Przepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci.
Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej
Czas pieczenia: 30 min
SKŁADNIKI
na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 130 g cukru (ponad pół szklanki)
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao (15 g)
- 2 jajka
- 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 350 g śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i podziel na połówki lub ćwiartki.
- W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Pozostaw do ostudzenia.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli.
- Do letniej masy kakaowej dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki.
- Przelej gotowe ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez 30 min lub do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.