Przepis na drip z gorzkiej czekolady jest bardzo prosty, składa się tylko z dwóch składników: czekolady i śmietanki kremówki. A dekoracja na tort lub ciasto jaką możemy za jego pomocą uzyskać jest naprawdę zjawiskowa.
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki kremówki 30-36 %
* Proporcje polewy drip na różne wielkości tortownic:
Wykonanie:
Czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Gotową masę wylewamy na środek dobrze schłodzonego ciasta i rozprowadzamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
Zapraszam na krótkie wideo:
Jaka zawartość kakao w czekoladzie?
Około 70%
Dobry wieczór, mam zamiar udekorować tort dripem z Pani przepisu jednak nie wiem czy mój wypiek wytrzyma mianowicie pięknie, ładnie ubiłam śmietankę z czekoladą i mascarpone, poskładałam tort do kupy po czym zorientowałam się że nie dodałam żelatyny czy mimo to po otynkowaniu tortu zabierać się za drip i czy tort wytrzyma? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Jeżeli śmietana z mascarpone jest dobrze ubita, to tort napewno wytrzyma 🙂 spokojnie można robić drip
Nie wygląda jakby miało być to mega trudne.
Bardzo bym chciała zrobić taki drip.
Czy to ciasto jest 'otynkowane’?
Tak