Przepis na jesienny sernik dyniowy pachnący pomarańczą. Cudownie kremowy i rozpływający się w ustach. Po upieczeniu prawie nie opada i nie pęka.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 35 min
Składniki: (na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Spód:
- 90 g mąki
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 400 g sera twarogowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 200 g puree z dyni
- 1 czekolada biała roztopiona
- 1-2 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
* Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.
Przygotowanie:
Spód:
- Wszystkie składniki połącz do uzyskania ciasta kruchego
- Ciastem wylep dno tortownicy
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min
Masa serowa:
- Sery przełóż do miski i zmiksuj krótko z cukrem
- Dodaj puree z dyni, olejek pomarańczowy, roztopioną czekoladę, budyń i ponownie zmiksuj do połączenia
- Na koniec dodaj jajka i ponownie krótko zmiksuj
- Gotową masę serową przelej na podpieczony spód
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 min
- Po ostudzeniu udekoruj wg uznania, np. polewą czekoladową i siekanymi orzechami