Sernik z białą czekoladą

Przepis na kolejny pyszny sernik na moim blogu, w którym idealnie sprawdzi się dobry ser z wiaderka. Tym razem trochę bardziej kremowy, ale nadal pozostający bardzo puszystym. Taki w rodzaju mojego sernika doskonałego, z tym że jeszcze bardziej delikatny, dzięki dodatkowi białej czekolady. Ponadto w dzisiejszym przepisie podzielę się z Wami radą, co zrobić jeśli sernik pęknie i jak to skrzętnie ukryć.

Łączny czas przygotowania: 100 min + czas na chłodzenie sernika najlepiej cała noc

 

Składniki:

(na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)

Spód:

  • 90 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany kwaśnej
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 100 g czekolady białej roztopionej
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej (2 łyżki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1,5 łyżki)

* wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek w blenderze
  • Połącz zmielone herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby boki wystawały ok. 1-2 cm
  • Gotową mieszankę Przesyp na tortownicę, wyrównaj i lekko dociśnij łyżką

Masa serowa:

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół), przygotuj również kąpiel wodną
  • Do miski przełóż twaróg, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia
  • Dodaj skórkę cytrynową i białą czekoladę, zmiksuj
  • Następnie dodaj jajka, po każdym miksując do połączenia
  • Na koniec wsyp mąki i ponownie zmiksuj do połączenia
  • Odstaw mikser i przemieszaj wszystko jeszcze raz szpatułką

* Ten rodzaj sernika nie powinien być zbyt długo miksowany, bo później może nieładnie opaść po upieczeniu. Składniki miksuj jedynie do połączenia.

  • Przełóż masę serową na przygotowany spód i wyrównaj
  • Wstaw gotowy sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w 180°C, potem zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 50 min

* Nie zapomnij o przygotowaniu kąpieli wodnej! Dzięki niej uzyskasz efekt bardzo delikatnego i kremowego sernika. Wystarczy, że do piekarnika wstawisz naczynie z wrzątkiem, tak aby w trakcie pieczenia, w piekarniku cały czas unosiła się para wodna.

  • Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na min. 3 godziny
  • Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź do końca na blacie

Polewa z kwaśnej śmietany:

Jeśli w trakcie pieczenia lub studzenia sernik pęknie przygotują tę polewę:

  • Śmietanę połącz dokładnie z cukrem pudrem
  • Rozłóż na wierzchu sernika i równo rozprowadź ukrywając jednocześnie ewentualne spękania
  • Zapiecz sernik z polewą w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min, wystudź na blacie

* Po zapieczeniu polewa smakuje jak lukier cytrynowy, a więc doskonale komponuje się z tym rodzajem sernika. Co jednak najważniejsze, zapieczona śmietana bardzo dobrze wnika w sernik i miejsce pęknięcia jest prawie niewidoczne.

* Przy pieczeniu w zaleconej w tym przepisie temp. i użyciu kąpieli wodnej, sernik nie powinien pękać. Ja zastosowałam się do tych wszystkich wskazówek, a pomimo to sernik tym razem i tak pękł. Polecam zatem zawsze mieć w zapasie nieco kwaśnej śmietany, która w razie potrzeby bardzo ładnie ukryje te pęknięcia.

* Polewę możesz wykonać nawet jeśli sernik nie pęknie. Bardzo dobrze komponuje się w tym serniku smakowo, a dodatkowo stanowi ładną dekorację.

sernik przepis

sernik z wiaderka

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here