Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu drip cake, czyli polane czekoladą która ściekając po bokach tworzy coś na kształt czekoladowych sopli. Mnie również porwała ta moda i postanowiłam na urodziny zrobić sobie taki drip cake.
Żeby otrzymać efekt drip cake trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.
Czas wykonania: 15 min
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 – 120 g śmietanki kremówki 30 %
* Proporcje polewy drip na różne wielkości tortownic:
W przypadku dripu z gorzkiej czekolady duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie. Im więcej kakao ma czekolada tym więcej śmietanki będzie potrzebne do dripu. Przykładowo do czekolady która ma 50 % masy kakaowej dodaję 100 g śmietanki, a do takiej, która ma 74 % już 120 g śmietanki.
Zacznij od proporcji 1:1 i obserwuj jak wygląda polewa, najlepiej zrób próbę na torcie i sprawdź jak zastyga. Jeśli jest za gęsta dodaj trochę śmietanki, jeśli za rzadka dodaj kostkę lub kilka czekolady.
Wykonanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej, prawie do momentu zawrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jeśli polewa jest za chłodna i czekolada nie chce się rozpuścić, podgrzej ją w kąpieli wodnej.
Pozostaw polewę do ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas.
Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest wiele sposobów żeby zrobić drip cake, ja najpierw wylałam część czekolady na środek tortu, rozprowadziłam ją szpatułką pozwalając aby w niektórych miejscach delikatnie spłynęła na boki. Drip dokończyłam za pomocą specjalnej butelki do dekorowania (takiej jak dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz.
Obejrzyj wideo, w którym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady:
A teraz pora na sam tort:)
Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:)
Biszkopt (średnica 18 cm):
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 100 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* Proporcje na biszkopt w różnej wielkości tortownic:
* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy piana zacznie się robić sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj na mniejszych obrotach. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.
Zajrzyj do wpisu: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy, tam znajdziesz więcej wskazówek oraz wideo z instrukcjami.
Masa śmietanowa do przełożenia tortu:
- 500g śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru / 20 g
- 1 czekolada biała / 100 g
- 1 łyżka żelatyny / 8 g
* Proporcje składników na masę śmietanową potrzebnych na różne wielkości tortownic:
Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę do czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli całość zacznie się ważyć lub przypominać coś niezbyt apetycznego dolej zimnego mleka lub śmietanki i dalej mieszaj.
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Tutaj pisałam jak dobrze ubić śmietanę. Następnie dodaj czekoladę i krótko wymieszaj mikserem.
Uwaga: żelatyna jest opcjonalna, szczególnie polecam ją użyć jak są wysokie temperatury lub jak tort będzie długo przewożony. Można zamiast żelatyny użyć fix do bitej śmietany.
Składniki dodatkowe:
- sok z czarnej porzeczki – nasącz (możesz dodać do niego alkohol np. wódkę, brandy)
- konfitura z czarnej porzeczki
- 150g malin
Wykonanie tortu:
Z biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem do pieczenia lub najlepiej sztywną folią plastikową wystającą ponad krawędzie tortownicy. Tort będzie wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem z czarnej porzeczki, do tego celu najlepiej użyć butelki do sosów lub pędzelka albo zwykłej łyżki. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku.
Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego bez końcówki i wyciśnij ją tworząc okrąg przy krawędzi. Powstały w ten sposób środek wysmaruj grubą warstwą konfitury. Całość przykryj kolejną warstwą masy śmietanowej, następnie powciskaj w nią połowę malin.
Przykryj to wszystko drugim blatem biszkoptu (zalecam użycie tutaj pierwszej od góry warstwy i dodatkowo odwrócenie jej do góry nogami aby tort po skończeniu był jak najbardziej poziomy). Przyciśnij mocno biszkopt żeby wszystko dobrze się połączyło. Powtórz poprzednie czynności tworząc drugie piętro tortu. Pozostaw trochę masy żeby posmarować ostatnią warstwę biszkoptu, dzięki temu zbierzesz wszystkie okruszki. Tak przygotowany tort wstaw do zamrażalnika aż masa nieco stężeje.
Masa do tynkowania i dekoracji (cream cheese):
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g serka kremowego (np. Delikate z Biedronki)
* Proporcje składników na masę do tynkowania potrzebnych na różne wielkości tortownic:
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj serek i połącz na wysokich obrotach. Otrzymaną masę przełóż do worka cukierniczego lub za pomocą szpatułki nakładaj na tort. Użyj swojej inwencji w dekorowaniu tortu masą, możesz to zrobić na gładko (jak w moim przypadku) lub wykonać wzory za pomocą szpatułek, łyżek lub innych narzędzi. Jeśli chcesz wykonać jakieś różyczki, gwiazdki czy inne ozdoby na górze tortu zostaw trochę masy na później (lub zrób to teraz jeśli nie robisz dripu). Gotowy tort wstaw do zamrażalnika do ponownego schłodzenia, na ok. godzinę.Resztę dekoracji zrób wg własnego uznania, jeśli chcesz zrobić drip, opis masz na początku wpisu.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Masa śmietanowa z mascarpone z tego przepisu lubi się ważyć, trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze poszczególnych składników. Prostsza wersja to po prostu dobrze ubita śmietanka z mascarpone plus ewentualnie śmietan-fix. Tort z taką masą to na przykład tort szwarcwaldzki z wiśniami.
Zobacz też: Jak zrobić kolorowy drip na tort
1 Czy można polać drip tylko na ubitą śmietanę?
2 Czym mogę zastąpić czekoladę białą (w masie śmietanowej) jeśli za nią nie przepadam?
1. Można
2. Możesz pominąć
🙂
Boski!
Mój jest w prostokącie , pychota .Dziękuję za przepis .
Super! Dodaj zdjęcie jak masz, w prostokącie jeszcze go nie robiłam
Dziękuję za super przepis na drip do tortu. Zawsze wychodzi idealnie 🙂
Mniam pychotka 🙂
Tutaj jeszcze jeden tort dla Mamy i Babci, niedlugo bede robil dla Teściowej to tez sie pochwale..
Ten też piękny, gratuluję!
Jak sie ciesze ze trafilem na ten blog!
Wspaniały!
rozumiem, że jeśli chce zrobić biały biszkopt to po prostu pomijam kakao czy to już będzie inna konsystencja? :p
Wtedy trzeba zamiast kakao dodać więcej mąki, przepis na biały biszkopt znajdziesz na blogu
Tort był przepyszny, nigdy w życiu nie zrobiłam takiego dobrego i ładnego! Pomimo tego, że wiozłam go w samochodzie 2h w upale to wytrzymał 😀
Wygląda pysznie!
Mam pytanie, czy mogę zamiast białej czekolady dać gorzką i odrobinę czarnego barwnika? 60% kakao. Ponieważ chcę zrobić czarny krem. Krem do tortu z twojego przepisu jest genialny zawsze go robię z mascarpone śmietanki i b. czekolady z żelatyną i zawsze daje go do środka i tynkuje nim też.
Jasne, może dodaj wtedy więcej cukru, bo czekolada gorzka jest wytrawna. Możesz też zrobić standardowo z białą czekoladą i na koniec dodać jeszcze gorzką i barwnik
mój pierwszy tort 🙂 wprawdzie bez dripu bo bałam się że na ostatniej prostej popsuję, ale następnym razem spróbuję, dziękuję za przepis i tabelki z proporcjami!!!
Gratulacje, wygląda świetnie!
Mam i ja, wszystko super!
Wspaniale!
Fajny przepis. Wszystko wyszło jak trzeba 🙂
Mniam wygląda przepysznie!
Przepis rewelacja, pierwszy raz robiłam tort a wyszedł przepyszny i wizualnie myśle że też całkiem dobrze wypada :)) Okazało się, że pieczenie tortu to nic trudnego 🙂
Gratuluję pierwszego torciku!
Mam pytanie, czy taki tort typu drip cake moze wytrzymać przykładowo godzinna podróż autem ? Np trzymany na kolanach ?
Dzień dobry, chcialam się dowiedzieć jak uzyskać czarna masę do tynkowania? Wystarczy, że dodam do przepisu Pani coś takiego jak czarne kakao?
I drugie pytanie, czy taką mase do tynkowania nałożona na torcie, schłodzoną, mogę pomalować delikatnie barwnikiem w proszku?
Czarne kakao będzie ok plus ew. możesz się wspomóc czarnym barwnikiem. Myślę że możesz taką masę pomalować
Ile g kakao trzeba dodać do tortu o średnicy 20cm? Bardzo dziękuję za pomoc 🙂 gdy zrobię tort podeśle zdjęcie 😉
Super przepis
Mniam pychotka 🙂
Zawsze robiłam tradycyjny tort z kremem budyniowo-maślanym, jednak mąż mi marudzi że woli z bitą śmietaną. Postanowiłam spróbować, trafiłam tutaj. Okazja się sama nawinęla – dzień babci i dziadka. Coś wyszło, w smaku też ok. Do środka powciskałam brzoskwinie z puszki. Mąż zadowolony, przepis przetestowany więc teraz tylko czekać na okazję
Pierwszy raz piekłam w rancie, średnica 22, proporcje jak na 18.
Wygląda pięknie 🙂
Super przepis :)! To mój pierwszy tort a biszkopt wyszedł idealny ❤️
Cieszę się 🙂
Kochana a na czym ukladalas te borowki? Co to za krem?
To jest cream cheese do tynkowania z dodatkiem kakao
Wspaniały przepis:) tort trochę zmodyfikowałam dodając inny krem i truskawki ale poza tym przepis boomba:) dziękuję za inspirację
Wspaniały tort 🙂
Jak przyrządzić brązowy krem do tynkowania?
Wystarczy do białej masy dodać kakao 🙂
Jeśli chcę upiec wysoki i szeroki biszkopt w rancie to poza proporcją czy czasem również zasterować czy 50min wystarczy?
Musisz sprawdzać patyczkiem
I czy termoobieg czy góra dół?
Piekłam góra-dół
Jak na pierwszy raz to daje sobie 4+
Wygląda smacznie 🙂
Podchodziłam sceptycznie do drip cake… A tu nie ma czego się bać!
Pychotka 🙂
Pierwszy tort zrobiłam z tego przepisu i już przy nim zostałam
Cudne 🙂
A to mój drip cake -mango-cytryna
Boski 🙂
Tort meega. Mój pierwszy tak zaawansowany. Jedna warstwa zamiast dżemu to żelka z czarnej porzeczki, nad stołem trzeba pracować. Dla nas trochę za słodki, ale będę próbować dalej.
Gratulacje 🙂 Wygląda bardzo smacznie
Wspaniały przepis, tort smakował wszystkim gościom i nie był przesłodzony. To mój pierwszy tort w życiu i bałam się, że coś nie wyjdzie, ale na szczęście jakoś się udało
Pięękny 🙂
Mam tortownicę 24 cm, jaki wysoki wyjdzie tort jak użyje proporcji na tą średnicę?
Będzie taki jak na zdjęciu. Wysoki, na pewno powyżej 10 cm
Pierwszy tort z tego przepisu! Wszystkim smakował i polecam. A jutro składam kolejny
Super!
Piękny, bardzo puszysty 🙂
Dziekuje za przepis
Proszę 🙂
Witam, czy na końcowym etapie robienia tortu (cheese cream) jest potrzeba dawania tortu do zamarżalnika?
Musi być dobrze schłodzony przed wylaniem dripu
Uwielbianym przepis na polewę ❤️
Bomba!
Mój tort z Pani przepisu. Myśle, ze będzie pyszny. Pozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie 🙂
Czy na tą masę do tynkowania można przyklejać czy kłaść lukrowe ozdoby? Pozdrawiam
Mój pierwszy w życiu tort. W smaku bardzo pyszny
Brawo 🙂
Tak zrobiłam, wszystko się udało
Super, jak możesz pochwal się zdjęciem
Czy kremowy serek do tynkowania mogę zastąpić mascarpone?
Myślę że tak, choć nie próbowałam
Czy wyszło Ci? Zapomniałam kupić serek też mam tylko Mascarpone.
Ten poncz do biszkoptu to ma być sok z kartonu?
Może być
Jak na pierwszy raz uważam, że wyszło bardzo fajnie.
Wygląda świetnie 🙂
Czy jest jakaś magiczna sztuczka na masę tynkową? Za każdym razem wychodzi zwarzona 🙁
Spróbuj z masłem miękkim ale nie za bardzo, nie może się rozpływać i dodaj serek prosto z lodówki
Te 500 g śmietanki kremówki 30 to ile ml?
Pomoże ktoś, jutro chce robić
To mój pierwszy tort z pani blogu, ale napewno nie ostatni. To super przepis i dużo wyjaśnień które są naprawdę pomocne. Pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Witam. Czy można zamrozić tort w całości na kilka dni? /bez owocow/ Jest piękny i smaczny ale niestety przed urodzinami nie będę miała czasu na pieczenie i składanie. Pozdrawiam
Myślę że można
Czy mogłaby pani powiedzieć jakich proporcji użyć na prostszą masę z dodatkiem fix na formę 18 ? I jak ją zrobić?
100 g śmietanki kremówki 30 to ile ml ?
Którego serka delikate z biedronki użyc? (Bo są dwa w różnych opakowaniach)
O smaku naturalnym
Mój pierwszy torcik!❤️
🙂
Czy mozna do sirodka dodac owoce
Jasne
A to mój tort, drugi w życiu, przepis na drip wzięty z bloga, a w środku biszkopt czekoladowy, banany, bita śmietana z mascarpone i wiórkami czekoladowymi
Bomba 🙂
Przepis super. Tort wyszedł idealnie.
Pychotka 🙂
Czy masę można zrobić bez żelatyny i bedzie sie trzymać?
Jeśli będzie chłodno i ubijesz masę na naprawdę gęsty krem to będzie ok 🙂
Super przepis polecam
Mniam pychotka 🙂
Można by było użyć malin mrożonych czy muszą to być świeże?
Można mrożonych 🙂
Mam jeszcze jedno pytanko który biszkopt będzie lepszy do tego przepisu kakaowy czy zwykły?
Ja wolę kakaowy
Przepis super, wszystkim smakował 🙂 Mój pierwszy tort w życiu 🙂
Boski 🙂
Mam pytanie, mam bardzo mały zamrażalnik czy wystarczy jak tylko schlodze w lodówce? Jeśli tak to ile czasu ?
Co najmniej kilka godzin aż masa do tynkowania będzie spójna i nie będzie lepić się do palca
Czy ten sok do nasączenia to taki z kartonu? Jakich proporcji użyć jeśli chce go rozrobić z wódką?
Spróbuj dodać kieliszek na szklankę ponczu, ale najlepiej będzie jak sama sprawdzisz jak smakuje i dopasujesz do własnych preferencji
Dziękuję za przepis, tort pyszny, goście się zachwycali i smakiem i wyglądem (choć w przypadku tego drugiego muszę jeszcze poćwiczyć). Pierwsze koty z drip cake za płoty
Gratulacje wygląda smakowicie 🙂
Przepyszny tort. Dziekuje za ten przepis pierwszy raz robilam i wyszlo calkiem dobrze
Gratulacje 🙂
Super przepis. Na pewno będę go powtarzać
Piękny
Śliczny tort powiedz mi czym wyrównujesz tort, że ma idealnie proste krawędzie, mnie tam zawsze się zaokrągli.
Zdjęcia przesyłam.
Pięknie zaokrąglony 🙂 Do wyrównywania mam taką plastikową packę, jednym bokiem opieram ją na talerzu obrotowym i wtedy tort wyrównuje się do kąta prostego. Coś tego typu: https://www.ceneo.pl/55312181#crid=392183&pid=20757
A tu drugi i też zaokrąglony
Piękna dekoracja 🙂
Jest❤ pierwszy w życiu tort. Teraz czekam na męża:) dziękuję za super przepis
Piękny tort❤ Gratuluję!
Dzięki wielkie za ten przepis, tort może nie wygląda idealnie, ale był mega pyszny z tego przepisu ❤️. Chętnie przyjdę tu w grudniu na Urodzinki córki, ale zależałoby mi na kolorowych biszkoptach.
Piękny 🙂
Z kolorowymi biszkoptami nie mam dużego doświadczenia, ale chyba wystarczy do jasnego biszkoptu dodać barwnik 🙂
A ja będę robić swoj pierwszy tort w środę:) na urodziny męża. Trzymajcie kciuki ❤
P.s. piękne torciki Wam wychodzą
Trzymam kciuki 🙂
A ile tort po przełożeniu ma siedzieć w zamrazarniku?:)
Aż masa stężeje, myślę że pół godziny powinno wystarczyć ale najlepiej kontroluj palcem czy masa przestała się kleić
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Mam pytanie czy to od razu dodać wszytko do naczynia i ubijać razem czy najpierw ubić śmietanę i dopiero dodać serek i cukier?
Wszystko od razu miksuj razem
Ja ubilam najpierw śmietanę, a później dodałam cukier i maskarpone, wymieszał. Nic się nie zważyło i konsystencja masy jest ok.
Super
Świetny przepis. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona 🙂 Dziękuje 🙂
Piękny tort 🙂
Super tort, zrobiłam na urodziny córci polecam
Super 🙂
Czy na masie cukrowej też można? 🙂
Myślę że tak, choć nie próbowałam 🙂
A to mój torcik
Nie ma zdjęcia, spróbuj dodać jeszcze raz
Czy krem do tynkowania nada się jako podkład pod masę cukrową? pomocy, tort robię już za tydzień a nie znalazłam odpowiedzi w komentarzach nigdzie
Myślę że tak
Super, dziękuje za odpowiedź. Potrzebuje tylko nieduży element położyć na tym tynku. A mam jeszcze pytanie odnośnie biszkoptu. Jeśli upiekę w czwartek a będę dopiero składać tort w piątek to jak najlepiej przechowywać upieczony biszkopt do momentu składania? ?
Przepis jest cudowny, robię już któryś tort z kolei z Pani przepisu i zawsze wychodzi pyszny 🙂 podeśle później zdjęcia 🙂
Super. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli biszkopt upiekę w czwartek a tort będę przekładać w piątek to jak najlepiej przechować do tego momentu biszkopt?
Wtedy tort dobrze owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce do czasu składania.
Koniecznie podeślij zdjęcia 🙂
A to mój pierwszy Drip
Piękny tort 🙂
Jestem w szoku, ale wyszło 🙂
Brawo 🙂
Dziękuję za przepis Mój pierwszy taki torcik i mam nadzieję nie ostatni
Apetyczny 🙂
Mój jeszcze wymaga dopracowania, ale z Pani wskazówkami robi się go wspaniałe. Dziękuję i czekam na kolejne przepisy☺️
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Czy ten tort należy do tortów wysokich czy klasycznych?
Raczej do wysokich
Czy do tynkowania można użyć tego samego kremu co do przekładania? Lub jakiegoś innego nie na bazie masła? U mnie takie się nigdy nie sprawdzają
Jak najbardziej można
Czy zamiast cream cheese mogę do tynkowania zrobić masę z masła i mleka skondensowanego? Pozdrawiam
Jasne
Mój pierwszy;)
Pierwszy raz miałam tyle kremów, że nie bałam się że braknie. Dziękuję;)
Proszę bardzo 🙂
Super przepis
Piękny 🙂
Hallo?
Nie doskonaly?
Jest rewelacyjny!!!
Moj komplement
Dzięki 🙂
Przeczytałam wcześniejszy komentarz, że masa pod borówkami na pierwszym zdjęciu to masa do tynkowania z dodatkiem kakao, ale czy masy wystarczy do tynkowania i ozdabiania? Czy trzeba zrobic większą porcję?
Mi do zrobienia tego tortu wystarczyło masy z podanych proporcji
Mój pierwszy, więc jeszcze niedoskonały.
Jest piękny 🙂
Mam pytanie. Czy da się zrobić ten przepis na średnicę 27 ale wysokość 6 cm? Gdyż nie mam wyższej tortownicy. 😀
Da się, wyłóż boki tortownicy wysoko papierem do pieczenia żeby biszkopt się nie wylał.
A okej dziękuję
Proszę 🙂
A o to moj drugi tort z Pani przepisu
WOW :O Wygląda genialnie.. Jak zrobiłaś te różowe wzorki z boku, są super
Mój pierwszy tort z przepisu Pani i jest pyszny
Wygląda absolutnie wspaniale 😮
Witam Czy mogę zrobić jako tynk po prostu krem śmietankowy (Mascarpone, śmietanka 30,cukier puder)? Czy tego typu polewa utrzyma się na takiej masie? Pozdrawiam ☺
Utrzyma się, ale żeby drip ładnie zastygł masa musi być dobrze schłodzona. Z tego względu ja dodaję do masy rozpuszczoną czekoladę, wtedy masa szybciej zastyga (w zamrażalniku ok. godzinę)
Jeszcze jedno pytanie, impreza jest w sobotę, kiedy najlepiej przygotować tort? Upiec biszkopt we czwartek A przełożyć I udekorować w piątek? Pozdrawiam
Tak, to dobry plan. Po upieczeniu biszkoptu koniecznie owiń go w folię i przechowuj w lodówce (oczywiście po wystygnięciu).
Pozdrawiam 🙂
Zobaczymy jak będzie smakować 😉
Wygląda świetnie wow.. Piękny drip 🙂
Jaką zrobiłaś masę do tynkowania?
Taka jak w przepisie. Jak na pierwszy raz super wyszedł 🙂 dziękuję za przepis;-)
Proszę 🙂 Jak na pierwszy raz to duży sukces, gratuluję!
Tylko zamiast serka delikat dałam mascarpone
Jeśli chodzi o serek do masy do tynkowania tortu czy mogłabym użyć serka mascarpone? Czy musi być kanapkowy?
Możesz użyć mascarpone
W masie po wlaniu czekolady z żelatyną zrobiły się grudy.. 🙁
Czekolada była zbyt zimna, musi być letnia
Będę wiedzieć na przyszłość, ale nawet wyszło ok, mało grudek wyszło I co się dało to wybrałam:-)
🙂
Czy mogę użyć mrożonych malin? Jeśli tak, to rozmrozić maliny czy powciskac zamrożone?
Tak możesz użyć malin mrożonych, nie rozmrażaj ich tylko powciskaj zamrożone.
Czy mogę zrobić wcześniej tort, np. w piątek, a dopiero wieczorem w niedzielę podać? Czy do tego czasu się nie zepsuje?
Wydaje mi się że to trochę długo, sama staram się składać tort dzień przed podaniem. Jeśli musisz zrobić go tak wcześnie to rozważ rezygnację z malin
Ile czasu przed podaniem tortu można wylać polewę drip?
Myślę że możesz to zrobić nawet poprzedniego dnia
A jakiego jeszcze mogę użyć serka zamiast tego Delikate?:)
Każdego kremowego serka o smaku śmietankowym. Jeśli nie znajdziesz kremowego może być kanapkowy śmietankowy
Tort przepyszny i piękny. Chodź nie dałam do kremu białej czekolady nadal był ekstra. Bałam że się zważy. Goście pytali się gdzie kupiłam tort
Cudownie 🙂
Super 🙂
Rewelacyjny przepis, mój pierwszy tort a wyszedł idealny, rodzinka zjadła cały
Wspaniały Gratulacje!
Do Twojego ideału daleko, ale jak na pierwszy tort w życiu, tragedi nie ma
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Mój pierwszy drip wcale nie wyglądał lepiej, to tylko kwestia wprawy 😉 A czym wygładziłaś tynk?
Lepiej wygląda po przekrojeniu drip wyszedłby lepiej gdyby ścianki były równe i czekolada mniej gęsta. I faktycznie zacznę łyżka robić sople bo myślałam,że sam ładnie spłynie ale czekoladą była za gęsta i taki był finał. Tynk „wygładziłam” zwykła szpatułka do kremu. Za drugim razem wiele rzeczy już wiem jak zrobić żeby było lepiej, a kolejna okazja do zrobienia tortu już w piątek
Super że uczysz się na błędach 🙂 powodzenia przy kolejnym torcie
Hej, mam pytanie. Piszesz żeby wstawić tort do zamrażarki na kilka godzin. Moje pytanie czy wstawić go przed dripowaniem i czy przez te parę godzin to on się nie zamrozi? Wydaje mi się że to za długo ale pytam eksperta
Hej, na pewno częściowo się zmrozi i jest to pożądane przed wykonaniem dripu. Ale masz rację godzina w zamrażalniku wystarczy, schłodzenie można kontrolować dotykając tortu palcem, jeśli masa przestanie się kleić, można wylewać drip
Dziękuję, za pomoc! Dam znać jak poszło!
Jak dasz radę to wrzuć też zdjęcie, będzie mi bardzo miło 🙂
o ile będzie się czym chwalić 😀 a uprzedzam ze to mój 1 tort w życiu ( tak wiem porywam się z motyką na księżyc :D) na razie mam spory problem, żeby kupić narzędzia chodzi mi tu o ten tzw skrobak,nigdzie nie mogę tego znaleźć ;(
Zawsze musi być ten pierwszy raz 😉 Skrobak napewno możesz kupić przez internet, spróbuj w sklepie CakeLand. A jak nic Ci się nie uda znaleźć, zawsze możesz użyć zwykłej linijki lub ekierki. Pozdrawiam 🙂
Robiłam tort z przepisu. Wyszedł pyszny i piękny! Super że jest podpowiedź z wielkością tortownicy, tego mi zawsze brakowało.
Wspaniale 🙂
Bardzo logicznie i łatwo rozpisane. Smak bede testować jutro ale podczas oblozywania palców było pysznie choć troche mniej cukru dałam
Dzięki 🙂 Koniecznie daj znać jak poszły testy 😉
A czy można użyć śmietanki 36 zamiast 30?
Tort jest przepiekny
Jasne że można, tylko do dripu kontroluj ilość użytej śmietanki, zacznij od proporcji 1:1
Dzięki 🙂
super pomysł z tymi tabelkami z odpowiednimi proporcjami skladnikow pod dana blache
Dzięki 🙂
Na pierwszym zdjęciu tortu borówki są ułożone na kremie z czekoladą, co to za krem?
To masa której użyłam do tynkowania tortu, tylko dodałam do niej kakao
Jak Pani zrobiła tak ładną i równą polewę czekoladową na torcie? Dzis moja próba skończyła się klapą, czekolada nie chciała się rozlewać, mazała się i efekt obrzydliwy
Obejrzyj ten filmik:
Jeśli czekolada się mazała to może była zbyt zimna? Polecam zawsze zrobić próbę przed wylaniem dripu na tort
Czy do tej czekolady dodajemy śmietankę 30% ?
Tak
W Pani przepisie są podane porcje na tort o srednicy 18cm a ja chciałabym upiec 28cm jakie muszą być ilosci skladników?
Wszystkie proporcje dodałam już do przepisu
Witam. Czy może mi Pani podać przepis na drip z białej czekolady na tort o średnicy 30 cm i 20cm? Chcę zrobić córeczcę na roczek i mimo iż robię torty z masy cukrowej to trochę mnie przeraża ten drip a nie chciałabym pierwszego z nim tortu na taka uroczystość zrobić źle. Czy może mi Pani podpowiedzieć też gdzie zakupiła Pani szpatulke do wygładzania kremu? Chodzi o tą plastikowa co jest na filmie,bo nigdzie nie mogę jej dostać. Dziekuje i pozdrawiam
Proporcje dripu z białej czekolady na różne średnice tortu znajdziesz tutaj: (są takie same jak na kolorowy drip)
Szpatułkę kupiłam przez internet, spróbuj w sklepie Cake Land
Niestety 120g śmietanki na 100g czekolady to rzeczywiście stanowczo za dużo, nawet przy 200g czekolady wszystko spływa. Całkowicie zimna czekolada wciąż jest płynna. Stanowczo odradzam korzystanie z tego przepisu.
Sprawdź czy czekolada jest dobrej jakości, jeśli dałaś 200 g czekolady i ganache nadal było płynne, to znaczy że z czekoladą jest coś nie tak
Dokładnie, czekolada… pracuje w zawodzie ponad 30-ci lat.. proporcje są prawidłowe sam stosuje przelicznik 6:5 ( śmietanka- czekolada) także 120g i 100g to odpowiednie proporcje, czekolada deserowa która może być użyta do takiej polewy musi zawierać minimum 55% miazgi kakaowej ( 50% to absolutne minimum) dla porównania czekolada mleczna to jedynie 25-35%
Dzięki za opinię 🙂
Hmm.. ciekawe robiłam ten torcik w sobotę i wszystko wyszło jak należy. Może twoja czekolada była gorąca albo nie schłodziłaś tortu?
Jakie to serki kremowe?
Są opisane jako serek kremowy lub serek śmietankowy. Przykładem takiego serka jest Philadelphia lub Delikate z Biedronki
Mój biszkopt uciekł z tortownicyczy tylko mi się tak stało czy ktoś jeszcze miał taki problem? Biszkopt pewnie super, ale nie na 18 cm tortownice tylko normalnie 24.
Ostatnio piekłam biszkopt z podanych proporcji w tortownicy 16 cm i nic mi nie wypłynęło. Obejrzyj filmik jak zrobić idealny biszkopt kakaowy:
Ten biszkopt jest wysoki więc wymaga aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, może tego nie zrobiłaś?
Można pominąć skrobię lub czymś zastąpić?
Można dodać budyń śmietankowy
Jaka śmietanka do ganache? 30 czy 36?
Używam 30 %
Czy można położyć drip bez masy do tynkowania tylko bezpośrednio na mase która jest przełożony tort ?? Jeśli nie to czy przepis na mase do tynkowania można użyć na każdy rodzaj tortu ? Dziękuje
Drip wylewałam też na masę śmietanową ale wtedy tort musi być naprawdę dobrze schłodzony. Masę do tynkowania możesz użyć na każdy rodzaj tortu
Czy krem do tynkowania i dekoracji nada się jako baza pod masę cukrową?
Nie próbowałam więc ciężko mi powiedzieć
Nigdy nie rozumiałam i nadal nie rozumiem jaką korzyść przynosi komukolwiek kłamstwo w takim przypadku… To „ganache” nie nadaje się do niczego, widziałam od początku że w proporcjach jest coś nie tak, więc dałam 100 ml śmietany na 100 g czekolady, no i przy „lekko ciepłym ganache” miało ono konsystencję kakao do picia, w ciasto wsiąkło. Nikomu nie polecam, klapa totalna, zaraz impreza rodzinna, ja zostałam bez ciasta.
No jeżeli użyłaś 100 ml śmietanki na 100 g czekolady to się nie dziwię że wyszło ci kakao.. Proporcje w tym przepisie to: 100-120 g śmietanki na każde 100 g czekolady gorzkiej.
Zamiast obrażania naucz się czytać ze zrozumieniem.
Zrobiłam dziś. Proporcje wg mnie idealne. Drip super . Użyłam czekolady deserowej z Lidla
Wspaniale 🙂 Ile gram śmietanki użyłaś?
Dzisiaj zrobiłam i nie dość, że wyszedł piękny, to do tego cudowny w smaku polecam!
Super 🙂
A na jaką średnicę tortownicy jest przepis, bo nigdzie nie mogę znaleźć…
na 18 cm
Masło ma pani na myśli masło 83% czy margaryne no Kasia
Masło
Jaki serek kremowy z biedronki, mogę prosić nazwe np.?
np. Delikate
Na polewę jaką śmietankę? Kremówkę czy inną? Pierwszy raz bedę robić dlatego jestem żółtodziobem w temacie, a nie jest sprecyzowane 😀
Używam 30 %
Serek kremowy – chodzi o serek typu 'twój smak’ ?
Tego serka akurat nie znam. Używam Delikate z Biedronki
Ilu procentowa śmietanka najlepsza do polewy?
Używam 30 %
jakiś przykład serka kremowego??
Dla mnie najlepsze są serki kremowe z biedronki lub z lidla. Próbowałam też philadelfi ale jest za słona i ma dziwną konsystencję
A która masa potraktować boki całego tortu który jest tak równy?
Masa do tynkowania to cream cheese (masa do dekoracji)
120g śmietanki na 100g czekolady to stanowczo za dużo! Drip jest zdecydowanie za rzadki! Dla porównania w torcie kokosowym podaje Pani 50g śmietanki na 100g czekolady. Totalny brak konsekwencji, w wyniku czego tort nadaje się do wyrzucenia.
Proporcje są odpowiednie, w przypadku białej czekolady są inne bo ten rodzaj czekolady daje inną konsystencję polewy.
Właśnie, do białej czekolady trzeba dać zdecydowanie mniej śmietanki. Kiedyś dałam takie same proporcje jak do gorzkiej i wszystko mi spłynęło ;D
Stało mi się to samo jak użyłam wyrobu czekoladopodobnego, jak wróciłam do wedla wszystko było ok
serek kremowy to np. jaki?
Np. Philadelphia lub Delikate z Biedronki
Torty piękne
Ale co zrobić aby sople przy drip cake nie spływaly do końca,tylko zatrzymały się w połowie?
Musisz kontrolować ilość wylewanej czekolady, najłatwiej zrobić to za pomocą butelki do sosów ale łyżką też można
A jaka śmietanka do tego dripu? To mój pierwszy tort w tym stylu i jestem trochę zielona w tym temacie
Ja używam 30 %
Mam pytanie, śmietanka 30% czy 36%?? Dziękuję i pozdrawiam.
Do dripu używam 30 %
Czy taki tort można robić w wersji piętrowej ?
Jasne że można. Wtedy wygląda jeszcze lepiej 🙂
Jak można zrobić napis na takim torcie ? Nic się nie rozpuści ?
Użyłabym czekolady białej. Jeśli nie podgrzejesz jej zbyt mocno to tort na pewno się nie rozpuści
Torcik wygląda przepięknie! Tego typu wypieku są moja pasją i ten model na pewno wypróbuję 🙂 później oczywiści dam znać jak wrażenia!
Spróbuj, jest przepyszny 🙂
Jak mogę przechować pozostały tynk z dnia na dzień ?
Masę możesz przechowywać w lodówce szczelnie zamkniętą