Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem. Naprawdę warte poświęcenia kilku minut na przygotowanie.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 ml maślanki
- 150 ml oleju
- 150 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka truskawek (ok. 10 sztuk)
Wykonanie:
Jajka roztrzep z cukrem, wanilią i szczyptą soli do spienienia, następnie wlej maślankę i olej, połącz trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj trzepaczką. Nie za długo i nie za dokładnie, powstałe grudki mąki są wręcz pożądane. Na górze rozłóż truskawki pokrojone na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami, z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.