Bardzo prosty przepis na pyszne placuszki bananowe. Łatwe do zrobienia i można wykorzystać przejrzałe banany 🙂
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 15 min
Składniki: (na 15 sztuk)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 180 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep z cukrem i szczyptą soli
- Dodaj mleko i wymieszaj
- Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkami i mlekiem
- Dodaj szczyptę cynamonu, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj szybko trzepaczką
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
- Nabieraj ciasto łyżką i formuj spłaszczone placuszki
- Smaż kilka minut z każdej strony, do zrumienienia na średnim ogniu