Jak zrobić kolorowy drip na tort

Dekoracje w stylu drip cake cieszą się niezmienną popularnością już od dobrych kilku lat. Dzisiaj przedstawiam Wam tę dekorację w wersji kolorowej: różowej i niebieskiej. Kolory jak z bajki, idealnie sprawdzą się na tort dla dziecka i nie tylko.

Drip to nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady w odpowiednich proporcjach. Podstawą kolorowego dripu jest biała czekolada. Potrzebny będzie też barwnik spożywczy w proszku lub w żelu.

Proporcje do wykonania dripu z białej czekolady:

  • 100 g czekolady białej
  • 33-40 g śmietanki kremówki

* Ostatnio zastosowałam proporcję 1:3 czyli na 100 g czekolady użyłam 33 g śmietanki. Bardzo ciepły drip wylałam na bardzo dobrze schłodzony tort. Wyszło dobrze ale podstawą jest bardzo dobre schłodzenie ciasta, inaczej drip spłynie a nie zastygnie w formie sopli.

* Zacznij od proporcji 1:3 i wykonaj próbę na torcie, jeśli drip będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. Jeśli drip spłynie po torcie, oznacza to że jest zbyt ciepły albo ciasto nie jest wystarczająco schłodzone.

* Proporcje dripu na różne wielkości tortownic:

proporcje kolorowy drip z białej czekolady12
Wykonanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką i odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli masa zrobi się zbyt zimna i czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, można podgrzać miseczkę ze składnikami w kąpieli wodnej i dzięki temu uzyskać jednolitą konsystencję.

Następnym krokiem jest zabarwienie dripu. Ilość barwnika zależy od pożądanej przez Ciebie intensywności koloru. Pamiętaj że biała czekolada nie jest tak naprawdę biała, a lekko żółta. Jej kolor wpłynie na końcowy efekt kolorystyczny polewy. Jeśli chcesz uzyskać kolor identyczny jak barwnik, polewę najpierw wymieszaj z białym barwnikiem, a dopiero później z kolorem właściwym.

Drip musi mieć odpowiednią temperaturę żeby wylać go na tort. Nie może być za ciepły, bo spłynie po brzegach tortu zostawiając tylko brudny ślad, nie może też być za zimny, bo zastygnie zanim zdążą utworzyć się ściekające sople. Dobrym pomysłem jest zrobienie próby na torcie, czyli wylanie odrobiny polewy i sprawdzenie czy odpowiednio zastyga.

Należy pamiętać, że tort musi być dobrze schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce lub przez kilka godzin w zamrażalniku.

Jest kilka metod wykonania dripu:

tort świąteczny drip cake zielony

Zapraszam do obejrzenia wideo:

26 komentarzy do “Jak zrobić kolorowy drip na tort”

  1. Czy jeśli chcę zrobić tylko rant i ściekające sople na tort o średnicy 23 cm to przygotowywać całą porcję dripu? Chyba powinnam zrobić mniej, ale ile?

    Odpowiedz
    • Sok z wiśnie nie da Ci takiego koloru jak barwnik, a mniej śmietanki nie należy dodawać, bo konsystencja dripu nie będzie odpowiednia.

  2. Dzień dobry,
    Rozpuściłam białą czekoladę i połączyłam z różowym barwnikiem, kolor wyszedł ładny ale jak bliżej się przyjrzeć to widać takie kropki – jakby nie do końca barwnik połączył się z czekoladą. Czy ma Pani na to jakąś radę? Mieszałam czeko długo, dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Udało mi się zrobić drip z białej czekolady z pani przepisu. Wyszedł bardzo ładnie. Nie przewidziałam jednak ze zastygnie on na dość twardą masę a ja mam mini bezy do dekoracji oraz maliny i truskawki. Czy da się jakoś podtopić zastygniety już na wierzchu drip?

    Odpowiedz
    • Wygląda bardzo ładnie 🙂 Spróbuj suszarką albo rozgrzanym nożem. Albo zrób niewielką ilość masy maślanej i na niej umocuj dekoracje

  4. Witam, chciałabym zrobić drip na serniczek który będę piekła na urodziny, czy powinnam pokryć czymś wcześniej masę serową czy będzie raczej OK?

    Odpowiedz
    • Wydaje mi się że nie ma potrzeby pokrywania sernika masą, natomiast musisz go bardzo dobrze schłodzić

  5. Witam. Czy są to barwniki do czekolady czy zwykle? dokładnie chodzi mi o ten rozowy/fioletowy? Można wiedzieć z jakiej jest firmy?

    Odpowiedz
    • Nie są to barwniki do czekolady, niestety nie pamiętam jaka to firma ale takie zwykłe barwniki w proszku albo w żelu będą ok

  6. Witam. Nigdy tak nie robiłam, zresztą zadko robię torty. Czy jak zamrożę tort by zrobić ten dip to po rozmrożeniu nie będzie jakas ciapka czy nie rozleci się?

    Odpowiedz
  7. Hej A jeśli używam czekolady białej w pastylkach to czy muszę dodawać dużo śmietanki? Boję sie,że mi ten drip nie zastygnie

    Odpowiedz
    • Jeżeli to jest biała czekolada bez dodatków, to proporcje powinny być takie same. Jeśli się obawiasz zacznij od dodania mniejszej ilości śmietanki np. 3/4

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here