Przepis na to ciasto to połączenie brownie i amerykańskiego ciasta mud cake. Jest ono bardzo wilgotne, a zarazem lekkie i musowe.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia 30-35 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
- 2 jajka
- 90 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej (ok. 60 % kakao)
- 50 g masła
- 60 g mąki
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 gruszki
Przygotowanie:
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie paski
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali
- Jajka ubij z cukrami i solą na puszystą, jasną pianę
- Cały czas miksując dodaj roztopioną czekoladę z masłem
- Do masy jajecznej przesiej sypkie składniki i wymieszaj krótko za pomocą szpatułki (tylko do połączenia składników)
- Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
- Na wierzchu poukładaj plasterki gruszek tworząc kształt gwiazdy
- Piecz w temp. 170°C przez ok. 30-35 min aż wierzch ciasta się zetnie
* Uwaga! Patyczek nie będzie wtedy całkowicie suchy, ze względu na dużą ilość czekolady i masła.
- Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem, podaj z bitą śmietaną lub lodami