Przepis na ciasto czekoladowe w stylu słynnego murzynka, które z powodzeniem można zrobić z mąki bezglutenowej.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 30-40 min
Składniki: (na tortownicę 16 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g mąki bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek
- W garnuszku roztop masło, cukier, mleko i kakao
- Zdejmij z ognia i wsyp połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut
- Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników
- Odlej ok. 100 ml na późniejsze polanie ciasta
- Do masy czekoladowej dodaj po kolei żółtka mieszając trzepaczką
- Następnie stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę
- Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem waniliowym na białą pianę (nie na sztywno)
- Do czekoladowej masy dodaj stopniowo pianę mieszając delikatnie
- Przełóż do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
- Piecz w 180°C przez 30-40 min do suchego patyczka
- Po ostudzeniu polej odłożoną częścią masy i udekoruj wg uznania