Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem. Naprawdę warte poświęcenia kilku minut na przygotowanie.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 ml maślanki
- 150 ml oleju
- 150 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka truskawek (ok. 10 sztuk)
Wykonanie:
Jajka roztrzep z cukrem, wanilią i szczyptą soli do spienienia, następnie wlej maślankę i olej, połącz trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj trzepaczką. Nie za długo i nie za dokładnie, powstałe grudki mąki są wręcz pożądane. Na górze rozłóż truskawki pokrojone na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami, z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.
Właśnie skończyłam piec Babeczki z Twojego przepisu. Generalnie jestem znana z nietrzymania się przepisów, a tu jednak, krok po kroku z najmniejsza dokładnością zrobiłam jak opisałaś powyżej. Nie wiem od czego to zależy, ale moje lekko opadły po wyciągnięciu z piekarnika, ale za to ten smak…. Mega pyszne, delikatne, sozplywaja się wręcz w ustach. Ja część zrobiłam z jagodami a część z truskawkami. Jutro rano kładę na to kolorowy krem z mascarpone, jako że to babeczki urodzinowe
Dzięki za przepis
Cieszę się 🙂
Wyglądają super A czy można dać mrożone truskaweczki do tych babeczek ?
Można 🙂
Wyobrażam sobie, że rozpływają się w ustach 🙂
Są boskie 🙂