Murzynek ze śliwkami

Przepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci.

Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI

na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki

  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 130 g cukru (ponad pół szklanki)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao (15 g)
  • 2 jajka
  • 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 350 g śliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i podziel na połówki lub ćwiartki.
  2. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Pozostaw do ostudzenia.
  3. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli.
  4. Do letniej masy kakaowej dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki.
  5. Przelej gotowe ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez 30 min lub do suchego patyczka.
  7. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

ciasto kakaowe ze śliwkami

murzynek śliwki

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments