Babka czekoladowa a’la murzynek bez glutenu

Przepis na ciasto czekoladowe w stylu słynnego murzynka, które z powodzeniem można zrobić z mąki bezglutenowej.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 30-40 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)

  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Żółtka oddziel od białek
  • W garnuszku roztop masło, cukier, mleko i kakao
  • Zdejmij z ognia i wsyp połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut
  • Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników
  • Odlej ok. 100 ml na późniejsze polanie ciasta
  • Do masy czekoladowej dodaj po kolei żółtka mieszając trzepaczką
  • Następnie stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę
  • Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem waniliowym na białą pianę (nie na sztywno)
  • Do czekoladowej masy dodaj stopniowo pianę mieszając delikatnie
  • Przełóż do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
  • Piecz w 180°C przez 30-40 min do suchego patyczka
  • Po ostudzeniu polej odłożoną częścią masy i udekoruj wg uznania

murzynek bez glutenu

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments