Proste i szybkie babeczki czekoladowe pełne kawałków posiekanej czekolady. Idealne na dni kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale mało pracochłonnego. Te babeczki zrobisz w 25 min z pieczeniem!
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 17 min
Składniki: (na 10-12 babeczek)
- 2 jajka
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- szczypta soli
- 180 g kwaśnej śmietany
- 75 g oleju (1/3 szklanki)
- 130 g mąki (3/4 szklanki)
- 20 g kakao (3 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
- 80-100 g posiekanej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na małe kawałki
- Jajka rozmieszaj trzepaczką z cukrem i szczyptą soli
- Dodaj olej oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj do połączenia
- Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia się składników
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łopatką
- Formę na babeczki wyłóż papilotkami
- Nakładaj ciasto do połowy wysokości foremki
- Piecz przez ok. 17 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)