Jak zrobić drip z gorzkiej czekolady

Przepis na drip z gorzkiej czekolady jest bardzo prosty, składa się tylko z dwóch składników: czekolady i śmietanki kremówki. A dekoracja na tort lub ciasto jaką możemy za jego pomocą uzyskać jest naprawdę zjawiskowa.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki kremówki 30-36 %

*  Proporcje polewy drip na różne wielkości tortownic:

drip z gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Gotową masę wylewamy na środek dobrze schłodzonego ciasta i rozprowadzamy za pomocą szpatułki lub łyżki.

Zapraszam na krótkie wideo:

 

8 komentarzy do “Jak zrobić drip z gorzkiej czekolady”

  1. Dobry wieczór, mam zamiar udekorować tort dripem z Pani przepisu jednak nie wiem czy mój wypiek wytrzyma mianowicie pięknie, ładnie ubiłam śmietankę z czekoladą i mascarpone, poskładałam tort do kupy po czym zorientowałam się że nie dodałam żelatyny czy mimo to po otynkowaniu tortu zabierać się za drip i czy tort wytrzyma? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Jeżeli śmietana z mascarpone jest dobrze ubita, to tort napewno wytrzyma 🙂 spokojnie można robić drip

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here