Przepis na błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Do jego zrobienia można użyć każdych owoców, na przykład sezonowych śliwek. Góra ciasta posypana jest kruszonką, co równoważy niezbyt słodkie ciasto i lekko kwaskowe śliwki.
Czas przygotowania: 25 minCzas wyrastania ciasta: 3 godz.
Czas pieczenia: 40 min
SKŁADNIKI
(na blaszkę 24×24 cm, na dużą blachę podwój ilość składników)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- opakowanie drożdży suszonych (7-8 g)
- 100 g cukru (niecałe 1/2 szklanki)
- 3 jajka M
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 30 g masła (ok. 2 łyżki)
- 300-400 g śliwek
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Kruszonka:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj krojąc na połówki lub ćwiartki.
- Masło roztop. Mleko podgrzej do letniej temp. Jajka roztrzep z cukrem.
- Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę i na środku zrób duży dołek. Dodaj roztrzepane jajka, wsyp drożdże, wlej mleko i roztopione masło. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godz. Rada: jeśli posiadasz robot planetarny, użyj miski do niego dedykowanej, później, bez przekładania ciasta będzie można je zmiksować.
- Po 3 godz. ciasto należy dobrze wymieszać. Jeśli masz, użyj robota, jeśli nie, wymieszaj całość za pomocą łyżki.
- Przełóż ciasto do foremki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i wyrównaj. Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórką do dołu.
- Kruszonka: rozetrzyj wszystkie składniki do uzyskania okruchów ciasta. Posyp śliwki.
- Wstaw ciasto do zimnego piekarnika i nastaw temp. 180°C (grzałka góra-dół). Piecz przez 40 min.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Tego ciasta się nie wyrabia, więc nie ma możliwości żeby powstały struktury glutenowe. Struktura ciasta będzie się więc różnić od tradycyjnego ciasta drożdżowego, będzie bardziej „sypka”.
- Mam wrażenie, że to ciasto szybciej (niż tradycyjna drożdżówka) czerstwieje. Najlepsze jest zaraz po upieczenia, nawet takie lekko ciepłe.