Przepis na ten sernik jest pełny czekolady. Ciasto wychodzi bardzo bogate, kremowe i mocno czekoladowe. Samo wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, jedynie trzeba poświęcić czas na studzenie sernika.
Łączny czas przygotowania: 90 min + czas na chłodzenie sernika najlepiej cała noc
Składniki:
(na tortownicę 16 cm, przelicznik na inne blaszki znajdziesz tutaj)
Spód:
- 7 ciastek oreo 80 g
- 20 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 170 g czekolady gorzkiej ok. 60 % kakao
- 100 g śmietanki 30 %
- 150 g cukru
- 15 g kakao
- 350 g twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ganache:
- 50 g czekolady gorzkiej ok. 60 %
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki 30 %
Przygotowanie:
Spód:
- Ciastka rozdrobnij w blenderze
- Dodaj roztopione masło i wymieszaj do powstania konsystencji mokrego piasku
- Przełóż masę do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj i lekko dociśnij
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 min
Masa serowa:
- Śmitankę podgrzej żeby była gorąca, nie gotuj!
- Odstaw z ognia i wsyp połamaną czekoladę
- Odczekaj kilka minut a następnie wymieszaj do jednolitej masy
- Na niskich obrotach miksera połącz twaróg z cukrem
- Dodaj jajka pojedynczo, po każdym miksując do połączenia
- Następnie dodaj kakao i ekstrakt z wanilii, krótko zmiksuj
- Na koniec dodaj roztopioną czekoladę
- Przełóż do tortownicy i piecz w 180°C przez 25 min, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 30 min
- Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku przez kilka godz.
* Do pieczenia przygotuj kąpiel wodną, dzięki temu sernik będzie delikatniejszy.
Ganache:
- Śmietankę podgrzej, aby była gorąca, nie gotuj
- Odstaw z ognia i wsyp połamaną czekoladę
- Odczekaj kilka minut a następnie wymieszaj do jednolitej masy
- Polej całkowicie wystudzony sernik
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Sernik jest mocno czekoladowy i należy raczej do tych ciężkich. Jeśli wolisz nieco lżejsze ciasta, polecam do masy serowej dodać ok. 100 g ubitej śmietanki kremówki. Sernik wyjdzie lżejszy i leciutko mniej czekoladowy.