Ciasto ucierane z jabłkami

Przepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 50 min 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 600 g jabłek (użyłam mieszanki renet, lobo, gali)

Dodatkowo:

  • cukier puder i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Rada: mogą być nieco większe ok. 2cm x 2cm, wtedy ładnie zatopią się w cieście.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Jak zaczną się robić sztywne, dodaj cukier kryształ i miksuj do całkowitego rozpuszczenia.
  4. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj po kolei żółtka. Wsyp mąkę z proszkiem i miksuj tylko do momentu, aż nie będzie widać śladów mąki. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki.
  5. Przełóż ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu poukładaj kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
  6. Piecz w 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

placek z jabłkami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments