Łatwe i szybkie babeczki z truskawkami

Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem. Naprawdę warte poświęcenia kilku minut na przygotowanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka truskawek (ok. 10 sztuk)

Wykonanie:

Jajka roztrzep z cukrem, wanilią i szczyptą soli do spienienia, następnie wlej maślankę i olej, połącz trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj trzepaczką. Nie za długo i nie za dokładnie, powstałe grudki mąki są wręcz pożądane. Na górze rozłóż truskawki pokrojone na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami, z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.

babeczki mufiny z truskawkami

6 komentarzy do “Łatwe i szybkie babeczki z truskawkami”

  1. Właśnie skończyłam piec Babeczki z Twojego przepisu. Generalnie jestem znana z nietrzymania się przepisów, a tu jednak, krok po kroku z najmniejsza dokładnością zrobiłam jak opisałaś powyżej. Nie wiem od czego to zależy, ale moje lekko opadły po wyciągnięciu z piekarnika, ale za to ten smak…. Mega pyszne, delikatne, sozplywaja się wręcz w ustach. Ja część zrobiłam z jagodami a część z truskawkami. Jutro rano kładę na to kolorowy krem z mascarpone, jako że to babeczki urodzinowe
    Dzięki za przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here