Przepis na błyskawiczne babeczki, kiedy żar się leje z nieba i myśl o włączeniu piekarnika jest co najmniej odpychająca. Ale na szczęście te babeczki wymagają minimalnego czasu, zarówno przygotowania, jak i pieczenia. Truskawki to tylko jedna z propozycji, ciasto można zrobić z dodatkiem dowolnie wybranych sezonowych owoców.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 17 min
Składniki: (na 12 babeczek)
- 2 jajka
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 180 g kwaśnej śmietany
- 150 ml oleju (1/3 szklanki)
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 200 g truskawek lub innych owoców
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze kawałki
- Jajka roztrzep z cukrem i szczyptą soli
- Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia składników
- Przełóż do formy na babeczki wyłożonej papilotkami
- Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek
- Do każdej babeczki powciskaj 2-3 kawałki truskawek
- Piecz ok. 17 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem