To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 70 min
Czas chłodzenia: 15 godzin
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
Spód:
- 50 g herbatników kakaowych
- 30 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 200 g sera twarogowego zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 szklanki cukru / 110 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Polewa:
- 50 g czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
Przygotowanie:
Spód:
- Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
- Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
- Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
- Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.
Masa serowa:
- Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
- Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
- Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
- Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
- Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
- Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
- Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.
Uwagi:
- Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.
Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
- Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
- Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.
* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.
* Kąpiel wodną możesz też przygotować poprzez wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika. Ważne żeby podczas pieczenia w piekarniku cały czas unosiła się para wodna, to sprawi że sernik będzie mocno wilgotny i kremowy.
Polecam Ci również spróbowanie sernika z białą czekoladą, bardzo kremowego i lekkiego.
Pyszny, kremowy, rozpływający sie w ustach. Jedna zasada najlepiej smakuje po min. paru godzinach w lodówce a najlepiej na noc. Robi sie błyskawicznie jednak trzeba cierpliwości jesli chodzi o studzenie i chłodzenie. Sernik wart jest tego czasu. Polecam
Dziękuję za opinię 🙂
Chce zrobic sernik w tortownicy o srednicy 28cm. Weszlam w przelicznik proporcji i podane tam ilosci sa, jak na moja logike, zbyt duze. Jesli wychodzimy od tortownicy o srednicy 16cm (tyle jest w przepisie), to na 28cm powinna byc niecala podwojona ilosc. W przeliczniku te proporcje sa znacznie wiekste. Na czym to polega?
Najwspanialszy sernik jaki jadłam ,choc nie piekę za często to ten sernik robię już trzeci raz..nie wiem jaki wyjdzie dziś ale wiem że moja wnuczka za nim szaleje a komu jak nie najblizszym ma smakować ? Bo przecież dla nich się staramy prawda ?:-)
Imieninowy;) tortownica 21cm, 1 mascarpone 250g reszta twarog Pilos i smietana 18%.
Pychota!
Zrobiłam. Moim zdaniem z sernikiem to ciasto ma niewiele wspólnego. Jest to po prostu jakaś pianka z masy serowej.
Osobiście nie polecam.
Każdy ma inne preferencje, dzięki za komentarz 🙂
Wszyscy mówią mi że smakuje jak sernik serwowany w dobrej kawiarni. Nie ma konsystencji pianki więc na pewno coś poszło nie tak podczas pieczenia albo nie został schłodzony odpowiednio przed serwowaniem.
Sernik w dechę!!! Mój mąż zachwycony ! Nie klapnoł po upieczeniu, wysoki , zwarta konsystencja…. Jak z cukierni !!!! Wszystkim gorąco polecam !!!!
Super 🙂
Witam . Będę piekła na blaszce 25×36. Ile ma być mniej więcej w piekarniku? Pozdrawiam
Możesz nieznacznie wydłużyć, tak do 1,5 godziny, ale obserwuj jak wygląda w trakcie pieczenia i czy środek jest ścięty
Ile czasu sernik może stać w lodówce.? Zastanawiam się ile dni przed świętami mogę go zrobić. 🙂
Pozdrawiam
Kilka dni, myślę że spokojnie przetrzyma trzy dni
Mam pytanie, czy mogę jednocześnie upiec 2 serniki w okrągłych tortownicach o śr 20 cm ?, czy należy zmienić parametry wypieku
Możesz nie widzę przeszkód 🙂
Cześć, mam 2 pytanka 🙂
1. Jakie kakaowe herbatniki polecasz (jakiej firmy)?
2. Orientujesz się może czy używając funkcji pary w piekarniku parowym uzyska się ten sam efekt co używając kąpieli wodnej?
🙂
Herbatniki użyj takiej firmy z jakiej smakują Ci na „sucho” ja lubię takie z dużą ilością masła ale firmy nie pamiętam.
Niestety nie wiem jak działa funkcja pary w piekarniku, bo takiej nie mam, ale wydaje mi się że powinna dobrze się sprawdzić 🙂
Witam,
Czy zamiast twarogu mozna użyć serkow philadelphia???
Pozdrawiam
Nie próbowałam
Będę robić w tortownicy średnica 24 cm. Ile mam piec? Czy tortownice mam wsadzić do np blachy i to umieścić na blaszce z piekarnika z wodą?
Piecz ok. 20 min dłużej lub nieco dłużej w zależności od piekarnika. Tortownicę umieść w szczelnym naczyniu żeby nie nasiąkła wodą podczas pieczenia, możesz też owinąć ją dwukrotnie folią spożywczą
Ja robiłam tak: przez pierwsze 45 minut pieczesz sernik w temperaturze 150 stopni, następnie przez 30 minut w 130 stopniach, a ostatnie 15 minut w 110 stopniach. Z 1kg twarogu. Wyszedł piękny. Studzenie jak w przepisie – min. 3h w zamkniętym piekarniku, albo do rana :-). Ta para wodna jest świetna!
Świetnie 🙂
Jakiego sera twarogowego najlepiej użyć?
Dobrej jakości, takiego z którego dobrze Ci wychodzą inne serniki 🙂
Ja kupuję twaróg sernikowy z Piątnicy (moim zdaniem najlepszy), a gdy nie ma to mielony z Maluty (ten akurat jest półtłusty). Z innych mi nie wychodzi 😛
Pyszny 🙂
Piękny serniczek 🙂
Sernik w smaku idealny . najlepszy jaki do tej pory w życiu mi wyszedł.
Zastanawiam się nad tym kremowym smakiem czy to dzięki mascarpone czy śmietanie?
Czy jeżeli zamiast mascarpone użyję tylko twarogu czy smak nadal będzie taki boski?
i odnośnie pieczenia – Piekłam w tortownicy 23 cm .W wyznaczonym czasie sernik urósł i zarumienił się tylko po bokach, Środek ok 10cm pozostał wklęśnięty i blady.
Po wyłączeniu piekarnika sernik opadł i pozostał już równiutki.
Moje pytanie to czy następnym razem dać mu więcej czasu aby cały wyrósł?
Czy ma to jakieś znaczenie skoro i tak się dobrze wypiekł?
Myślę że to właśnie mascarpone daje mu taką konsystencję 🙂 Ale jeśli masz ochotę to spróbuj z dobrym, tłustym twarogiem, też powinien wyjść pyszny 🙂
Moim zdaniem, jeśli dobrze się wypiekł to nie ma potrzeby przedłużania czasu.
Zdjęcie rewelka 🙂
Rewelacyjny przepis. Czytając komentarze trochę się obawiałam. Ale sernik jest pyszny, puszysty, wysoki. Często czułam niedosyt przy pieczeniu serników, a to za wilgotny, innym razem upadł. Z tego przepisu wprost ideał. Polewa na połowie sernika, bo musiałam zaspokoić gusta innych domowników. Od razu zamieszczam wpis i zdjęcie, bo rodzinka już czeka, aby dorwac się do niego. Dziękuję i będę polecać ten przepis.
Witam
Sernik wyszedl super smaczny ale nadal mam problem z tym ze mi sie podniosl popekal i opadl 🙁
Jedyna roznica jaka u mnie byla to wstawilem naczynie z woda na dno piekarnika i formka 26
To jest moja 3 proba zrobienia sernika i nadal to samo … podnosi sie jak wybuch atomowy i opada.
Jakis pomysl ?
Może spróbuj jeszcze krócej ubijać i na mniejszych obrotach. Ponadto zwróć uwagę na grzanie Twojego piekarnika, może przegrzewa i masz za wysoką temp.?
Dwa rosly ale niewiele i troche opadly staram sie nie napowietrzac ciasta a trzecie prawie nic. Ciasta bylo mniej po upieczeniu a przed wlozeniem do piekarnika cala tortownica.
Coś poszło nie tak, sernik powinien urosnąć w trakcie pieczenia, a potem ładnie opaść. Nie wiem co może być nie tak u Ciebie, chyba musisz sama poeksperymentować.
Pozdrawiam
Sernik upieklam juz 3 raz w duzej tortownicy 25cm ze skladnikow na tortownice 26 cm wszystko robie jak w przepisie i nadal nie wychodzi. Wlałam surowe ciasto do blachy prawie cala byla pelna. Po upieczeniu sernik ma tylko 2 cm jest wilgotny ale bardzo ciezka konsystencje. Dlaczego? Czy wam też wychodzą takie plaskie serniki w dużych tortownicach? Tym razem piekłam w 180 stopniach 25 minut i 140 stopni 60 minut.
Ser też zmieniałam więc nie sądzę żeby to była wina sera.
A czy w trakcie pieczenia sernik rośnie?
Piekłam w tortownicy 25cm 180 stopni 35 minut i 140 stopni 55 minut.
Zrobiłam sernik wg przepisu w małej tortownicy wychodzi bomba ale gorzej juz w duzej 25 cm bo strasznie opada nie wiem dlaczego skoro wszystko robie tak samo i uzywam skladnikow na tortownice 26 cm. Jakieś rady? Czy mogę zrobić go na biszkoptach ? Ktoś próbował?
A ile pieczesz w dużej tortownicy?
Sernik wyszedł przepyszny. Robi się go bardzo łatwo. Niestety szybko znika
Dziękuję za przepis.
Bomba 🙂
Dzień dobry,
Jaką średnicę ma Pani blacha?
Znajdziesz w przepisie 😉
Przepyszny !! Zamieniam tylko herbatniki na ciastka oreo. Robię już któryś raz i za każdym razem wszyscy są zachwyceni smakiem
Wygląda pysznie, idealnie nadaje się na tort 🙂
Dziękuję za przepis,szukałam wlasnie takiego sernika ,robiłam juz go dwa razy i teraz na święta bedzie też wszyszedl super i bardzo pyszny
Cieszę się 🙂
A mi strasznie opadł i nie wiem dlaczego.
Może za długo napowietrzany?
Robiłam wszystko według przepisu i się nawet ucieszyłam bo urósł 2cm ponad formę. A jak po oczekiwanym czasie otworzyłam piekarnim to masakra.
Czytalam komentarze i jeden mnie zaciekawil , a raczej twoja odpowiedz . Chodzolo o wode do blaszki : w przepisie jest wstaw tortownice do naczynia zaroodpornego , a nastepnie do blaszki i wlej 1-2 cm wody . Moje pytanie brzmi po co zabezpieczac dno tortownicy przed dostaniem sie wody skoro wlozona jest do naczynia , a woda jest w blaszce?
Nie ma potrzeby wtedy zabezpieczać, jeśli naczynie jest szczelne
Rewelacja. Puszysty i szybko się robi
Dzięki 🙂
Kolejny raz rewelacja. Rozkosz dla podniebienia.
Przepiękny 🙂
Mój się właśnie piecze w blaszce 25x40cm 🙂 Nie lubię słodkich serników, więc dałam tak 1/2 ilości cukru podanej w przepisie, dodałam skórkę i sok z cytryny i miałam laskę wanilii, to dodałam ziarenka, bo dodatkowo ładnie wyglądają 🙂 Wydłużę czas pieczenie, myślę, że w 180 stopniach 30 minut, a później w 140 ok. 1h 15 min. (piekłam kiedyś podobny w tortownicy 24cm i tam w przepisie najpierw było 180 stopni przez 30 minut, a później 150 stopni przez 1 godzinę i to było za krótko, trzeba było jeszcze ze 20 minut piec, bo inaczej środek był płynny). Będę obserwować sytuację i w razie czego wydłużę albo skrócę czas pieczenia 🙂 Mam zamiar podać z sosem malinowym i jagodowym 🙂
Brzmi pysznie, ciekawe jak Ci wyszedł
Wyszedł przepyszny, z sosem owocowym obłędny i nie zdążyłam zrobić zdjęcia zanim wszystko zeżarli 😀 Powtarzam na święta, bo się rodzina domaga 😀 Może teraz uda mi się zdjęcie zrobić 😉
Koniecznie zrób zdjęcie, będzie mi bardzo miło 🙂
Dzień dobry czy zamiast mascarpone moge użyć ricotta?
Nie próbowałam, ale jak spróbujesz to daj znać jak poszło 🙂
Dzień dobry, ten sernik wszedł na stałe do mojej domowej cukierni
Zostanawiam się czy piekąc jednocześnie 2 serniki w tortownicach 20 cm powinnam zwiększyć/przedłużać czas pieczenia?
Myślę że trochę powinnaś przedłużyć czas pieczenia aż serniki się zetną i lekko zrumienią z wierzchu
Zrobilam sernik wg dokładnego przepisu blaszkę 25×40. Niestety temperatura która Pani podaje na malutką porcje wg się nie sprawdza na dużej blasze. Po podanym czasie musialam zwiększyć temp do 170 stopni bo byl zupełnie płynny i wg nie rósł. Dopiero po godzinie sernik wyrósł mega dobrze. W smaku super jednak mysle że powinna Pani podawac adekwatne do rozmiaru blach temperatury.
Witam,
Bardzo dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami, to są bardzo pomocne rady dla innych użytkowników. Ja niestety nie jestem w stanie upiec każdego ciasta w każdej wielkości blaszki, dlatego doświadczenia innych są bardzo cenne na tym blogu. Jeszcze raz dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Witam
Mam tortownice 28 cm, ile powinnam piec sernik
myślę że 15-25 min dłużej będzie ok
Najlepszy sernik!!! Wszyscy są zachwyceni. Zamieniłam mąkę pszenną na bezglutenową (ziemniaczaną).
Przepiękny!!
Pierwszy sernik który można powiedzieć że mi wyszedl wszyscy się zachwycają, a niektórzy nawet sugerują że to z cukierni robiłam już 3 raz ale za każdym razem jest ten sam problem przy brzegach rośnie bardziej niż na środku aż pęka, raz dosłownie wykipiał do kąpieli. Robię w blaszce 23×33 przy czasie podanym w przepisie sernik jest blady więc trzymam go trochę dłużej ale wtedy zaczynają własnie rosnąć brzegi i się rumienić i pękać a środek dalej jest blady i już po wystygnięciu te brzegi są jednak wyższe i muszę je ścinać. Jakieś rady?? Może nie powinnam przedłużać a on sobie dojdzie przez te jeszcze 3h??
Spróbuj nie przedłużać, z mojego doświadczenia wynika że po wyłączeniu piekarnika sernik jeszcze się zrumieni. Koniecznie daj znać czy to pomogło. Pozdrawiam 🙂
Witam, piekę swój pierwszy z życiu sernik, i minął już całkowity czas pieczenia, piekłam zgodnie ze wskazówkami ale masa serową jest dalej dość płynna,a Góra lekko ścięta. Czy po pozostawieniu sernika na 3 godziny w piekarniku, on napewno się zetnie i będzie upieczony? 🙁
Daj znać jak poszło, niestety nie mogłam Ci wcześniej odpisać
Dziękuje za przepis. Dla mnie jest fantastyczny i sernik zawsze się udaje. Co prawda cukru dodaję tylko 50 gr i robię bez spodu ale tak właśnie lubię 🙂
I taka ciekawostka… z jogurtem greckim zamiast śmietany tez wychodzi super.
Pozdrawiam 🙂
Super 🙂
Wyszedł pięknie, ideolo jak na umieszczonym zdjęciu. Pyszny, kremowy, świetnie smakuje schłodzony z lodówki, tyle że nie jest zbyt puszysty, tak średnio. Ale i tak wspaniały, naprawdę fajny przepis 🙂
🙂
Dzięki! Udał się! 😀
Super 🙂
W życiu bym nie sądziła że uda mi się upiec sernik . Dodam że w swoim życiu upiekłam może do tej pory 3 ciasta . Myślę a niczym nie ryzykuje jeśli mi nie wyjdzie to trudno . Wyszedł przepyszny znajomi oraz rodzina żałowali że już nie ma . Oczywiście na weekend jest już następne zamówienie. Dziękuję za przepis
Wspaniale 🙂
Zrobiłam ściśle w/g przepisu. Jakoś tak mało wyszło tej masy serowej,,,, no ale wstawiłam do piekarnika, i ? przepięknie wyrósł. Gdyby nie papier to wymaszerował by z formy. Teraz odczekam przepisowe 3 godzinki i do lodówki
Daj znać jak efekt końcowy 🙂
Ile czasu piec sernik w blaszce o wymiarach 24 na 24.?
Aż wierzch będzie ścięty, myślę że 10-15 min dłużej
Witam. Nie bardzo rozumiem co oznacza że na blaszkę wlać wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm. Na drugą blaszkę ? czy na blaszkę tam gdzie sernik ? Pozdrawiam
Na blaszkę piekarnikową na której stoi tortownica z sernikiem. Pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu tortownicy, żeby nie dostała się do niej woda
Myślę, że chyba umieściłam sernik zbyt wysoko w piekarniku i dlatego szybko spiekła mi się góra.
A sernik jest znakomity 🙂 Każdy kto go spróbował mówił, że nigdy nie jadł tak pysznego sernika, rozpływa się w ustach.
Super przepis 🙂
Wspaniale to czytać 🙂
Za pierwszym razem sernik wyszedł przepyszny. Prawdziwy hit 🙂
Za drugim razem szybciej przypiekła się góra sernika i był też bardziej wilgotny.
Czy można upiec go w innej temperaturze/ o ile wtedy wydłużyć czas pieczenia.?
Pozdrawiam
W innej temperaturze nie piekłam ale możesz pokombinować 🙂
Witam serdecznie czy zamiast serka mascarpone mozna uzyc np serka naturalnego csy jakiegos innego?
Nie próbowałam
A mozna upiec ten sernik bez kapieli wodnej????
Można choć pewnie nie będzie taki dobry
Sernik wyszedł pyszny. Niestety popękał już w pierwszym etapie pieczenia przy 180 stopniach, mimo że robiłam wszystko w/g przepisu i wskazówek
Może Twój piekarnik mocniej grzeje?
Planuje upiec ta pyszność na sylwestra i mam do Pani pytania .
Chce upiec w tortownicy 24cm ile dłużej piec w temp. 180 a później 140 stopni ?
I czy jak zrobię polewę fruzelinowa z malin nie siadzie za bardzo na serniku ?
Dziękuję.
Ja bym piekła 30 min w 180 a potem 50 min w 140 ale jeśli sernik jeszcze nie będzie wyglądał na ścięty to można wydłużyć czas do 10 min
Nie rozumiem co masz na myśli z tą polewą
Chodzi o to czy na serniku nie będzie wgłębienia, dołka od fruzeliny nie będzie za ciężka ta polewa fruzelinowa jak Pani myśli?
Dziękuję
Myślę że nie, po schłodzeniu sernik jest bardzo stabilny
Robiłam ten sernik wczoraj – wyszedł obłędny, jest pyszny, delikatny. Mój syn ogólnie nie lubi tego typu ciast (lubi tylko torty) i jak spróbował, to powiedział że mam to ciasto robić na wszystkie uroczystości. Ja zwiekszylam tylko proporcje, ponieważ mam tortownice o średnicy 26 cm.
Wspaniale 🙂
Witam, jak długo Pani piekła w tych dwóch temperaturach przy tak dużej tortownicy?
Zmiescila Pani tortownice 26cm w zaroodpornym naczyniu? Czy w jakis inny sposob na zastapienie tego Pani miala?
blaszkę o boku co najmniej 26 cm lub wstaw naczynie z wodą na dno piekarnika
Sernik wygląda obłędnie, planuje zrobić. Zastanawiam się nad zamiana mąki pszennej na bezglutenowa mieszankę lub mąkę migdałowa. Co Pani o tym myśli. Z góry dziękuję za cenne uwagi.
Myślę że z bezglutenową powinien wyjść prawie bez różnicy 🙂
Nie mam funkcji góra dół, czy mogę pięć z termoobiegiem? Jaką temperaturę ustawić na początek i jaką później? Proszę o pilną odpowiedź, sernik piekę jutropozdrawiam
Ja bym ustawiła 10 stopni niższą
Witam, można po prostu podstawić pod kratkę z tortownicą te dużą blaszkę z piekarnika wypełnioną wodą? Pozdrawiam
Spróbuj
Muszę piec w naczyniu zaroodpornym czy moge samą tortownice wstawic do piekarnika i naczynie z wodą?
Możesz 🙂
Czy można zamiast cukru użyć ksylitolu:)?
Można
Jakiego twarogu najlepiej użyć?
Ja użyłam dobrej jakości twarogu z wiaderka
Witam, czy białka można ubić, czy to nie zepsuje całości? Czy zamiast cukru można dać inna substancje słodzącą?
Jeśli ubijesz białka, to większa szansa że sernik opadnie po upieczeniu. Cukier chyba możesz zastąpić czymś innym, nie powinno się nic stać
czy muszą yć ciastka na spodzie ?
Możesz zrobić kruche ciasto a bez spodu też powinien się udać
Mam pytanie. Wzięłam proporcje na większą tortownicę 24 cm. Jak to się ma do czasu pieczenia? Nie zwiększa się? Jeśli tak to o ile?
Wydłuż o jakieś 15 min, myślę że powinno wystarczyć. Jeśli sernik nie będzie wyglądał na ścięty po tym czasie to jeszcze trochę wydłuż czas
Ja nie rozumiem jak zrobic ta kapiel wodną
Chodzi o to żeby w piekarniku cały czas unosiła się para wodna w trakcie pieczenia. Możesz to zrobić na różne sposoby, na przykład wstawić do piekarnika naczynie z wodą albo wylać wodę na blaszkę na której piecze się sernik. Wtedy jednak musisz zadbać o to żeby forma z sernikiem nie przeciekała na przykład owinąć ją szczelnie folią aluminiową.
Mam nadzieję że rozwiałam twoje wątpliwości?
Bardzo dziękuję za przepis. Sernik wyszedł wspaniały – pierwszy raz w życiu 🙂
Foremka 19cm, więcej niż proporcja w przepisie dałam twarogu niż serka mascarpone – bo tego drugiego miałam tylko 1 opakowanie 250g. Piekłam 25 min+45 min+ (2x 15min) aż lekko się zarumienił. Jak będę piekła następnym razem to dodam rodzynki lub troszkę likieru pomarańczowego, a do spodu pomielone uprażone orzechy włoskie.
Czy można upiec z samego twarogu, bez mascarpone?
Pozdrawiam.
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂
Super że modyfikujesz przepis do swoich potrzeb. Ja z samego twarogu nie próbowałam ale myślę że jak najbardziej wyjdzie, choć pewnie będzie inny niż z mascarpone.
Jak spróbujesz to koniecznie daj znać. Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam hurra dla teściowej na 92 urodziny nie wiem jaki jest w środku Aż się boję ale robiłam ściśle według przepisu trzymałam w piekarniku 3 godziny po upieczeniu ale jak wyciągałam nie mogłam od lepić papierów wokół Dlaczego to nie wiem
Mniam wygląda przepysznie 🙂
Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. To był mój pierwszy sernik , jaki upiekłam w życiu. Wyszedł OBŁĘDNY. Najlepszy jaki jadłam. Jedna uwaga, twaróg kupiony w biedrze odsączylam. Forma 23 na 28- piekłam 10 min dłużej,aż się zarumienił.
Jeszcze raz dziękuję!
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂
Witam, czy serniki trzymany 3h w lodówce po upieczeniu bd ok ?
Chyba tak
To jest rzeczywiście sernik doskonały. Upiekłam w blaszce 22cm, więc jest niski, ale takie lubimy. Wczoraj spróbowałam po ostudzeniu. Był b. dobry. Ale po noclegu w lodówce, zrobił się doskonały. Kremowy, leciutki i baaardzo dobry w smaku. Dziękuję:)
Proszę bardzo, cieszę się że smakował 🙂
Boski sernik, wreszcie upiekłam i zachwt nie opadł! Pyszny i prosty, tylko to czekanie…Ale warto, polecam
Po prostu cudo i równy dosłownie jak stół 🙂
Jak to możliwe że jest tak idealnie prosty na gorze?
Dobry przepis 🙂
Zrobiłam wszystko według przepisu. Zmieniłam tylko spód bo miałam biszkopty i tortownica 22, dlugo się piekł ponad 2h, nie wyłączyłam piekarnika dopóki nie byl choć trochę rumiany z wierzchu. Bałam się że bedzie za suchy a tu taka niespodzianka. Sernik wyszedł wyśmienity taki jak lubię.
Super 🙂 Może Twój piekarnik inaczej piecze, ważne że efekt Cię zadowala 🙂
Sernik jedyny w swoim rodzaju. Zrobiłam na tortownice 26cm.Wszyscy się zajadali. Dosłownie dzieło sztuki. Jedyny mankament to czas oczekiwania.
Mniam wygląda przepysznie 🙂
jak dlugo Pani piekła w tortownicy 26 cm?
W takiej nie piekłam ale myślę że ok 20 min dłużej wystarczy
Beti. Napisz proszę jak długo pieklas w tortownicy 26cm? Chce upiec na święta. Ile czasu w 180 a ile w 140 stopniach .Będę bardzo wdzięczna .Moze to bedzie moj pierwszy sernik ,który nie opadnie albo nie pęknie.
Najlepszy, robię już piąty raz!
Super 🙂
Jakiej firmy sera twarogowego używacie?
Ja używam sera z wiaderka wieluń.
Zrobiłam podwójną porcję bo nie chciało mi się wcześniej sprawdzić na inne rozmiary tortownicy i tak patrzę teraz na przepis i właśnie się zorientowałam że nie dodałam mąki a sernik już w piekarniku ciekawe co mi to wyjdzie
Powinien wyjść mimo wszystko 🙂
nawet nie wiedziałam, że jest tortownica o średnicy 16cm
szkoda byłoby mi czasu na taką zabawę
a może to po prostu żart ???
Są takie tortownice, nawet sama mam. Mam jeszcze mniejsze o średnicy 10 cm 😉
Hej, czy mogę dodać do masy serowej brzoskwinie? 🙂 Nie zrobi się zakalec??? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam, Emilka :).
Myślę że wyjdzie. Pozdrawiam 🙂
Ja piekę właśnie teraz, też jako tort dla syna na 20 urodziny. Czy wyjdzie zobaczymy?
Koniecznie daj znać 🙂
Pyszny, kremowy jeszcze takiego nie jedliśmy ! Bardzo dziękuję za super przepis ❤
Proszę bardzo 🙂
Przepis znakomity. Wyszedł mi idealnie. Wnuczek zażyczył sobie taki sernik tylko przystrojony świeczkami jak tort, na swoje urodziny. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Wygląda świetnie! 🙂
Niedługo próbujemy.
Przepiękny, dekoracja pierwsza klasa 🙂
witam, czy jesli dodalam smietanki do ciast to moze nie wyjsc?
Pewnie wyjdzie ale inny. A w jaki sposób chcesz dodać tą śmietankę, zamiast czegoś czy dodatkowo?
zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanki 30%, wyjęłam go własnie z piekarnika i wyglada bardzo ładnie, ale delikatnie się buja – jakby nie ściadło się w środku, dam znać po chlodzeniu jaki efekt 🙂
Koniecznie daj znać, jestem ciekawa 🙂
Uwielbiam serniki, niestety nie wychodziły tak jak powinny. Do czasu. Sernik z Pani przepisu udał się baaardzo. Nie opadł, jest smaczny i w dodatku wygląda! Super. Jeśli wyszedł mnie, wyjdzie i innym. Polecam, dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Sernik w piekarniku, a zapomniałam o mące! I co teraz?
Też mi się to zdarzyło kiedyś, mimo to powinien się udać
Pieklam sernik dwa razy w tortownicy o srednicy 23cm I pieklam go 1h 30 minuty, az do momentu az zaczal sie rumienic. Pycha! dziekuje za przepis, laduje w zeczycie z przepisami.
Bardzo się cieszę 🙂
Witam,
mam tortownice 22 cm i 24 cm, w filmie na youtube.com mow Pani, ze w linku do tej strony znajde proporcje na wieksze tortownice i blaszki. Tylko ja nic tutaj nie widze.
To gdzie mam szukac..? Pozdrawiam. Iv
Pod wykazem składników znajdziesz taką sekcję:
„Uwaga:
Tutaj znajdziesz proporcje na większe tortownice i blaszki.”
Tam jest link do tabelki z rozpisanymi proporcjami.
Już od kilku tygodni, co weekend ten sernik gości na Naszym stole! Oboje z Mężem jednogłośnie uważamy, że jest to najsmaczniejszy sernik jaki mieliśmy okazję jeść ❤️ a dodam, że jedliśmy na prawdę różne i bardzo smaczne, ale ten jest wyjątkowy ☺️ do tego jest rzeczywiście prosty w wykonaniu! Bardzo dziękujemy za przepis!
Dziękuję za bardzo miłe słowa 🙂
Obłędny! Znajomi zakochali sie w tym serniku…
Wspaniale 🙂
Dzień dobry. Nie wyszedł mi, niestety
Spód z herbatników rozpłynął się i dosłownie musiałam go wylewać z blaszki, ser w środku po kilku godzinach chłodzenia prawie płynny. Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam serdecznie
Spód z herbatników miał konsystencję mokrego piasku? Jakiego sera użyłaś?
A czy oby na pewno prawidłowo wykonała Pani kąpiel wodną? Ja kiedyś w ferworze walki nalalam wody do naczynia, w którym stała tortownica i efekt był podobny.
Czyli po prostu zrobiłaś kąpiel wodną, chodzi tylko o to żeby w piekarniku cały czas unosiła się para wodna
Pyszny 🙂 wyszedł i bardzo, bardzo smakował, na pewno zrobię jeszcze raz
Super 🙂
Ile wynosi czas pieczenia w foremce 23×23 i tortownicy 26? Informacje o ilości składników znalazłam, ale nie wiem jak długo piec? 🙂
Jeśli sernik będzie porównywalnej wysokości co u mnie to czas pieczenia też będzie porównywalny
Ale beznadziejny przepis.. wyszła kluska, a nie sernik.. 🙁 masakra..
Może dodałaś za dużo mąki, bo z sera to kluska raczej nie wyjdzie
Jak się nie umie zrobić to się nie zwala na przepis że beznadziejny , trochę samokrytyki !
Dzien dobry Pani Magdo,
Wiec cos musiala moze Pani pomylic. Czasami jest tak, ze o czyms zapomnimy.
Ja sernik naprawde moge serdecznie polecic bo wyszedl mi IDEALNY!
Proponuje sprobowac jeszcze raz
Pozdrawiam serdecznie Ania
Dzięki za komentarz 🙂
Dziękuję, pierwszy raz mi wyszedł sernik – jestem dumna jak paw 🙂
Proszę bardzo ::) wygląda bardzo apetycznie 🙂
Sernik pyszny wcześniej serniki mi się nie udawały, bardzo sycący, na pewno zrobię go jeszcze nie raz
Przepiękny i bardzo równy 🙂
Dziękuję
🙂
Dodaje zdjęcie. Jest obłedny
Wygląda bardzo apetycznie, aż mam ochotę zrobić znowu 🙂
Serniczek pięknie się upiekł. Ja dodatkowo dodałam kilka kropli aromatu pomarańczowego. Jednym słowem niebo w gębie.Puszusty i wilgotny . Polecam ten przepis.
Dzięki 🙂
Witam czy konieczne jest pieczenie w kąpieli wodnej?
polecam to zrobić, bo wtedy sernik jest mega kremowy.
Witam.
Mam pytanie czy zamiast w kąpieli wodnej/nie mam odpowiedniej foremki/mogę wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą?
Tak
Sernik wygląda wspaniale! Brakuje tu tylko dobrej kawy. Pozdrawiamy!
Zdradzi Pani ser twarogowy jaki dodała do sernika ? Zawsze mam z tym problem jaki wybrać.. jeśli kupię zwykły biały ser to będę musiała go zmielić, tak ? I jeszcze pytanie dla potwierdzenia. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam w tej temperaturze z jaką zakończył się piec sernik?
Użyłam sera z wiaderka wieluń.
Zwykły ser musisz trzykrotnie zmielić.
Tak, wyłączasz piekarnik i zostawiasz w zamkniętym żeby sernik się ostudził.
Czy po upieczeniu patyczek powinien być suchy.
Zrobiłam porcję na tortownicę 26cm i piekłam 1,5 godz i dalej przy sprawdzaniu patyczek mokry .
Sernika nie sprawdza się patyczkiem, ważne żeby po upieczeniu był ścięty, 1,5 godziny wystarczy a nawet będzie za dużo
Witam, czy mozna uzyc twarog poltlusty, dwukrotnie zmielony?
Można
Witam. Chciałabym spytać czy czas pieczenia jest taki sam przy i większej średnicy tortownicy?
Pozdrawiam
Możesz nieco wydłużyć, 10-20 min
Witam czy mozna dodac zwykly twarog, podwojnie zmielony?
Mam tylko mascarpone, może być zamiast twarogu? Ewentualnie ricotta? Pozdrawiam
Może wyjść ciekawy smak, spróbuj i daj znać jak wyszło 🙂
Czy jeśli dodaje rodzynki należy opruszyc je w mące ziemniaczanej?
Tak
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pytanie było z troski o bezglutenową koleżankę, gdybym chciała ją podjąć tym przysmakiem. Życzę Świąt Wielkanocnych pełnych pięknych przeżyć, radosnych i dających nadzieję 🙂
Dziękuję 🙂 również wszystkiego dobrego
Wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście zachęca prostotą wykonania. Cenna wskazówka, by nie napowietrzać zbytnio masy. Pewnie często był mój błąd. Mam jedno pytanie: czy zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej lub budyniu? Pozdrawiam 🙂
Można, choć to może nieco zmienić konsystencję sernika. jeśli już użyłabym budyniu
a jakie proporcje do tortownicy o srednicy 21?
Pod listą składników jest przelicznik na różne foremki i tam znajdziesz też tortownicę 21 🙂
Czy w rodzynkami też wyjdzie?
Jasne 🙂