Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Przepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z wiśniami. Najlepiej sprawdzą się tutaj wiśnie z nalewki, ja osobiście użyłam wiśni z dodatkiem likieru amaretto, który nadał niesamowitego aromatu.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 45 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20-21 cm)

  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 100 g roztopionej czekolady (najlepiej lekko gorzkiej)
  • 220 ml maślanki (300 g)
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g wiśni

Przygotowanie:

  • Wiśnie odsącz na sicie
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
  • Dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę
  • Wlej maślankę, zmiksuj
  • Sypkie składniki połącz w misce i dodaj stopniowo do mokrych składników, zmiksuj krótko do połączenia się wszystkiego
  • Na koniec dodaj odsączone wcześniej wiśnie
  • Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
  • Piecz przez ok. 40-45 min w temp. 170°C
  • Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą

ciasto murzynek z wiśniami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments