Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam!
Czas przygotowania: 90 min
Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Spód:
- 80 g ciastek kakaowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
Pozostałe:
- galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
- dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Bardzo ważne:
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
- Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
- Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
- Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
- W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
- Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
- Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.
Spróbuj też przepisu na sernik gotowany, on również nie wymaga pieczenia i jest zupełnie inny od reszty serników.