Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam!
Czas przygotowania: 90 min
Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Spód:
- 80 g ciastek kakaowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
Pozostałe:
- galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
- dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Bardzo ważne:
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
- Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
- Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
- Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
- W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
- Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
- Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.
Spróbuj też przepisu na sernik gotowany, on również nie wymaga pieczenia i jest zupełnie inny od reszty serników.
Witam czy można zamiast tortownicy użyć pucharków do mini serniczków. Jeśli tak to ta ilość składników na ile pucharków wystarczy?
Sernik przepyszny, wszystkim smakuje. Idealny na niedzielne popołudnie. Polecam wszystkim go zrobić. Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam
Pyszny dziękuję za przepis
Proszę bardzo 🙂
Witam – jak bym chciała dodać do masy mus z jagód to o ile zwiększyć ilość żlatyny i czy mogę zastąpić ja agarem ?
Cześć,
Sery muszą mieć temperature pokojową, czyli mam wyjąć serki smietankowe i mascarpone ?
śmietanka 30% ma być bardzo zimna, tak?
Pozdrawiam
Dokładnie 🙂
Dzień dobry, do masy serowej można dodać zwykły biały ser zmielony lub jakiej firmy ten serek śmietankowy? Pozdrawiam
Można ser zmielony jak do sernika, albo serek śmietankowy kanapkowy.
Pozdrawiam
My ten sernik robimy z truskawkami i jest pyszota
Sezonowy najlepszy 🙂
Jest niesamowity co kto spróbuje to od razu chce przepis dziękuję
Bardzo się cieszę 🙂
Super przepis! Korzystam z niego ja, moje siostry i moja mama kiedy tylko chcemy zrobić sernik na zimno polecam wypróbować wszystkim!
Dziękuję, Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy jaki jadłam! Idealny 🙂
Dziękuję 🙂
Do wszystkich niepewnych:
Róbcie ten sernik, bo jest niebiański!!!!
Dziękuję za udostępnienie przepisu!
Dzięki :))