Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepis na to ciasto to połączenie brownie i amerykańskiego ciasta mud cake. Jest ono bardzo wilgotne, a zarazem lekkie i musowe.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia 30-35 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • 2 jajka
  • 90 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej (ok. 60 % kakao)
  • 50 g masła
  • 60 g mąki
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 gruszki

Przygotowanie:

  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie paski
  • Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali
  • Jajka ubij z cukrami i solą na puszystą, jasną pianę
  • Cały czas miksując dodaj roztopioną czekoladę z masłem
  • Do masy jajecznej przesiej sypkie składniki i wymieszaj krótko za pomocą szpatułki (tylko do połączenia składników)
  • Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
  • Na wierzchu poukładaj plasterki gruszek tworząc kształt gwiazdy
  • Piecz w temp. 170°C przez ok. 30-35 min aż wierzch ciasta się zetnie

* Uwaga! Patyczek nie będzie wtedy całkowicie suchy, ze względu na dużą ilość czekolady i masła.

  • Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem, podaj z bitą śmietaną lub lodami

ciasto czekoladowe brownie

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments