To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 70 min
Czas chłodzenia: 15 godzin
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
Spód:
- 50 g herbatników kakaowych
- 30 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 200 g sera twarogowego zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 szklanki cukru / 110 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Polewa:
- 50 g czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
Przygotowanie:
Spód:
- Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
- Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
- Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
- Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.
Masa serowa:
- Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
- Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
- Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
- Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
- Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
- Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
- Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.
Uwagi:
- Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.
Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
- Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
- Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.
* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.
* Kąpiel wodną możesz też przygotować poprzez wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika. Ważne żeby podczas pieczenia w piekarniku cały czas unosiła się para wodna, to sprawi że sernik będzie mocno wilgotny i kremowy.
Polecam Ci również spróbowanie sernika z białą czekoladą, bardzo kremowego i lekkiego.