Łatwe i szybkie babeczki z truskawkami

Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem. Naprawdę warte poświęcenia kilku minut na przygotowanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka truskawek (ok. 10 sztuk)

Wykonanie:

Jajka roztrzep z cukrem, wanilią i szczyptą soli do spienienia, następnie wlej maślankę i olej, połącz trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj trzepaczką. Nie za długo i nie za dokładnie, powstałe grudki mąki są wręcz pożądane. Na górze rozłóż truskawki pokrojone na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami, z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.

babeczki mufiny z truskawkami

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments