Przepis na kolejny pyszny sernik na moim blogu, w którym idealnie sprawdzi się dobry ser z wiaderka. Tym razem trochę bardziej kremowy, ale nadal pozostający bardzo puszystym. Taki w rodzaju mojego sernika doskonałego, z tym że jeszcze bardziej delikatny, dzięki dodatkowi białej czekolady. Ponadto w dzisiejszym przepisie podzielę się z Wami radą, co zrobić jeśli sernik pęknie i jak to skrzętnie ukryć.
Łączny czas przygotowania: 100 min + czas na chłodzenie sernika najlepiej cała noc
Składniki:
(na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)
Spód:
- 90 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany kwaśnej
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 100 g czekolady białej roztopionej
- 2 jajka
- 20 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 20 g skrobi ziemniaczanej (1,5 łyżki)
* wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
Polewa z kwaśnej śmietany:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Spód:
- Herbatniki zmiel na proszek w blenderze
- Połącz zmielone herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby boki wystawały ok. 1-2 cm
- Gotową mieszankę Przesyp na tortownicę, wyrównaj i lekko dociśnij łyżką
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół), przygotuj również kąpiel wodną
- Do miski przełóż twaróg, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia
- Dodaj skórkę cytrynową i białą czekoladę, zmiksuj
- Następnie dodaj jajka, po każdym miksując do połączenia
- Na koniec wsyp mąki i ponownie zmiksuj do połączenia
- Odstaw mikser i przemieszaj wszystko jeszcze raz szpatułką
* Ten rodzaj sernika nie powinien być zbyt długo miksowany, bo później może nieładnie opaść po upieczeniu. Składniki miksuj jedynie do połączenia.
- Przełóż masę serową na przygotowany spód i wyrównaj
- Wstaw gotowy sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w 180°C, potem zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 50 min
* Nie zapomnij o przygotowaniu kąpieli wodnej! Dzięki niej uzyskasz efekt bardzo delikatnego i kremowego sernika. Wystarczy, że do piekarnika wstawisz naczynie z wrzątkiem, tak aby w trakcie pieczenia, w piekarniku cały czas unosiła się para wodna.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na min. 3 godziny
- Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź do końca na blacie
Polewa z kwaśnej śmietany:
Jeśli w trakcie pieczenia lub studzenia sernik pęknie przygotują tę polewę:
- Śmietanę połącz dokładnie z cukrem pudrem
- Rozłóż na wierzchu sernika i równo rozprowadź ukrywając jednocześnie ewentualne spękania
- Zapiecz sernik z polewą w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min, wystudź na blacie
* Po zapieczeniu polewa smakuje jak lukier cytrynowy, a więc doskonale komponuje się z tym rodzajem sernika. Co jednak najważniejsze, zapieczona śmietana bardzo dobrze wnika w sernik i miejsce pęknięcia jest prawie niewidoczne.
* Przy pieczeniu w zaleconej w tym przepisie temp. i użyciu kąpieli wodnej, sernik nie powinien pękać. Ja zastosowałam się do tych wszystkich wskazówek, a pomimo to sernik tym razem i tak pękł. Polecam zatem zawsze mieć w zapasie nieco kwaśnej śmietany, która w razie potrzeby bardzo ładnie ukryje te pęknięcia.
* Polewę możesz wykonać nawet jeśli sernik nie pęknie. Bardzo dobrze komponuje się w tym serniku smakowo, a dodatkowo stanowi ładną dekorację.