Sernik potrójnie czekoladowy

Przepis na ten sernik jest pełny czekolady. Ciasto wychodzi bardzo bogate, kremowe i mocno czekoladowe. Samo wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, jedynie trzeba poświęcić czas na studzenie sernika.

Łączny czas przygotowania: 90 min + czas na chłodzenie sernika najlepiej cała noc

YouTube player

 

Składniki:

(na tortownicę 16 cm, przelicznik na inne blaszki znajdziesz tutaj)

Spód:

  • 7 ciastek oreo 80 g
  • 20 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 170 g czekolady gorzkiej ok. 60 % kakao
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 150 g cukru
  • 15 g kakao
  • 350 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ganache:

  • 50 g czekolady gorzkiej ok. 60 %
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietanki 30 %

Przygotowanie:

Spód:

  • Ciastka rozdrobnij w blenderze
  • Dodaj roztopione masło i wymieszaj do powstania konsystencji mokrego piasku
  • Przełóż masę do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj i lekko dociśnij
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 min

Masa serowa:

  • Śmitankę podgrzej żeby była gorąca, nie gotuj!
  • Odstaw z ognia i wsyp połamaną czekoladę
  • Odczekaj kilka minut a następnie wymieszaj do jednolitej masy
  • Na niskich obrotach miksera połącz twaróg z cukrem
  • Dodaj jajka pojedynczo, po każdym miksując do połączenia
  • Następnie dodaj kakao i ekstrakt z wanilii, krótko zmiksuj
  • Na koniec dodaj roztopioną czekoladę
  • Przełóż do tortownicy i piecz w 180°C przez 25 min, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 30 min
  • Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku przez kilka godz.

* Do pieczenia przygotuj kąpiel wodną, dzięki temu sernik będzie delikatniejszy.

Ganache:

  • Śmietankę podgrzej, aby była gorąca, nie gotuj
  • Odstaw z ognia i wsyp połamaną czekoladę
  • Odczekaj kilka minut a następnie wymieszaj do jednolitej masy
  • Polej całkowicie wystudzony sernik

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Sernik jest mocno czekoladowy i należy raczej do tych ciężkich. Jeśli wolisz nieco lżejsze ciasta, polecam do masy serowej dodać ok. 100 g ubitej śmietanki kremówki. Sernik wyjdzie lżejszy i leciutko mniej czekoladowy.

sernik czekoladowy oreo

sernik czekoladowy przepis

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments