Intensywnie czekoladowy, kremowy sernik na zimno z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a większość czasu potrzebna jest tylko do dobrego schłodzenia sernika.
Czas przygotowywania: 45 min (plus czas potrzebny na chłodzenie sernika, min 7 godzin)
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
Spód:
- 50 g herbatników maślanych
- 2 łyżeczki kakao
- 30 g masła
Masa serowa:
- 200 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- pół szklanki cukru pudru (110 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g czekolady gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
- 150 g zimnej śmietanki 30 %
- 150 g wiśni z nalewki lub wiśni w syropie lub 200 g świeżych czereśni
* Twaróg i mascarpone muszą być w temperaturze pokojowej, w innym razie w połączeniu z czekoladą mogą powstać grudki. Około dwie godziny przed przygotowywaniem sernika wyjmij te składniki z lodówki.
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
- 40-50 g śmietanki 30 % (w zależności od użytej czekolady: 40 g jeśli użyjesz pół na pół mlecznej i gorzkiej lub 50 g jeśli użyjesz tylko gorzkiej)
Przygotowanie:
Wiśnie lub czereśnie:
- Polecam użyć wiśni z nalewki lub wiśni w syropie, które należy odsączyć na sitku. Alternatywnie możesz użyć czereśni, które umyj i wydryluj a następnie zalej pół szklanki wódki i odstaw na godzinę, po czym starannie odsącz na sitku.
* Wiśnie z nalewki sprawdzą się tutaj najlepiej.
* Możesz też zrobić sernik w wersji bez wiśni czy czereśni, wtedy będzie jednolicie czekoladowy.
Spód:
- Herbatniki zmiel na proszek (np. w blenderze), dodaj kakao oraz roztopione masło i wymieszaj aż powstanie tekstura mokrego piasku.
* Możesz też użyć herbatników kakaowych, wtedy nie dodaj już kakao.
- Powstałą masę wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć łyżką do powstania zwartego spodu. Włóż tortownicę do lodówki.
* Boków nie wykładaj papierem jest to zbędne ponieważ papier później wilgotnieje od sernika i ciężko go później oddzielić bez naruszania formy sernika.
Masa serowa:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do przestygnięcia.
- Twaróg i mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią tylko do połączenia się składników.
- Dodaj nieco przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj odsączone wiśnie lub czereśnie i wymieszaj szpatułką.
- Schłodzoną śmietankę 30 % ubij na prawie sztywną masę. Dodaj partiami do masy serowej i wymieszaj szpatułką do otrzymania jednolitej masy.
- Masę wyłóż na schłodzony wcześniej spód i wyrównaj, wstaw do lodówki na min. 6 godzin.
Polewa:
- Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstaw aż będzie miała letnią temperaturę.
- Wylej na wierzch sernika i rozprowadź kręcąc tortownicą.
- Wstaw do lodówki aż polewa stężeje (na ok. 1 godzinę).
Wskazówki:
- Sernik z tych proporcji wychodzi bardzo wysoki (ok. 6 cm), możesz zrobić go w większej tortownicy, będzie wtedy nieco niższy. Pamiętaj tylko o zwiększeniu proporcji składników potrzebnych na wykonanie spodu!