Najlepszy sernik na zimno – mega kremowy i delikatny

Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam!

Czas przygotowania: 90 min

Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm

Spód:

  • 80 g ciastek kakaowych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny

Pozostałe:

  • galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
  • dekoracje: ciastka, owoce, itp.

Bardzo ważne:

Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
  2. Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
  4. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
  5. Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
  6. Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
  8. W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
  9. Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
  10. Następnie udekoruj  sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
  11. Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.

sernik na zimno z galaretka

sernik bez pieczenia

 

[Głosów: 59   Średnia: 4.5/5]

6 komentarzy do wpisu „Najlepszy sernik na zimno – mega kremowy i delikatny”

  1. Pyszny sernik, bardzo kremowy, zdecydowanie bardziej mi smakuje niż taki z serków homogenizowanych. Akurat przygotowałam go na przyjazd teściów i chyba im smakował 😉

    Odpowiedz
  2. Potwierdzam, że to najlepszy sernik na zimno! Odkryłam ten przepis jakieś 3 miesiące temu, a robiłam do już kilo razy! Smakuje trochę jak sernik nowojorski, ale jest łatwiejszy do zrobienia. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  3. Hej!
    Wyglada rewelacyjnie!
    Dzis wieczor wykonam dzielo!
    Dziekuje za smakowita inspiracje, zaraz sprawdze inne…
    Z milym pozdrowieniem
    Arleta

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.