Przepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z wiśniami. Najlepiej sprawdzą się tutaj wiśnie z nalewki, ja osobiście użyłam wiśni z dodatkiem likieru amaretto, który nadał niesamowitego aromatu.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 45 min
Składniki: (na tortownicę 20-21 cm)
- 100 g miękkiego masła
- 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 100 g roztopionej czekolady (najlepiej lekko gorzkiej)
- 220 ml maślanki (300 g)
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 30 g kakao (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200-250 g wiśni
Przygotowanie:
- Wiśnie odsącz na sicie
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę
- Wlej maślankę, zmiksuj
- Sypkie składniki połącz w misce i dodaj stopniowo do mokrych składników, zmiksuj krótko do połączenia się wszystkiego
- Na koniec dodaj odsączone wcześniej wiśnie
- Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
- Piecz przez ok. 40-45 min w temp. 170°C
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą