rozumiem jaką korzyść przynosi komukolwiek kłamstwo w takim przypadku… To „ganache” nie nadaje się do niczego, widziałam od początku że w proporcjach jest coś nie tak, więc dałam 100 ml śmietany na 100 g czekolady, no i przy „lekko ciepłym ganache” miało ono konsystencję kakao do picia, w ciasto wsiąkło. Nikomu nie polecam, klapa totalna, zaraz impreza rodzinna, ja zostałam bez ciasta.

    Odpowiedz
    • No jeżeli użyłaś 100 ml śmietanki na 100 g czekolady to się nie dziwię że wyszło ci kakao.. Proporcje w tym przepisie to: 100-120 g śmietanki na każde 100 g czekolady gorzkiej.
      Zamiast obrażania naucz się czytać ze zrozumieniem.

      Odpowiedz
  39. Na polewę jaką śmietankę? Kremówkę czy inną? Pierwszy raz bedę robić dlatego jestem żółtodziobem w temacie, a nie jest sprecyzowane 😀

    Odpowiedz
    • Dla mnie najlepsze są serki kremowe z biedronki lub z lidla. Próbowałam też philadelfi ale jest za słona i ma dziwną konsystencję

      Odpowiedz
  40. 120g śmietanki na 100g czekolady to stanowczo za dużo! Drip jest zdecydowanie za rzadki! Dla porównania w torcie kokosowym podaje Pani 50g śmietanki na 100g czekolady. Totalny brak konsekwencji, w wyniku czego tort nadaje się do wyrzucenia.

    Odpowiedz
  41. Torcik wygląda przepięknie! Tego typu wypieku są moja pasją i ten model na pewno wypróbuję 🙂 później oczywiści dam znać jak wrażenia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here