Przepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru kryształu
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 600 g jabłek (użyłam mieszanki renet, lobo, gali)
Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Rada: mogą być nieco większe ok. 2cm x 2cm, wtedy ładnie zatopią się w cieście.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,
- Białka ubij ze szczyptą soli. Jak zaczną się robić sztywne, dodaj cukier kryształ i miksuj do całkowitego rozpuszczenia.
- W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj po kolei żółtka. Wsyp mąkę z proszkiem i miksuj tylko do momentu, aż nie będzie widać śladów mąki. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki.
- Przełóż ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu poukładaj kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
- Piecz w 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.