Najlepsze i najszybsze babeczki z truskawkami

Przepis na błyskawiczne babeczki, kiedy żar się leje z nieba i myśl o włączeniu piekarnika jest co najmniej odpychająca. Ale na szczęście te babeczki wymagają minimalnego czasu, zarówno przygotowania, jak i pieczenia. Truskawki to tylko jedna z propozycji, ciasto można zrobić z dodatkiem dowolnie wybranych sezonowych owoców.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 17 min

 

Składniki: (na 12 babeczek)

  • 2 jajka
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 150 ml oleju (1/3 szklanki)
  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 200 g truskawek lub innych owoców

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze kawałki
  • Jajka roztrzep z cukrem i szczyptą soli
  • Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj
  • Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia składników
  • Przełóż do formy na babeczki wyłożonej papilotkami
  • Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek
  • Do każdej babeczki powciskaj 2-3 kawałki truskawek
  • Piecz ok. 17 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka
  • Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem

babeczki z truskawkami mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments