Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam!
Czas przygotowania: 90 min
Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Spód:
- 80 g ciastek kakaowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
Pozostałe:
- galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
- dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Bardzo ważne:
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
- Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
- Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
- Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
- W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
- Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
- Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.
[Głosów: 69 Average: 4.4/5]
Czy mogę prosić o odpowiedź ile to jest 250 g śmietanki w ml ?
Niecała szklanka
Chciałabym zastąpić żelatynę agarem, ile łyżek potrzebowałabym go dodać?
Niestety nie mam doświadczenia z tym składnikiem
Czy Serek Mascarpone można zastąpić serkiem z wiaderka?? 🙂
Można choć sernik wyjdzie trochę inny
Ten sernik robiłam już wiele razy,jest pyszny.dziękuję
za przepis.Pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
Hej, czy sernik wyjdzie bez spodu?
Czemu nie 🙂
Czy smietanki 30% ma byc zawsze tyle samo co sera? Bo w tych proporcjach na wieksze tortownice brakuje śmietanki. I czy zwiększamy tez ilość żelatyny na większe tortownice? Zrobiłam już w 20 cm tortownicy i było pycha także teraz chce zrobić w większej, ale nie jestem pewna co do śmietanki i żelatyny.
Oczywiście trzeba zwiększyć ilość i śmietanki i żelatyny. Zaraz poprawię proporcje na stronie. Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
Poprawiłam już proporcje, teraz wszystko powinno się zgadzać 🙂
Dziekuje, jutro robię jeszcze raz tylko większy, super przepis!
Dziękuję 🙂
Ten sernik jest mega! Dziękuję bardzo za przepis
Proszę 🙂
Pyszny sernik, bardzo kremowy, zdecydowanie bardziej mi smakuje niż taki z serków homogenizowanych. Akurat przygotowałam go na przyjazd teściów i chyba im smakował 😉
Super 🙂
Potwierdzam, że to najlepszy sernik na zimno! Odkryłam ten przepis jakieś 3 miesiące temu, a robiłam do już kilo razy! Smakuje trochę jak sernik nowojorski, ale jest łatwiejszy do zrobienia. Dziękuję 🙂
Proszę bardzo 🙂
Hej!
Wyglada rewelacyjnie!
Dzis wieczor wykonam dzielo!
Dziekuje za smakowita inspiracje, zaraz sprawdze inne…
Z milym pozdrowieniem
Arleta
Pochwal się efektem, pozdrawiam 🙂